v.v. Ropta Boys sinds 1965

ROPTA BOYS  VERLIEST  ONTZETTEND  SNEU  VAN  FRIESE BOYS.

Kollumerzwaag –  Het wordt zo langzamerhand een repeterend verhaal voor Ropta Boys.  Voetballend beter dan de tegenstander, maar het creëren van kansen en het  scoren van doelpunten blijkt een obsessie voor de formatie van trainer Dick Groen en leider Wiebe Dijkstra. Zo ook afgelopen zaterdagmiddag tegen Friese Boys. Ropta Boys het voetballend vermogen en Friese Boys doet wat Ropta Boys nalaat, namelijk scoren en winnen. Deze manier van spelen levert helaas geen punten op en Ropta Boys zakt steeds verder naar ondergrens op de ranglijst.

1e helft met te weinig dreiging.

Op het koude en winderige sportpark “De Saedkampe” te Kollumerzwaag begon Ropta Boys met de wind in rug goed aan deze wedstrijd. De allereerste grote kans was voor Geert Linthof. Op de rechterkant kwam hij in goede positie om te schieten. Zijn schot was goed, maar de reactie van keeper Auke Hoekstra was even fraai en hij tikte de bal tot corner. Ropta Boys gaf aan deze actie een goed vervolg door Friese Boys onder druk te zetten. Het spijtige voor Ropta Boys was dat de druk niet werd omgezet in kansen en mogelijkheden. Het duurde tot de 15e minuut voordat er opnieuw gevaar werd gesticht. Een vrije trap van Arend Castelein werd een prooi voor keeper Auke Hoekstra. Een minuut later was de beste man van het veld Edwin de Vries dichtbij de openingstreffer. Zijn inzet werd met de vingertoppen van de keeper net naast getikt. Na dit offensief, zonder al teveel dreiging kwam Friese Boys in de 20e minuut in de buurt van het Ropta Boys doel. Een corner ging net voorlangs een schot zwaaide af door de harde wind. Na deze mogelijkheden van Friese Boys nam Ropta Boys het heft weer in handen. Veel  balbezit en soms leuke acties en passeerbewegingen, maar geen rendement. Want in de 33e minuut had Ropta Boys de score gewoon moeten openen. Op links speelt Anco Dijkstra zich helemaal vrij en legt de bal panklaar voor Birhanu Rispens om binnen te tikken. Maar tot ieders verbazing lepelt hij de bal over het doel. Dit was jammer, want een steuntje in de rug zou prettig zijn geweest voor het zeer moeizaam scorende Ropta Boys. Want in het vervolg van de eerste helft wist Ropta Boys niet te profiteren van het windvoordeel. Er werd nauwelijks geschoten en er werd te weinig druk gezet om de tegenstander tot fouten te dwingen . Voor Friese Boys was het tegenhouden in de eerste helft, men kwam sporadisch in de buurt van het Ropta Boys doel. In de 40e minuut was er nog één gevaarlijk moment. Een corner van Wietse van der Land viel bijna binnen bij de tweede paal. Vlak voor rust viel een als voorzet bedoelde bal van Anco Dijkstra bijna binnen voor de openingstreffer. Maar beide keren geen treffer, waardoor de thee werd opgezocht met een 0-0 stand.

2e helft met deksel op de neus.

Ondanks de harde tegenwind bleef Ropta Boys in de tweede helft goed voetballen en combineren. Friese Boys kon het spel niet maken en moest noodgedwongen op de counter spelen. Er waren enkele kleine kansen voor Simon Dijkstra die te zacht inkopde uit een voorzet van Jan Meindert Castelein. In een schot van Rudi Torensma miste precisie en kracht. Maar tot de 70e minuut was er geen vuiltje aan de lucht voor Ropta Boys. De wedstrijd onder controle, maar dan komt de ploeg heel knullig op achterstand. Een corner van Friese Boys komt voor de voeten van Sean Humpries. Hij mist in eerste instantie en in tweede instantie schiet hij een medespeler tegen de hand, waarna de bal precies voor de voeten valt van Hans Feenstra die intikt voor de 1-0. De scheidsrechter had hier eigenlijk moeten fluiten voor een handsbal, want er werd via de handsbal geprofiteerd. Ondanks de protesten bleef de scheidsrechter bij zijn beslissing en stond Ropta Boys schmielig achter. Met nog twintig minuten op de klokken werd er alles aan gedaan om deze achterstand om te buigen. Na dit doelpunt werd het wel een wedstrijd. Er vielen gaten op het middenveld en er kwam ruimte, maar Ropta Boys wist hiervan niet te profiteren, ondanks mogelijkheden van Arend Castelein (kopbal) en Rudi Torensma (schot). Friese Boys had bijna de voorsprong verdubbelde, maar keeper Tanja pakt een poeier van Wietse van der Land en een aarzeling tussen Rudi Torensma en Hillebrand Tanja leverde een bal op de lat van Sean Humpries. In de slotfase probeerde Ropta Boys het met een alles of niets poging door drie wissels te plaatsen. Maar ook de wissels konden het verschil niet maken. Voor de derde keer op rij werd er verloren en in alle drie wedstrijden werd er niet gescoord door Ropta Boys. Deze middag werd het zelfs nog erger, want ver in blessuretijd wist Pier Kempenaar via de counter Ropta Boys helemaal in rouw te dompelen door 2-0 te scoren.

Conclusie: Het blijft zuur voor Ropta Boys. De afgelopen twee weken beter spelen dan de tegenstander en toch tweemaal verliezen.  De constatering is dat er twee grote voetbalonderdelen ontbreken aan het spel van Ropta Boys. Dit zijn het creëren van kansen en het scoren van doelpunten. Hopelijk komt dit snel terug, misschien volgend week tegen ASC. Eindstand: 2-0.

Jan Torensma.