Ropta Boys wint de derby tegen vv Dokkum in de tweede helft

De strijd tussen de gebroeders Kool is gestreden vandaag in Dokkum. In de tweede helft kwam de wedstrijd tussen vv Dokkum en Ropta Boys pas tot leven en was het assistent trainer Martin Kool van Ropt Boys die aan het langste eind trok. Het leek er lang op dat het een 0-0 wedstrijd zou worden maar na de thee was er ineens een heel ander wedstrijdbeeld.

In de eerste helft gebeurde er te weinig in de derby tussen de beide teams. Vv Dokkum en Ropta Boys waren gelijkwaardig aan elkaar en waren zoekende naar een opening. Het eerste gevaar kwam vanuit Jan Bandstra die zijn schot in de handen van de keeper zag eindigen na zes minuten voetballen. Na een kwartier voetballen was het vv Dokkum dat gevaarlijk opdook voor de goal van Ropta Boys maar keeper Frans Postumus was vandaag de uitblinker van het team en kon de bal net genoeg toucheren zodat hij over de goal ging. Aan de andere kant was het in dezelfde minuut Bandstra die goed doorging en de achterlijn haalde, maar zijn voorzet ging bij iedereen langs en er was niemand van Ropta Boys ver genoeg mee gelopen om de bal te kunnen raken en zo kon de keeper simpel op pakken. Sybrant Veenstra kaatste goed met Rutger Torensma maar de voorzet werd net overgekopt door Bandstra. Kort daarna werd een corner niet goed weggewerkt door vv Dokkum en kon Erik de Vries de bal opnieuw  het strafschopgebied in brengen maar via de voet van een vv Dokkum speler werd de bal opnieuw tot corner verwerkt waar geen gevaar uit kwam. Zo bleef het spel wat heen en weer gaan zonder echt grote kansen aan beide kanten. Op slag van rust nog een schot van Geert Linthof, maar zijn inzet was te zacht en kon opgepakt worden door de keeper van Dokkum. Het positieve aan de eerste helft was dat Ropta Boys niet binnen tien minuten tegen een achterstand aankeek, zou het ritueel verbroken zijn……

Net als het grijze weer vewachte men ook een grijze tweede helft, maar niets bleek minder waar. De wedstrijd ging nu pas los en alles wat men graag in een derby wil zien, gebeurde ook. Er was strijd en er werden duels uit gevochten. Ropta Boys kreeg vlak na rust een corner die via de paal het veld weer in spatte, de rebound van Jelmer Castelein ging net over de goal. Het was Hendrik Willem v/d Vorst die de openingstreffer op zijn schoen had, maar hij schoot de bal hard op de keeper in plaats van in de hoek. Vijf minuten later was het Jan Bandstra die Rutger Torensma in stelling bracht om te scoren maar ook hij schoot de bal op de keeper en zo bleef de voorsprong uit. Het scheelde niet veel of vv Dokkum had de openingstreffer meteen daarna kunnen maken, maar het was wederom keeper Postumus die een sta in de weg was en goed uitkwam om een doelpunt te voorkomen. Halverwege de tweede helft was het routiner Erik de Vries die van afstand richting de goal schoot en de bal naar buiten zag draaien om naast de goal te eindigen, maar daar dook Geert Linthof op om de bal van richting te doen veranderen en zo eindigde de bal achter de keeper van vv Dokkum en kwam de voorsprong eindelijk op het bord. Vv Dokkum kwam meteen met een tegenoffensief maar de uitblinkende keeper Postumus redde met zijn voet. Na vijfenzeventig minuten voetbal moest een vv Dokkum speler het veld hevig bloedend verlaten. Het was zijn eigen actie waarbij hij boven op Bandstra eindigde en met zijn hoofd de schoen raakte. Hij kreeg een gele prent voor deze onbesuisde actie en Ropta Boys kreeg een vrije trap net over de middellijn. Vv Dokkum lette niet goed op en meteen na het fluitsignaal was het de alerte aanvoerder van Ropta Boys Geert Linthof die met een perfecte trap de bal over de keeper, die nog voor in het zestienmeter gebied stond, in het doel schoot. Een prachtig doelpunt en veel protesten van vv Dokkum, maar de scheidsrechter was onverbiddelijk. Met deze royale voorsprong werd het achterin op slot gegooit door Ropta Boys en werden twee frisse verdedigers ingebracht. Toch kon vv Dokkum direct weer gevaarlijk opkomen en zich zelf een grote kans opleggen, maar ook nu redde Postumus voorstreffelijk. Vv Dokkum kreeg meer kansen en raakte in een scrimmage voor de goal nog de paal, maar de bal eindigde achter de goal. Vijf minuten voor het einde was het een mooie combinatie via Rutger Torensma die Erik de Vries aanspeelde. Zijn voorzet werd op prachtige wijze binnen geschoten door Jan Bandstra die voor de keeper opdook en eerder bij de bal was. De wedstrijd was gespeeld en Ropta Boys deed een stapje terug. Vv Dokkum kon via oud Ropta Boys speler Christiaan Wijnsma nog wat terug doen en hij scoorde in blessuretijd de eretreffer. Ropta Boys kreeg nog een vrije trap die Jelmer Castelein prachtig om de muur heen krulde maar de bal ging net aan de verkeerde kant van de paal langs. De leidsman vond het genoeg en floot voor het eindsignaal waarna Ropta Boys eindelijk weer eens kon juichen. Eindstand 1 – 3

Gezien de tweede helft was het voor Ropta Boys een terechte winst. Vv Dokkum vond meerdere malen de fantastisch keepende Frans Postumus op zijn weg die vandaag niet te passeren was. Daarentegen creƫerde Ropta Boys de tweede helft een aantal 100% kansen die niet binnen werden geschoten waardoor het lang een spannende wedstrijd was waarvan men op voorhand niet kon zeggen wie als morele winnaar uit de bus zou komen. Volgende week staat er een vrij weekend gepland.