ROPTA-BOYS WINT IN DOELPUNTRIJK TREFFEN MOEIZAAM VAN F.C. BIRDAARD.

Burdaard – Op sportpark “De Swellen” te Birdaard, waar de wind vrij spel had speelde zich afgelopen zaterdagmiddag een vreemde, maar spannende wedstrijd af tussen F.C. Birdaard en Ropta Boys. Vreemd en spannend, omdat Ropta Boys na een puike eerste helft een meer dan terechte 0-3 voorsprong nam na een hattrick van Zjéne van Dam. Na rust moest Ropta Boys alle zeilen bijzetten om het voor lijfsbehoud vechtende F.C. Birdaard van zich af te houden. Dit lukte uiteindelijk met een Liverpool-Borussia Dortmund-achtige eindstand van 3-4.

Oppermachtige eerste helft.
Met windvoordeel speelde Ropta Boys een eerste helft uit het boekje. Mooie doelpunten en vlot lopende aanvallen, waarin de spelers elkaar konden vinden en goed het overzicht hielden in het veld. F.C. Birdaard werd in de eerste helft op alle fronten afgetroefd en kwam er niet aan te pas. Sporadisch moest invaller doelman Hillebrand Tanja een bal op rapen. Na bijna tien minuten voetbal wist Geert Linthof medespeler Zjéne van Dam de diepte in te sturen. Zjéne was zijn directe tegenstander en de uitlopende keeper te slim af en schiet de bal binnen voor de 0-1. Deze opsteker inspireerde Ropta Boys en de ploeg ging vrolijk verder met goed voetballen. Ropta Boys kreeg voldoende kansen om de score te verdubbelen, maar voorhoede spelers Simon Dijkstra en Tjidsger Braaksma kwamen net te kort of vonden de Birdaard keeper op hun weg. De andere voorhoede speler Zjéne van Dam was trefzekerder deze middag. Na bijna een half uur was het Simon Dijkstra op rechts die het overzicht behield en bal keurig voor gaf op de vrijstaande Zjéne van Dam. Laatstgenoemde tikte de bal onbereikbaar voor de keeper in de verre hoek. (0-2) Ook na deze treffer bleef Ropta Boys domineren met een goed spelend middenveld, met een goede nummer tien Tim van der Voort, en een achterhoede die onder uitstekende leiding stond van Kees Kool. Het was wachten op meer doelpunten gezien het grote overwicht. Leon Dijkstra en Simon Dijkstra waren dichtbij, maar zagen hun schoten net langs de verkeerde kant van de paal verdwijnen. Het goudhaantje deze middag bleek Zjéne van Dam. In de 37e minuut wist hij opnieuw te scoren na goed voorbereidend werk van Geert Linthof. Geert Linthof omspeelde een paar spelers op rechts en behield het overzicht door de bal keurig breed te spelen op de geheel vrijstaande Zjéne van Dam. Zjéne tikte de bal in het lege doel en zorgde hierdoor voor een zuivere hattrick en een 0-3 voorsprong voor zijn club Ropta Boys. Met deze stand mooie tussenstand werd de rust bereikt, ondanks dat de score nog hoger had moeten uitvallen gezien het overwicht en de kansen. Ruststand: 0-3.

Teleurstellende tweede helft.
Ondanks de mooie voorsprong waren de Ropta Boys spelers gewaarschuwd door trainer Groen om de tweede helft scherp te beginnen. Schijnbaar waren deze woorden aan dovemans oren verteld, want binnen de minuut na rust was het 1-3 door een mooie goal van Douwe Boonstra. Op een dergelijke manier help je de tegenstander om te vechten voor meer, met de harde wind in de rug. Na dit doelpunt werd het een echte wedstrijd. F.C. Birdaard vocht zich terug in de wedstrijd en Ropta Boys wist zich eigenlijk weinig raad met het opportunistische spel van Birdaard. Ropta Boys speelde het tegenover gestelde van de eerste helft. Nu waren het lange ballen en heel veel balverlies en weinig kansen. Toch wist Ropta Boys na dik 10 minuten in de tweede helft de voorsprong te vergroten naar 1-4. Het was een puike voorzet van Yorrick Elzinga op de vrijstaande Simon Dijkstra die de bal van dichtbij kon intikken voor de 1-4. Ondanks deze tegenslag voor F.C. Birdaard liet de ploeg het er niet bij zitten. Men hield de druk hoog en Ropta Boys begon steeds zenuwachtiger te voetballen. Vrij snel na de 1-4 kreeg F.C. Birdaard een penalty van scheidsrechter B.H. Over. Misschien te gemakkelijk gegeven, maar het feit was er en scheidsrechter Over legt de bal op de stip na een vermeend duwtje van Zjéne van Dam. Het was Hidde Kingma die dit buitenkansje verzilverde voor de 2-4. Met nog 25 minuten op de klok ging F.C. Birdaard geloven in een goed resultaat. Door de druk van Birdaard kreeg Ropta Boys nog enkele kansen via de counter, maar een goede combinatie tussen Geert Linthof en Tjidsger Braaksma werd door laatstgenoemde naast getikt. Maar aan de andere kant was het een dik kwartier voor het einde wel raak. Het was opnieuw Hidde Kingma die kon oprukken zonder dat hij eigenlijk werd aangepakt. Zijn schot vanaf de rand 16 meter was perfect en onhoudbaar voor keeper Hillebrand Tanja. (3-4) Door dit doelpunt rook F.C. Birdaard meer en bezorgde Ropta Boys nog een hachelijk laatste kwartiertje van deze wedstrijd. Trainer Groen probeerde met de wissels Edwin de Vries voor Simon Dijkstra, Nick van der Voort voor broer Tim van der Voort en Jacob Mooibroek voor Yorrick Elzinga de voorsprong te verdedigen. Uiteindelijk wist Ropta Boys deze wedstrijd met twee gezichten over de streep te trekken. Ondanks nog een paar kleine mogelijkheden voor F.C. Birdaard wist Ropta Boys moeizaam een blamage te voorkomen. Eindstand: 3-4.

Conclusie: Zoals al in de kleedkamer werd gesuggereerd door de spelers is Ropta Boys dit seizoen eigenlijk niet in staat om twee goede helften op de mat te leggen. Er zat vandaag dag en nacht verschil in het optreden van Ropta Boys over de twee helften. Natuurlijk speelt de wind een cruciale rol op het mooie open sportveld van Birdaard, maar het verval tussen de eerste en tweede helft was groot. De winst blijft een feit en Ropta Boys nestelt zich hierdoor steviger op de 5e plaats in de 4e klasse B.