Ropta Boys verliest ontzettende dure punten tegen Oostergo

Oosternijkerk – Op een goed bespeelbaar veld werd afgelopen zaterdag middag de return gespeeld van de allereerste competitiewedstrijd in het seizoen 2013-2014. Meteen een broederstrijd tussen de buren Ropta Boys en Oostergo uit Ee. Een wedstrijd tussen twee ploegen die laag staan op de ranglijst. Ploegen, die beide de punten meer dan nodig hebben om te klimmen op de ranglijst. Het besef om de broodnodige punten te pakken leefde in de eerste helft meer bij Oostergo dan bij Ropta Boys. Tenminste, voor het oog van de gemiddelde toeschouwer.

Na de aftrap van pupil van de week Duncan Visscher en het fluitsignaal van scheidsrechter J.K. van Houten was het beurt aan de 22 spelers op het veld. Het werd een desastreuze eerste helft voor de thuisploeg. De wedstrijd kwam in de begin fase niet echt los. Er werd van beide kanten zeer rommelig gevoetbald. Beide ploegen bakten er eigenlijk niet veel van in de beginfase. Wel bleek dat Oostergo meer uitstraalde dan Ropta Boys. Oostergo was feller, Oostergo was eerder, Oostergo besefte in de eerste helft dat elke komende wedstrijd een finale wedstrijd is voor handhaving. Ropta Boys straalde niet dit zelfvertrouwen uit. De eerste kans was nog wel voor Ropta Boys. Een corner van Geert Linthof werd van dichtbij over getikt door Tjidsger Braaksma. Daarna waren er twee grote mogelijkheden voor Oostergo.  De eerste was voor Lars de Jong, maar alleen richting Ropta Boys keeper werd hij achterhaald door Peter Braaksma die erger voorkwam voor Ropta Boys. Een paar minuten later werd Willem Sikkema weggestuurd op rechts. Zijn inzet ging maar rakelings voorlangs. Tegenover deze twee mogelijkheden van Oostergo belandde een als voorzet bedoelde bal van Ropta Boys op de deklat.  Verder kreeg Simon Dijkstra tweemaal een voorzet van Tjidsger Braaksma, die hij net niet wist binnen te tikken.  Maar na precies een half uur brak Oostergo de wedstrijd open. De teveel op één lijn spelende Ropta Boys achterhoede liet de snelle Willem Sikkema lopen richting Ropta Boys doelman Lieuwe Jan Verhaag. Willem Sikkema bleef beheerst en omspeelde de Ropta Boys keeper om daarna beheerst te scoren. (0-1) Deze klap kwam keihard aan bij Ropta Boys, want men was het spoor bijster. Meteen na deze goal had Willem Sikkema nummer twee op de schoen. Deze keer bleef keeper Lieuwe Jan Verhaag goed kijken en kon de inzet pakken. Toch was het in de 35e minuut opnieuw raak. Niemand van Ropta Boys legde Sjoerd Zijlstra een strobreed in de weg. Vanaf de 16 meter lijn had hij de tijd om de hoek uit te zoeken om te scoren. Dit liet hij niet na, waardoor Oostergo heel simpel de score kon verdubbelen naar 0-2. Ropta Boys herstelde zich pas in blessuretijd van deze onnodige achterstand. Op aangeven van Tjidsger Braaksma had Edwin de Vries een 100% kans om de bal binnen te schuiven voor de aansluitingstreffer. Edwin de Vries liet dit na door de bal naast te schuiven. Zo eindigde deze niet hoogstaande eerste helft in een terechte voorsprong voor Oostergo. (0-2)

Na rust was het kwartje gevallen bij de Ropta Boys spelers. Vanaf minuut één werd er gejaagd, druk gezet en voor elke meter gestreden. Dit ontbrak in de eerste helft. Eigenlijk onbegrijpelijk in de situatie waarin Ropta Boys verkeerd. De tweede helft werd éénrichtingsverkeer naar doelman Jelmer Hoekstra van Oostergo. En al helemaal na het wegsturen van Jacco de Jong na een charge op Jan Pzn Braaksma. Dit gebeurde 10 minuten na rust. Met de ervaren Arend Castelein voor Geert Linthof kwam er meer  voetbal in de ploeg. Ropta Boys was heer en meester in de tweede helft. Het kreeg veel vrije trappen en veel corners. Ondanks dit alles wist Ropta Boys de rode Oostergo muur niet te breken. Oostergo stond in de tweede helft goed te verdedigen en gaf weinig kansen weg. Elke voorzet of vrije trap leverde gevaar op, maar nooit zo dusdanig dat men in paniek raakte. Daarnaast wist keeper Jelmer Hoekstra twee vliegende afstandsschoten van Peter Braaksma katachtig te redden tot corner. Ook de wissels Rudi Torensma en Yorrick Elzinga voor Jan Meindert Castelein en Oane Wijma konde de ban niet breken. Met de druk om te moeten scoren wist Ropta Boys, ondanks het grote overwicht geen raad. Oostergo hield stand en behaalde hierdoor drie belangrijke punten binnen. Gezien de tweede helft kan Ropta Boys zichzelf niet zoveel verwijten. Maar in de eerste helft is Ropta Boys afgetroefd op scherpte, inzicht, felheid en het besef dat er moest worden gewonnen. Hiervoor moet het onderste uit de kan. Dit kon Ropta Boys in de eerste helft niet brengen, waardoor een pijnlijke nederlaag het resultaat is in de eerste wedstrijd na de winterstop. Eindstand: 0-2.