ROPTA BOYS VERLIEST IN ZEER SLECHTE DERBY VAN OOSTERGO.

Ee – De derby tussen Oostergo en Ropta Boys begon feestelijk, want er was een schitterende line up. De jeugdspelers van Oostergo en Ropta Boys kwamen samen met de spelers het veld op. Een prachtig idee, welke in de smaak viel bij beide verenigingen. Na wat foto momenten van de ouders werd er iets later dan half drie afgetrapt onder leiding van scheidsrechter P Maas. Helaas viel de wedstrijd qua voetbal, qua derby sfeer behoorlijk tegen. Uiteindelijk lachte Oostergo het laatst, want in de slotfase liet de te trage achterhoede van Ropta Boys teveel ruimte aan de snelle en behendige spitsen van Oostergo. Wanneer je als Ropta Boys te grote kansen laat liggen kun je het deksel op de neus verwachten. De ene zaterdagmiddag is de andere niet dit seizoen bij Ropta Boys. Veel en veel te wisselvallig voetbal, waardoor een hoop punten onnodig worden weggegeven, zo ook afgelopen zaterdagmiddag in Ee.

1e helft.
Ropta Boys begon goed aan de wedstrijd. Drie corners op rij leverde één kop kans op voor Tjidsger Braaksma, welke naast het doel verdween. In de 8e minuut had Geert Linthof de 0-1 op zijn schoen. Uit een voorzet van Erik de Vries kreeg Geert Linthof voldoende ruimte, maar zijn inzet werd met het lichaam gekeerd door keeper Jelmer Hoekstra. De volgende mogelijkheid was voor Tjidsger Braaksma op aangegeven van Martin Kool. Maar het zwakke schot was een gemakkelijke prooi voor keeper Hoekstra. De laatste kans in het eerste kwartier was voor Geert Linthof uit een voorzet van Tjidsger Braaksma. De inzet van Geert Linthof ging via de lat over. Het enige gevaar van Oostergo kwam via lange ballen op de hardwerkende en behendige voorhoede spelers van Oostergo, namelijk Lieuwe Sijtsma en Lars de Jong. Het ging een paar keer net goed voor Ropta Boys, want er werd geloerd op een foutje. Het voetbal en de kansen waren ervoor Ropta Boys, maar zo gemakkelijk men vorige week scoorde zo moeizaam ging het afgelopen zaterdagmiddag. Erik de Vries was in de eerste helft tweemaal dichtbij de openingstreffer. In eerste instantie verrast hij keeper Hoekstra bijna door de bal vanaf de rechterkant bijna in de kruising te schieten. Het scheelde niks. De tweede kans ontstond via een steekpass van Geert Linthof op Erik de Vries. Doordat de uitstekende keeper Hoekstra snel zijn doel verkleinde wist hij de inzet van Erik de Vries met lichaam te keren. Tot aan de 40e minuut had Oostergo niets te vertellen, maar in de slotfase van de eerste helft creëerde de ploeg nog twee dikke kansen. De eerste mogelijkheid was een hard schot van Lars de Jong, welke keeper Johannes de Groot moest loslaten. De rebound was voor Lieuwe Sijtsma, maar keeper Johannes de Groot pareerde de rebound tot corner. In de allerlaatste minuut voor rust kroop Ropta Boys door het oog van de naald. Op rechts kreeg Lieuwe Sijtsma geheel vrijstaand de mogelijkheid om de score te openen, maar zijn harde schuiver ging tot opluchting van Ropta Boys rakelings voorlangs. Ruststand: 0-0.

2e helft.
Net als in de eerste helft begon Ropta Boys weer goed, maar het ontbrak deze middag vooral aan het benutten van de kansen en mogelijkheden. De eerste grote kans was voor Edwin de Vries. Hij zette een één tweetje op met Tim van der Voort, maar de inzet werd op het laatste moment geblokt tot corner. Twee volgende kansen voor Ropta Boys waren eigenlijk niet te missen, maar op onbegrijpelijke wijze werden ze toch gemist. De eerste kans was een voorzet vanaf links door Tjidsger Braaksma op Tim van der Voort. Maar op onbegrijpelijke wijze mist Tim van der Voort de intikker en raakt de bal half. De tweede kans was net andersom. Nu een voorzet van links door Tim van der Voort op Tjidsger Braaksma. Opnieuw, en nu door Tjidsger Braaksma, werd de intikker gemist. Oostergo speelde in deze fase met keeper Jelmer Hoekstra als aangever, want al zijn uittrappen bleken levensgevaarlijk, omdat de Ropta Boys achterhoede geen goed antwoord had op deze lange ballen die steeds gevaar opleverden voor het Ropta Boys doel. Halverwege de tweede helft werd Ropta Boys geholpen om eindelijk een kans te verzilveren. Het was Nik van der Voort die een bal gaf op Tjidsger Braaksma. De inzet Tjidsger komt ietwat ongelukkig tegen de hand van een Oostergo speler met als gevolg een penalty voor Ropta Boys. Ropta Boys topscoorder Erik de Vries weet wel raad met zo’n buitenkans en schoot onberispelijk de 0-1 op het scorebord. Na dit doelpunt had Ropta Boys een paar minuten de wedstrijd moeten beslissen. Een perfecte voorzet van Nik van der Voort werd panklaar gelegd op het hoofd van Tjidsger Braaksma. Maar zijn kopbal van dichtbij verdween naast het doel in plaats van in het doel. Na deze misser kwam eindelijk de derby sfeer naar boven bij Oostergo. Strijd en alles uit de kast halen. Deze inzet en mentaliteit werd Ropta Boys volledig fataal in de slotfase. Alle lange ballen bleken gevaarlijk. Dirk Jan Schreiber had bij een afvallende bal de gelijkmaker op zijn schoen, maar schoot naast. Maar in de 85e minuut was het wel raak. Een voorzet van de onverzettelijke Lars de Jong werd bij de tweede paal binnen gekopt door invaller Martijn Jolink. (1-1) Na deze gelijkmaker rook Oostergo bloed en ging in de slotminuten vol voor de overwinning en het was niet toevallig deze middag dat de veruit gevaarlijkste spelers van Oostergo het vonnis voltrokken over Ropta Boys. Het was opnieuw Lars de Jong die de gehele en wankelende Ropta Boys achterhoede het nakijken gaf. Daarnaast behield hij het overzicht door de geheel vrijstaande Lieuwe Sijtsma te bereiken. Laatstgenoemde twijfelde niet en schoot de bal onhoudbaar in de touwen voor de 1-2 overwinning.

Conclusie: In een slecht gespeelde derby tussen Oostergo en Ropta Boys mag Oostergo zich de gelukkigste noemen. Ropta Boys had de wedstrijd eerder moeten beslissen, maar vertikte het om de soms opgelegen kansen te maken. Oostergo profiteerde in de slotfase optimaal van de slechte organisatie in de Ropta Boys achterhoede. Een onnodige nederlaag werd hierdoor een feit voor Ropta Boys. Eindstand: 1-2.