ROPTA BOYS VERLIEST IN FOUTENFESTIVAL ONGELUKKIG VAN S.C. LIONS’66.

Ljouwert – Op sportpark Lionello was het zaterdagmiddag een foutenfestival van drie partijen. Beide ploegen speelden een slechte en te harde wedstrijd met in de hoofdrol scheidsrechter J de Vries uit Ens. Het was algemene malaise in dit treffen met uiteindelijk S.c. Lions’66 als de gelukkige winnaar. Gezien de gehele middag was een gelijkspel een betere afspiegeling van deze wedstrijd. Helaas voor Ropta Boys dacht scheidsrechter de Vries hier anders over vijf minuten voor het einde. Hij keurde de gelijkmaker af tot ieders verbazing en geeft rood aan doelpuntenmaker Tjidsger Braaksma.
Slecht gespeelde 1e helft.
Ropta Boys begon goed aan de wedstrijd. In de 3e minuut kon Geert Linthof op een door kopbal van Martin Kool richting Lions keeper. Het harde schot was niet zuiver en kon via de vuisten tot corner worden verwerkt. Deze veel belovende start verdween snel en Lions nam de wedstrijd over. Dit ging gepaard met heel veel fysiek geweld en veel overtredingen. Ropta Boys had hier niet het juiste antwoord op en zag Lions sterker worden. Dit fysieke overwicht leverde na 12 minuten voetbal de openingstreffer op. Een corner van Lions komt scherp voor en wordt simpel bij de tweede paal ingetikt door Lions speler Johannes Norder. Ropta Boys keeper Johannes de Groot mag zich deze goal enigszins aanrekenen, omdat de bal in het vijf meter gebied gewoonlijk een prooi moet zijn voor de keeper. Na dit doelpunt ging Lions door en had het betere spel. Ropta Boys kwam geheel niet in haar ritme, want Lions zat er fel op met of zonder overtreding. Het spel lag te vaal stil vanwege de vele overtredingen. Door het niet kordaat optreden van scheidsrechter de Vries ontstonden er ontzettend veel irritaties over en weer. Willem Meinema was één van de slachtoffers en moest met een blessure na een dik half uur worden gewisseld voor Zjéne van Dam. Het duurde tot de 35e minuut dat scheidsrechter de Vries eindelijk ingreep door geel te geven aan een harde charge van Glenn Dijkstra van Lions. Voor het overige waren er eigenlijk geen kansen te noteren. Keeper Johannes de Groot pakte nog een goed en hard ingeschoten vrije trap van Lions speler Johannes Norder. Voor Ropta Boys was er vlak voor het rustsignaal één mooie en goede aanval te noteren over meerdere schijven met een uiteindelijke voorzet die goed werd gepakt door Lions keeper Jorn Welles. Zo eindigde deze zeer slecht gespeelde 1e helft in een nipte voorsprong voor de thuisclub.
Betere 2e helft met anti-climax.
In de tweede helft kwam Ropta Boys beter voor de dag. In ieder geval beet Ropta Boys beter van zich af dan in de eerste helft. Hierdoor bleef het een te harde wedstrijd met ongelooflijk veel irritante overtredingen. Het verschil met de eerste helft was dat Ropta Boys nu wel kansen wist te creëren en vooral in de beginfase na rust dicht bij de gelijkmaker was. De eerste kans was drie minuten na rust uit een corner. De perfecte corner kon ongedekt worden ingekopt door Tim van der Voort, maar hij schampt de bal en ziet zijn kans verloren gaan. Een paar minuten later werd een voorzet van Geert Linthof door Kees Kool overgetikt. Ropta Boys oefende druk uit en opnieuw creëerde Tim van der Voort zich een uitstekende kans. In de draai schiet hij keihard op doel en met veel keepersgeluk grabbelde Jorn Welles de bal uit zijn doel tot corner. In deze fase had Ropta Boys de gelijkmaker eigenlijk kunnen en moeten maken. Maar ook in de 58e minuut bracht Lions keeper redding op een harde vrije trap van Geert Linthof door de bal tot corner te tikken. Even later was Kees Kool met en halve omhaal dicht bij een doelpunt, maar opnieuw was keeper Welles er als de kippen bij om de bal tot corner te verwerken. Lions had het moeilijk in deze fase, maar Ropta Boys liet het na om de gelijkmaker te scoren. Ook Martin Kool wist geheel vrijstaand bij de tweede paal de bal niet binnen te koppen, maar in het zijnet. Langzamerhand kwam Lions’66 onder de druk vandaan en speelde op de counter. Ze kregen enkele kansen. Met name Marten Bakker kreeg vrije doorgang naar Ropta Boys keeper Johannes de Groot. De Lions speler was niet snel genoeg met de bal, waardoor Jan Pzn Braaksma hem kon achterhalen. Ropta Boys begon in de slotfase risico te nemen en dan ontstaat er meer ruimte voor de tegenstander. Lions invaller Rainey Faneyl maakte hier gebruik van ging vanaf links alleen richting Ropta Boys doel. Maar hij werd met een ultieme poging van Edwin de Vries onderuit gehaald, maar de scheidsrechter besliste geen penalty. Deze waarneming was zeer twijfelachtig. Veel geluk voor Ropta Boys in dit geval. Door deze beslissingen bleef het onrustig in het veld en begon de scheidsrechter plotseling te strooien met kaarten. Leon Dijkstra van Ropta Boys kreeg geel en Johannes Norder van Lions idem dito. Door het inbrengen van spits Tjidsger Braaksma kwam er meer dreiging met als gevolg de gelijkmaker vijf minuten voor het einde. De ingebrachte bal stuitte over een Ropta Boys en Lions speler heen. De vanaf ver achter de laatste lijn aanstormende Tjidsger Braaksma kopt fraai de gelijkmaker binnen. Tot ontsteltenis van geheel Ropta Boys wordt het doelpunt afgekeurd. De reden zou zijn buitenspel, maar hier was in ieder geval voor wat betreft Tjidsger Braaksma geen enkele sprake van. De Ropta Boys spelers gaan verhaal halen bij scheidsrechter de Vries en worden getrakteerd op een rode kaart voor de doelpuntenmaker Tjidsger Braaksma (aanraken scheidsrechter) en geel voor Kees Kool wegens protesteren. Door dit akkefietje mist Ropta Boys een punt, welke gezien het spelbeeld verdiend zou zijn geweest in deze slechte wedstrijd.
Conclusie: Het zou voor Ropta Boys te gemakkelijk zijn geweest om deze nederlaag in de schoenen te schuiven bij de scheidsrechter. De ploeg zal ook naar zichzelf moeten gaan kijken om de kansen die er komen te benutten. Deze slechte wedstrijd werd uiteindelijk een jammerlijke nederlaag van 1-0.