Zwaar bevochten zege van Ropta Boys op ASC

Stynsgea – De wedstrijden tussen ASC en Ropta Boys zijn al vele jaren beladen. Het zijn wedstrijden waarin elke keer wel iets gebeurd. Zo ook deze keer op sportpark Easterbuorren in Augustinusga. Het werd een wedstrijd die boeide vanaf minuut één tot het laatste fluitsignaal van scheidsrechter A Bijker. Veel doelpunten, twee rode kaarten, veel strijd, veel passie, prachtige doelpunten en een fel meelevend publiek. Dit waren uiteindelijk de ingrediënten voor een enerverend middagje voetbal met uiteindelijk Ropta Boys die als winnaar van het veld kon stappen.

Moeilijke eerste helft.

De equipe van trainer Dick Groen begon goed aan deze wedstrijd. Het initiatief lag meteen bij zijn ploeg Ropta Boys. ASC liet dit toe en loerde met de altijd scherp staande Han Zwart op de counter. Na 10 minuten was daar de allereerste mogelijkheid voor Ropta Boys. Een voorzet vanaf links door Geert Linthof werd goed ingekopt door Tjidsger Braaksma. Zijn kopbal was krachtig, maar miste de precisie. Een paar minuten later was het wel raak. Opnieuw werd een voorzet van Geert Linthof koppend door Tjidsger Braaksma verlengd naar Willem Meinema. Hij was sneller bij de bal dan zijn tegenstander en scoorde de openingstreffer. (0-1) Er werd nog geappelleerd voor buitenspel, maar scheidsrechter Bijker oordeelde anders en kende de treffer toe. Na dit doelpunt ging Ropta Boys niet door. ASC deed er een schepje bovenop en kreeg dikke kansen om de stand gelijk te trekken. Maar keeper Johannes de Groot behield met enig geluk zijn doel schoon. Maar na bijna een half uur wist ASC zeer fraai te scoren. Een corner werd afgeslagen, maar komt dan voor de voeten van Marco de Haan. Hij wist met een Ropta Boys speler in de rug te draaien en in één beweging binnen te schieten. Onhoudbaar komt de bal in de kruising. Een wonderschone gelijkmaker. (1-1) Ropta Boys begon te knoeien en domme overtredingen te maken. Vooral Anco Dijkstra krijgt terecht geel na vasthouden op en zinloze plaats. Dezelfde speler mocht een paar minuten later van geluk spreken dat hij geen rood kreeg bij het weg trappen van de bal na een fluitsignaal. Langzamerhand de eerste helft pakt Ropta Boys het spel weer op. Men leek het spel weer onder controle te hebben en dan slaat plotseling het noodlot toe. Een lange bal wordt verkeerd beoordeeld door keeper Johannes de Groot. De bal gaat aan hem voorbij en Marco de Haan had vrij baan, maar ging op de bal staan met Ropta Boys speler Leon Dijkstra in zijn rug. Scheidsrechter Bijker floot resoluut en lag de bal tot ontzetting van de Ropta Boys spelers op de stip, wegens vasthouden. Een penalty, maar nog erger, Leon Dijkstra kreeg rood. De derde domper kwam er niet voor Ropta Boys, want aanvoerder Tamme de Boer knalde de penalty keihard tegen de lat, waardoor de stand bleef staan op 1-1. Ropta Boys was even van slag en zag meteen daarna een kans van Han Zwart voorlangs gaan. Niet alleen de spelers waren een beetje beduusd, maar ook de Ropta Boys bank kregen de lachers aan de zijlijn op de hand. In de allerlaatste minuut voor rust werd er “tactisch” gewisseld door Yorrick Elzinga te wisselen voor Zjéne van Dam. Dit had volgens velen ook in de rust gekund. Ruststand: 1-1.

Spannende tweede helft.

Ondanks een man minder begon Ropta Boys furieus aan de tweede helft. Dit resulteerde na 8 minuten spel in een penalty voor Ropta Boys en een rode kaart voor keeper Henk Witte van ASC. Bij een dieptebal was Zjéne van Dam een fractie eerder bij de bal dan de uit zijn doel komende ASC keeper. Hij was duidelijk te laat en schoffelde Zjéne van Dam onderuit. Een terecht penalty die door Edwin de Vries zeer koelbloedig werd binnen geschoten. (1-2) Nu was het weer tien tegen tien en opnieuw kwam de thuisploeg wonderschoon terug in de wedstrijd. Een toegekende vrije trap van dik 20 meter werd snoeihard en loep zuiver door Tamme de Boer binnen geschoten voor de gelijkmaker. (2-2) Na deze gelijkmaker kon de wedstrijd beide kanten op. De ploegen waren aan elkaar gewaagd. Ropta Boys toonde zich iets doeltreffender en liep in de 25e en 35e minuut uit naar 2-4 door twee fraaie doelpunten uit even fraaie aanvallen. De derde treffer kwam op naam van Willem Meinema na een mooie aanval over meerdere schijven. De 2-4 was een uittrap van keeper Johannes de Groot, welke door Tjidsger Braaksma werd doorgekopt op de attent door gelopen Zjéne van Dam. Zjéne scoorde beheerst de vierde treffer binnen.(2-4) De wedstrijd leek gespeeld, maar daar dacht het zeer stugge ASC anders over. Met veel strijd en een alles of niets mentaliteit werd het steeds gevaarlijker voor het doel van Ropta Boys. Maar de gebroeders Kool behielden het overzicht in het hart van de defensie en gaven niet veel weg. Toch werd het nog spannend, want een paar minuten voor het einde ontstond er een scrimmage voor het Ropta Boys doel na een corner. Uiteindelijk was het Johan Nicolai die de bal in een wirwar van spelers binnen tikte voor de 3-4. Daarna was het nog heel even billen knijpen voor de bezoekers. De aansluiting kwam te laat voor ASC, waardoor Ropta Boys uiteindelijk met een zwaar bevochten overwinning spekkoper was in deze gelijkwaardige wedstrijd. Eindstand: 3-4.