Ropta Boys wint door een goede eerste helft van ASC ’75

Augustinusga – Op sportpark Easterbuorren moest Ropta Boys aantreden tegen één van de hekkensluiters uit de 4e klasse B, namelijk ASC’75. Twee weken geleden ging het nog faliekant mis tegen hekkensluiter Eastermar. Ropta Boys was gewaarschuwd en wilde niet opnieuw een zeperd oplopen. Dit gebeurde deze middag niet, omdat Ropta Boys de winst veilig wist te stellen in een goede eerste helft. In de zeer zwakke tweede helft hield Ropta Boys de opgebouwde voorsprong van 0-2 vast, met dank aan twee fraaie reddingen van keeper Johannes de Groot.

Flitsende 1e helft.

Ropta Boys speelde vanaf minuut één geconcentreerd en goed. Dit leverde meteen heel veel gevaar op voor het ASC’75 doel. In de 2e minuut moest keeper Brandsma redding brengen met vuisten op een vrije trap van Erik de Vries. Een minuut later ging Tim van der Voort er vandoor op de rechterkant. Hij geeft keurig af op Tjidsger Braaksma die tot tweemaal zijn inzet zag gestopt door keeper Brandsma. De druk was meteen groot en ASC’75 was de gehele eerste helft met man en macht aan het verdedigen. In de 18e minuut had Ropta Boys het geluk niet aan haar zijde. Een corner van Erik de Vries werd bij de tweede paal goed ingekopt door Tjidsger Braaksma, maar zijn inzet verdween via de lat het veld weer in. In de 21e minuut was het bijna opnieuw raak. Nu werd een voorzet van Jan Meindert Castelein net over gekopt door Martin Kool. Gezien de druk van Ropta Boys moest de openingstreffer wel vallen. Dit gebeurde in de 27e minuut na de zoveelste corner voor Ropta Boys. De corner van Edwin de Vries kon onvoldoende worden weggewerkt door de ASC’75 verdediging, waardoor Tjidsger Braaksma er als de kippen bij was om de bal van dichtbij binnen te tikken. (0-1) Na dit doelpunt ging Ropta Boys sterk door. ASC’75 kreeg geen lucht. Een aanval over diverse schijven komt voor de voeten van Geert Linthof, net buiten de 16 meter. Zijn schot wordt nog geblokt, maar de daarop volgende aanval was wel raak. In de 30e minuut omspeelde Edwin de Vries een mannetje en zocht daarna de één twee combinatie met Tjidsger Braaksma. Edwin krijgt de bal keurig terug en schiet met buitenkant rechts schitterend en onhoudbaar binnen voor de 0-2. In het laatste kwartier van de 1e helft kreeg Ropta Boys nog voldoende kansen om de wedstrijd helemaal in het slot te gooien. Een vrije trap van Erik de Vries werd uitstekend door keeper Brandsma uit de hoek gehaald. De gebroeders Nik en Tim van der Voort wisten Ropta Boys ook niet aan het derde doelpunt te helpen. Nik van der Voort stuurde zijn broer Tim weg in de diepte. Tim omspeelde keurig twee tegenstanders, maar zijn inzet was veel te slap. In de 42e minuut miste Tjidsger Braaksma de bal op een haar na uit een scherpe vrije trap van Edwin de Vries. In de slotminuut van de eerste helft had Ropta Boys opnieuw pech. Het was laatste man Kees Kool die Edwin de Vries op rechts de diepte in stuurde. Edwin nam de bal meteen op de slof en schoot de bal over de keeper tegen de paal, waarna de bal precies in de handen van de omdraaiende keeper Brandsma terecht kwam. Voor ASC’75 was er in de 1e helft geen enkele mogelijkheid of kans te noteren. Keeper Johannes de Groot moest het in de eerste helft doen met enkele terugspeelballen. Gezien de kansen was de 0-2 ruststand aan de karige kant voor Ropta Boys.

Bedroevende 2e helft.

Door eigen toedoen en door het beter voetballende ASC werd het toch nog een lastige 2e helft voor Ropta Boys. Door gemakzucht en een te lichte opvatting verslikte Ropta Boys zich nog bijna in ASC’75. ASC’75 rook in het begin van de tweede helft haar kansen en zette vol aan. Met onnodige overtredingen en driemaal geel voor Ropta Boys spelers wist men ASC van het lijf te houden. Tevens was het keeper Johannes de Groot die Ropta Boys in de 60e minuut behoedde voor de aansluitingstreffer. Hij kwam als winnaar uit de bus toen invaller Han Zwart alleen op hem af kwam en de bal niet langs de Ropta Boys keeper wist te schieten. In paar minuten later was het opnieuw keeper Johannes de Groot die redding bracht op een keiharde vrije trap van ASC-er Tamme de Boer. Tegenover de kansen van ASC’75 had Nik van der Voort kunnen scoren met alleen de ASC’75 keeper voor zich, maar ook deze keeper bracht redding. Ondanks dat ASC’75 in de tweede helft veel beter speelde bleek het niet voldoende om Ropta Boys deze middag van de overwinning te houden. De slechte tweede helft van Ropta Boys had deze middag geen gevolgen voor de uitslag. Voor Ropta Boys was er in de 86e minuut nog een super kans. Erik de Vries was over rechts de gehele achterhoede te snel af en gaf een niet te missen kans aan Tim van der Voort. Maar van heel dichtbij wist Tim de bal hoog over het doel te schieten. Zo werd na iets meer dan 90 minuten voetbal het jaar 2016 winnend afgesloten met 0-2 door de formatie van trainer Dick Groen.

Conclusie:  Op de helft van de competitie 2016-2017 staat Ropta Boys op een keurige 3e plaats met S.C. Franeker. Op enige afstand van de koplopers S.C. Leovardia en S.C. Twijzel, maar tegen deze tegenstanders speelde Ropta Boys haar beste wedstrijden. Met de terechte winst op ASC’75 kan Ropta Boys met een gerust hart de winterstop in, om misschien volgend jaar met iets constanter spel het gat te dichten met de bovenste toppers. Eindstand: 0-2.