v.v. Ropta Boys sinds 1965

‘T VLAGGENSKIP HEEFT DE WIND WEER IN DE ZIJLEN!

Daar zit je dan, het is 11:45 en je rijdt met je teammakkers richting de Fryske hoofdstad. Ljouwert is vandaag het strijdtoneel. Ik denk dat ik wel in de basis sta. Misschien had ik dat gisteravond ook moeten bedenken. Mezelf weer vol gieten met het gouden nectar was op dit moment machtig. Beetje kut roepen, dom roken. Voel me nu wel een beetje pips. Heb trouwens wel het gevoel dat ik wat ben vergeten. Boeie, wie ga ik vanavond weer eens likken. Vrouwtjes liggen momenteel aan mijn voeten. Mag toch wel zeggen dat ik een magneet ben geworden. Toch heb ik het gevoel dat ik iets vergeten ben. Wasgeld? Nee, hoeft niet. Mem wast, de rest mag lekker betalen. Dat er iedere week €2 mist, is niet mijn schuld. Dat kan een ander wel betalen. Ik zeg niks.

Over wasgeld gesproken, is er iemand geweest die de wedstrijdkleding bij ons heeft opgehaald? Ik neem het in ieder geval niet mee, wat een werk. Geen zin in. Niet mijn verantwoordelijkheid. Stel je voor dat ik het achter op mijn fiets moet meenemen. Flikker op. Ondertussen gaat er nog veel meer rond in de hersenpan van de Wijmaholle. Hier kan ik helaas niet over schrijven. Dit ligt gevoelig, voor hemzelf maar zeker ook voor anderen. Toch durft de man in kwestie halverwege de barre tocht de vraag te stellen: heeft iemand de kleding meegenomen? Neen, dat is jouw taak. Nee echt niet! Ik bemoei er niet mee.

Zo kwam het bonte gezelschap rondom de kleine dikke Fuhrer aan op een aftandse sportaccommodatie. Bouwput, bende, wat een rotzooi, zomaar een aantal uitspattingen bij het uitstappen van de auto’s. De zwaluwen uit Leeuwarden bivakkeren in een situatie waarbij Aleppo een goed verzorgde stad lijkt. Gure types die rondom auto’s ophopen. Al kijkend of er wat te halen is. De jonge spelers verschuilen zich ondertussen achter de grote torso’s van de oudere spelers. Intimidatie. Al snel wandelend wordt een gammel brugje overgevlogen. In de tussentijd werd Swiep gebeld, of hij met terugwerkende kracht alsnog de fonkelnieuwe kleding wil invliegen.

De accommodatie zelf is al niet veel beter. Een gammele kantine, om over de erbarmelijke kleedhokken maar te zwijgen. Daarbij nog een stormachtige wind, en een tegenstander die met zes wissels op de bank wil doorwisselen. Hier steekt de grote kleine lijder een stokje voor, geen sprake van. Het bleek dat veel studenten van de zwaluwen aan het klimaat spijbelen waren. Bang voor de wind, het was een teken van de destructieve klimaatontwikkelingen die de afgelopen jaren zijn ontstaan. Fuck me, not the planet aldus een anonieme mbo-watertechniek student. Deze storm is een voorteken. Bizarre weersomstandigheden. De vrouw achter de bar, een rasechte groenlinkse hippie trekt haar trui omhoog. Een t-shirt komt tevoorschijn. In grote rode letters staat: zuig aan piemels, niet aan sigaretten. Hahaha, had je niet verwacht hé, zegt ze met een zware stem. Ben sinds drie weken gestopt, was jarenlang verslaafd. Drie pakjes Samson met Rizla vloei. Oranje uiteraard, maar sinds mijn dochter een klimaatspijbelaar is, ben ik mijzelf gaan vervloeken. Ten eerste roken is smerig, en ten tweede, zuigen aan mannelijke geslachtsdelen is zo slecht nog niet. Ben je op de fiets, vraag ik tussen neus en lippen door? Nee, weet je hoe hard het waait. Ik stap straks weer in mijn VW Golf type 1. Diesel uiteraard. Energiezuinig hoor, heb nogal wat spoilers gemonteerd. Aerodynamica, daar draait het om.

