ROPTA BOYS VERLIEST OP ZEER NAÏEVE WIJZE VAN OPENDE.

Easternijtsjerk – Ondanks de dikke nederlaag was Ropta Boys afgelopen zaterdagmiddag de beter voetballende ploeg met evenveel kansen dan de bezoekers uit Opende. Dat zal velen verbazen als Ropta Boys op eigen veld met 0-5 verliest van Opende. Diegene die er is geweest, zelfs de supporters van de tegenstander, zullen dit kunnen bevestigen. Ropta Boys speelde zoals aangegeven in het programmaboekje, met passie, strijd en tomeloze inzet. Tegenover de goede instelling stond zeer naïef verdedigen en het missen van vele kansen en mogelijkheden. De factor pech speelde een rol door tweemaal een bal op de lat en eenmaal op de paal. Het is jammer dat de spelers van Ropta Boys zichzelf niet weten te belonen. Op deze manier kan Ropta Boys blijven voetballen tot Sint Juttemis. Het vele balbezit leverde opnieuw geen rendement op voor het tobbende Ropta Boys.

1e helft met naïef verdedigen.

Na 4 minuten voetbal liep Ropta Boys alweer achter de feiten aan, want op lijn verdedigen is zoeken om problemen. Opende tikt de bal tussen de linies door en iedereen aarzelt bij Ropta Boys. Hendrik Veenstra kon hierdoor alleen door en gaf de bal daarna keurig breed op Hendrik de Zwart voor een binnen tikker. (0-1) Deze naïeve manier van verdedigen bleef Ropta Boys hanteren. Door deze manier van spelen had Ropta Boys wel een overwicht, maar wat heb je aan een overwicht zonder te scoren. Na dik 10 minuten spelen was Anco Dijkstra dichtbij een treffer. Een puike voorzet van Arend Castelein werd snoeihard door Anco Dijkstra op de lat gekopt. De gelijkmaker bleef uit en het spel golfde daarna op en neer met aan beide zijden vele kansen en mogelijkheden. In de 20e minuut kwam Ropta Boys heel goed weg, omdat opnieuw twee spelers alleen op keeper Tanja af mochten gaan. De spelers speelden dit keurig uit, maar wel een beetje onnozel, want de scorende speler bleef niet achter de bal, waardoor de goal terecht werd afgekeurd. Na deze afgekeurde treffer was het weer de beurt aan Ropta Boys. Eerst schiet Anco Dijkstra vanuit de tweede lijn opnieuw op de lat en even later krijgt hij een 100% kans alleen op de Opende doelman af. Zijn inzet was te zwak en werd een gemakkelijke prooi voor de keeper. In deze fase was de verwachting dat Ropta Boys zou doordrukken, maar andermaal kreeg de ploeg het deksel op de neus. In de 35e minuut werd opnieuw zeer weifelend opgetreden en kreeg Opende speler Mark Koop teveel ruimte. Vanaf rand 16 meter schoot hij de bal feilloos en kansloos voor de keeper in de kruising. (0-2) Opnieuw tegenslag, maar ook hier ging Ropta Boys goed mee om, want men bleef werken en kansen creëren. Op aangeven van Arend Castelein kwam Tjidsger Braaksma een teen lengte tekort voor de aansluiting. Wat Ropta Boys naliet deed Opende uitstekend, want in de 40e minuut was het opnieuw raak, omdat Ropta Boys op één lijn bleef verdedigen. Opende wist dit steeds slim te omzeilen en opnieuw kwamen twee spelers op keeper Hillebrand Tanja af. Nu bleven de spelers koel en tikten keeper Tanja uit met als gevolg een 0-3 achterstand. Niet alleen Ropta Boys gaf kansen weg, maar ook Opende. Alleen met dit verschil dat Ropta Boys ze niet weet te benutten, want voor rust kreeg Arend Castelein nog een goede kop kans en Edwin de Vries treuzelde te lang, waardoor een grote kans verloren ging op een treffer. In de allerlaatste minuut van de eerste helft kwam Ropta Boys nogmaals goed weg. Yorrick Elzinga  verdedigde uit door het midden met als gevolg dat er een Opende speler tussen komt die geheel vrij komt voor de keeper. Gelukkig voor Yorrick Elzinga redt keeper Hillebrand Tanja fraai. De ruststand blijft hierdoor 0-3.

2e helft met medelijden.

De tweede helft werd een repeterend verhaal. Ropta Boys het vele balbezit en Opende de doelpunten. De gehele wedstrijd deed het spel niet onder voor de gasten, maar zoals zo vaak aangehaald gaat het in voetbal om de doelpunten. Het moet Ropta Boys worden nagegeven dat men ondanks een hopeloze achterstand, bleef knokken voor een beter resultaat. Men nam ontzettend veel risico op enige aansluiting, maar niemand had bij Ropta Boys het vizier op scherp te staan. Simon Dijkstra, Tjidsger Braaksma en Rudi Torensma kregen in de tweede helft de kans om in ieder geval de eer te redden. Zelfs dit was de hardwerkende ploeg niet gegund. Zelfs de supporters van de tegenstander hadden medelijden met de spelers van Ropta Boys. Opende had deze middag weinig problemen met scoren, maar de 0-4 was wel een super kado van Ropta Boys. Op een voorzet van links grijpt zowel de keeper als een Ropta Boys speler niet in. Het resultaat is een heel gemakkelijke kopbal in het doel. (0-4) In de 83e minuut werd het nog erger voor Ropta Boys. Een speler van Opende komt alleen op de keeper af, maar deze pakt de bal met de voet. Tot overmaat van ramp komt de rebound terecht bij een Opende speler voor de uiteindelijke eindstand van 0-5. Vlak voor het einde had invaller Meindert Meindersma pech met zijn schot. Het schot belandde op de paal, waardoor zelfs een eretreffer niet is gegund aan de geplaagde Ropta Boys ploeg. Eindstand: 0-5.

Conclusie: Ropta Boys heeft met passie, strijd en tomeloze inzet gevoetbald, maar door naïef verdedigen en het om zeep helpen van kansen won Opende terecht. Zij wisten de vele kansen wel te benutten en mogen het hierdoor volgend seizoen proberen in de 3e klasse van de KNVB. Proficiat Opende met het behalen van deze promotie. Succes volgend seizoen.