Ropta Boys wint moeizaam van Suameer

Easternijtsjerk – Op deze stralende zaterdag in oktober moest Ropta Boys het opnemen tegen hekkensluiter Suameer in de 4e klasse B. Ondanks het grote overwicht van Ropta Boys werd het alsnog een moeizame middag die pas in slotfase van de wedstrijd werd beslist. Rota Boys moest deze middag het spel maken en dit bleek een hele grote opgave voor het thuis spelend Ropta Boys. Het vele balbezit werd gewoonweg te weinig omgezet in kansen en mogelijkheden.

Eerste helft met éénrichtingsverkeer.

Met de terugkeer van Jan Pzn Braaksma als laatste man, kon Kees Kool door schuiven naar het middenveld. Deze speler, Kees Kool, lag in de 5e minuut aan de basis van Ropta Boys haar eerste kans. Een voorzet van Kees Kool, vanaf links, werd goed ingeschoten door spits Tjidsger Braaksma. Maar de keeper van Suameer lette goed op en kon de bal verwerken tot corner. Snel bleek dat Ropta Boys een groot overwicht had en dat Suameer zich alleen kon beperken tot counter voetbal. Het overwicht van Ropta Boys mondde uit in een paar kleine kansen van Martin Kool (kopbal) en Yorrick Elzinga (schot). De mooiste aanval vond plaats in de 17e minuut. Een keurige combinatie tussen Yorrick Elzinga en Edwin de Vries wist laatstgenoemde zich keurig vrij te spelen in het zestien meter gebied. Alleen zijn schot ging van dichtbij hoog over. Het zelfde overkwam Anco Dijkstra even later. Hij kreeg een vrije schietkans na een voorzet van Willem Meinema die de Suameer keeper precies voor de voeten van Anco Dijkstra stompte. Maar ook het schot van Anco Dijkstra ging in kansrijke positie naast. Gezien het spelbeeld was het eigenlijk wachten op een doelpunt voor de geelgroene formatie Ropta Boys. Maar het tegendeel gebeurde. Suameer had eigenlijk nog niets klaar gespeeld, maar in de 28e minuut was de eerste grote kans meteen raak. Een splijtende pass op de scherp staande Liekele Paulusma betekende de 0-1 voor sprong voor de gasten. Want oog in oog met keeper Johannes de Groot scoorde Liekele Paulusma zeer beheerst. (0-1) Dit onverwachte tegen doelpunt frustreerde Ropta Boys even. Men begon te vervallen in praten en zeuren en zelfs Yorrick Elzinga mocht van geluk spreken dat hij in 40e minuut slechts geel kreeg na een harde en ongecontroleerde tackle op een Suameer speler. Met de thee in het vooruitzicht dacht een ieder te gaan rusten met een 0-1 voorsprong voor Suameer. Gelukkig dachten de gebroeders Jan en Tjidsger Braaksma hier anders over. In de allerlaatste minuut voor rust werd een diepte pass van Jan Pzn Braaksma verkeerd beoordeeld door de Suameer keeper. Hij roept tegen zijn verdediger los, maar ziet hierbij de goed tussen verdediger en keeper komende Tjidsger Braaksma over het hoofd. Tjidsger is het eerst bij de bal en omspeeld de keeper en schiet in de laatste seconde van de eerste helft de gelijkmaker binnen. (1-1)

Moeizame tweede helft.

Het begon geweldig voor Ropta Boys na rust. In de 2e minuut na rust was het raak voor de thuisploeg. Het was opnieuw Tjidsger Braaksma die zich op links keurig vrij speelde en tevens het overzicht behield door alleen voor de keeper de bal breed te spelen op de mee op gekomen Geert Linthof. Geert Linthof bleef goed achter de bal en wist simpel te scoren in het lege doel. (2-1) Na deze opsteker was de verwachting dat Ropta Boys de wedstrijd in het slot zou gooien met nog een doelpunt. Maar dit gebeurde niet. Suameer richtte zich op en beet veel beter van zich af dan in de eerste helft. Suameer kreeg een paar goede mogelijkheden en kansen op de gelijkmaker. Vooral Liekele Paulusma kreeg na 20 minuten spelen een 100% kans op de gelijkmaker. Maar alleen voor keeper Johannes de Groot lobde hij de bal over in plaats van in het doel. Ondanks het overwicht van Ropta Boys was het oppassen voor de gelijkmaker. Ropta Boys kreeg ook kansen om de wedstrijd te beslissen, maar Tjidsger Braaksma kreeg geen penalty van de overigens goed leidende scheidsrechter T.R. Baar uit Oldehove. Willem Meinema faalde na een prachtige aanval over rechts alleen voor de keeper.  In de slotfase kreeg invaller Zjéne van “amster”dam een grote kans op aangeven van Edwin de Vries. Ook Zjéne faalde voor de keeper van Suameer. Zo bleef het lang spannend, want Suameer kreeg vlak voor het einde nog een behoorlijke kop kans op de gelijkmaker. De gelijkmaker kwam er niet, want invaller Tim van der Voort, de jongste speler van het veld, maakte een paar minuten voor tijd een einde aan deze wedstrijd door fraai te scoren. Op de rand zestien meter speelde hij zichzelf vrij en oog in oog met de keeper van Suameer faalde hij niet voor de 3-1 eindstand. Door deze overwinning doet Ropta Boys goed mee in de 4e klasse B van de KNVB. Eindstand: 3-1.

Volgende week speelt Ropta Boys uit in Leeuwarden tegen Lions’66.