Ze draait haar om, en verdwaasd en half lamgeslagen ga ik weer zitten aan de gammele statafel. Ondertussen verschijnt Swiep met een tas vol gloednieuwe tenue-en. Inmiddels is het 20 over 12, nog 10 minuten tot de wedstrijd. Snel omkleden is het advies. Na een korte ontdekkingstocht mogen wij ons omkleden in een container welke begin dit jaar gejut is op Ameland. De zilte zeelucht hangt er nog. De wissels mogen nog even in de kantine bivakkeren, door ruimtegebrek. Anderhalve minuut voor half 1 staan we op het vervallen hoofdveld. Een troosteloze, verkleurde hoofdtribune. Niet afgewerkte gebouwen om je heen. Ondanks het weer doet het je denken aan Zuid-Europa. Daar staan steden, dorpen en gehuchten al jaren in de steigers, al terend op de financiële voordelen die het met zich meebrengt.

Het eerste kwartier is weergaloos, met goede aanvallen staat het binnen no-time 0-2. Een prachtige tiki-taka doelpunt van the Butcher, na goed voorbereidend werk van de the little butcher en B-junior mini-Jimke. Laatstgenoemde maakt zelf de 0-2. Geen vuiltje aan de lucht zou je denken. Fake news, de storm kiest vanaf dat moment de zijde van de thuisploeg. De zwaluwen worden gedragen door de wind, en straffen de blinde vinken achterin bij ’t Vlaggenskip genadeloos af. Slecht verdedigen, betekende halverwege de 1e helft 1-2. Daarna kansen over en weer.

Na een rust zonder thee, maar met een literfles pure siroop achter de kiezen, schiet Mini-Bean van ruim dertig meter raak, 1-3. Appeltje-eitje. Fake news. Wederom naïef verdedigen zorgt voor een 3-3 tussenstand. Wederom recht ’t Vlaggenskip haar rug. The Butcher weet de 3-4 binnen te tikken. Daarna een open wedstrijd, waarbij de wind willekeurig partij zocht. Met kunst en vliegwerk weten beide keepers het doel verder schoon te houden. Een mooie en heroïsche 3-4 overwinning. Knappe prestatie gezien het aantal (nog steeds) afwezigen en de grote instroom jeugdige pubers.

Half verkleumd sprinten we naar de kleedhokken, kleden ons om en zetten de kachel aan. In de auto wel te verstaan. Douchen is niet bij in de ghetto van Nijlan. Ja het kan, maar dan mag je na de andere kant van het sportterrein. Douchen bij de buren van de kaatsvereniging. Samen met diverse andere elftallen. Erbarmelijke omstandigheden. We kiezen ervoor om toch maar op de thuisbasis te douchen. Het is geen reclame om bezoekende teams op deze manier te ontvangen. Alsof je in een aflevering van ‘help mijn man is klusser’ verblijft. Pissen in het gras, omdat er onvoldoende sanitaire mogelijkheden zijn. Te weinig zitplekken, althans wanneer je de stoelen gebruikt zoals het hoort. Uiteraard kun je de stoelen omdraaien, en plaats nemen op de stoelpoten, dan heb je al snel 4 plekken per stoel extra.

Respect voor de teams die nog naar Leeuwarden mogen dit voorjaar. Wij gaan ons richtten op de derby van komende zaterdag. Dokkum 2 is de tegenstander, uit werd gewonnen. Hopelijk is de selectie dan weer wat breder, en kunnen we de punten in Oosternijkerk houden. Anders verzuipen we ons problemen, aangezien het teamuitje gepland staat.