SLECHTE EERSTE HELFT NEKT ROPTA BOYS TEGEN DE SWEACH.

Beetsterzwaag – Voet bal is soms ondoorgrondelijk. Na enkele minuten voetbal wordt er aangegeven dat er slappe hap voetbal wordt gespeeld aan Ropta Boys zijde. Je hoorde het van meerdere spelers en toch kon er niet worden geswitcht en speelde Ropta Boys een verloren en slechte eerste helft. De in de eerste helft opgelopen achterstand kon ondanks een hele sterke tweede helft niet meer worden rechtgezet. Het is jammer dat trainer Wietse van der Veen aangaf dat hij een foutieve beslissing had genomen om Kees Kool naar het middenveld te verplaatsen in plaats van op laatste man te zetten. Dit is heel nobel van hem, maar mijn inziens moeten de spelers goed in de spiegel kijken en verantwoording op zich nemen voor de slechte eerste helft. Dit had weinig te maken met welke poppetjes op welke plaats stonden. Afgelopen dinsdagavond kwam Ropta Boys nog goed weg met een slechte helft, maar afgelopen zaterdag op het knusse en schitterend gelegen sportpark “De Boskfinnen” lukte dit niet. Hierdoor laat Rota Boys zeer dure punten liggen, want dit had anders gekund en gemoeten.

1e helft.
Ropta Boys trad aan zonder topscoorder Erik de Vries, want hij kon niet aanwezig zijn in verband met de blijde verwachting van hun eerste kind. De uitgestippelde tactiek van De Sweach wierp meteen zijn vruchten af. Ropta Boys laten komen en dan wachten op een fout en dan direct counteren. Deze manier van spelen was in de 4e minuut meteen succesvol. Een lange bal over de verdediging valt tussen Eelke Jan Duizendstra en keeper Johannes de Groot. Laatstgenoemde twijfelde met als gevolg een beken lob over de keeper in het doel. (1-0) De tactiek werkte, want Ropta Boys bakte er bitter weinig van. Veel balverlies en elkaar niet kunnen vinden door veel te weinig beweging. In de 11e minuut behoedde keeper Johannes de Groot zijn ploeg voor een grotere achterstand door een vrije trap goed te pakken. Maar in de 20e minuut was het wel raak. Via de rechterkant werd een voorzet door iedereen gemist, maar niet door de Sweach speler Jochem Reitsma. Hij kon ongehinderd knap binnen koppen bij de tweede paal. (2-0) Ondanks de achterstand was Ropta Boys nog steeds niet bij de les. Na veel gepreek, gezeur en discussies verder was het opnieuw De Sweach die 100% kans wist te creëren door slecht verdedigen aan Ropta Boys zijde. Gelukkig wist keeper Johannes de Groot de één op één situatie met Eelke Jan Duizendstra te winnen door met voet een zeker doelpunt te voorkomen. Ropta Boys stelde hier in de eerste helft eigenlijk helemaal niets tegenover. Alleen een schot van Durk Slager en een kansje voor Nik van der Voort waren de zeer schaarse momenten aan Ropta Boys zijde. Ruststand: 2-0.
2e helft.
De rust heeft Ropta Boys goed gedaan, want men speelde een beresterke en goede tweede helft. Ondanks deze tweede helft wist men De Sweach niet op de knieën te krijgen. Dit mede door het niet benutten van veel grote kansen en mogelijkheden. De aansluitingstreffer van Rudi Torensma viel pas in de 75e minuut, terwijl er daarvoor legio kansen en mogelijkheden waren om eerder te scoren. Nik van der Voort mist één op één tegenover de keeper. Een vrije trap van Edwin de Vries werd door keeper Erik Ackerman uit de hoek geplukt. Een schot van Rudi Torensma net over en de grootste kans was voor Durk Slager. Hij schiet eerst op de keeper en de rebound schiet hij op de paal. Tjidsger Braaksma probeerde in een ultieme poging Christiaan Ronaldo te evenaren, maar zijn omhaal was een gemakkelijke prooi voor de keeper. In de 75e minuut wist Tim van der Voort met goede actie aan de linkerkant een goede voorzet af te geven. Deze belandde uiteindelijk voor de voeten van Rudi Torensma die beheerst 2-1 binnen schoot. Na deze aansluiting kwamen er opnieuw kansen. Tweemaal voor invaller Ype Kingma, maar beide inzetten waren te zwak. Ondanks het grote veldoverwicht was het Francois Boubane die na een bekeken pass zo kon doorlopen richting Johannes de Groot. Met een beheerste voetbeweging schoot hij alle hoop van Ropta Boys aan flarden in de 82e minuut. (3-1) Toch wist Ropta Boys nog op fraaie wijze te scoren in de 90e minuut. Tim van der Voort haalde zijn gram en schoot van werkelijk 20 meter de bal stijf in de kruising. (3-2) Een wereldgoal, maar helaas kwam deze te laat, want in de resterende blessuretijd viel er nog een rode kaart voor Ype Kingma van Ropta Boys en een paar gele kaarten voor de Sweach wegens tijdrekken. Maar gescoord werd er niet meer, waardoor Ropta Boys zichzelf een slechte dienst bewees. Eindstand: 3-2.
Conclusie: Een slecht gespeelde eerste helft kon ondanks een sterke tweede helft niet voorkomen dat De Sweach met de winst er vandoor ging. Reden te meer voor Ropta Boys om volgende week zaterdag te vlammen in de thuiswedstrijd tegen koploper Veenhuizen. Eindstand: 3-2.