v.v. Ropta Boys sinds 1965

Ropta Boys vergeet zich veilig te spelen tegen kampioen F.C. Leo

Leens – Hoeveel kansen heb je als ploeg nodig om een resultaat te behalen? Met deze vraag droop het in grote getale aanwezige Ropta Boys publiek af na twee keer drie kwartier voetballen in Leens. Tien minuten van onbedachtzaamheid kostte Ropta Boys “misschien” hele dure punten. Tien minuten van wanorde in de Ropta Boys verdediging betekende dat een verdiende 0-1 voorsprong werd omgebogen in een 1-2 achterstand en eindstand.

1e helft met geen vuiltje aan de lucht.

Net als vorige week was Ropta Boys bewust van het feit dat er nog punten nodig waren voor rechtstreekse handhaving in de 4e klasse KNVB.  Dit moest gebeuren tegen kampioen F.C. LEO die niet de intentie hadden om deze middag tot het gaatje te gaan. Hiervan moest en kon Ropta Boys gaan profiteren. Het nam meteen het voortouw en kwam goed uit de startblokken. De eerste mogelijkheden waren voor Ropta Boys in de persoon van Geert Linthof. Eerst een schot over en daarna alleen richting het doel van F.C. LEO. Alleen bij de laatste actie vergeet hij de bal op het slecht bespeelbare veld. F.C. LEO loerde op de counter en die leverde bijna de openingstreffer op na 10 minuten spelen. Gelukkig voor Ropta Boys werd een twee tegen één situatie niet goed uitgevoerd en kon het publiek opgelucht ademhalen. Het halve Ropta Boys publiek, want velen kwamen te laat wegens de drukte op Lauwersoog i.v.m. de dag van de garnaal. Hierdoor misten velen het doelpunt van Ropta Boys in de 12e minuut. Het was Arend Castelein die de bal in de zestien bracht. De voorzet werd nog gemist door Tjidsger Braaksma, maar bij de tweede paal was Meindert Meindersma attent om de bal binnen te tikken. (0-1) Een mooie opsteker deie eigenlijk een vervolg verdiende in de rest van de eerste helft. In de 16e minuut had Ropta Boys de score moeten verdubbelen. Een prachtige aanval via Anco Dijkstra en Arend Castelein kwam voor de voeten van de geheel vrijstaande Geert Linthof.  Deze 100% kans wist hij, tot ontzetting van heel Ropta Boys, te missen voor open doel. Het overwicht duurde voort in de eerste helft met zo nu en dan een mogelijkheid voor F.C. LEO. Na en dik halfuur kwam Ropta Boys met de schrik vrij, want een speler van F.C. LEO lobte de bal alleen voor keeper Hillebrand Tanja net over. Het laatste kwartier was weer voor de bezoekers met nog twee behoorlijke  mogelijkheden voor Anco Dijkstra en eentje voor Meindert Meindersma. Anco Dijkstra zag zijn mogelijkheden over en naast het doel gaan en Meindert Meindersma had ruzie met de bal toen hij eigenlijk alleen op de doelman van F.C. LEO kon afgaan. Zo bleef de stand beperkt tot een 0-1 ruststand voor Ropta Boys. Eigenlijk nog geen vuiltje aan de lucht, want gezien het spelbeeld is de ploeg tegen de kampioen nauwelijks in de problemen geweest. Ruststand: 0-1.

Dramatisch begin 2e helft.

De eerste 10 minuten na rust verliepen dramatisch voor Ropta Boys. Men kwam niet goed uit de kleedkamer en zag de zwaar bevochten voorsprong als sneeuw voor de zon hopeloos verdwijnen. In de tweede minuut na rust hield keeper Hillebrand Tanja met een mooie redding zijn ploeg nog op de nul. Maar een paar minuten later was er volledige wanorde in de verdediging van Ropta Boys. Bij een onschuldige voorzet is er volledige miscommunicatie tussen keeper Tanja en speler Jan Meindert Castelein. Laatstgenoemde was de ongelukkige door de bal achterover koppend over de uit zijn doel komende keeper Tanja te koppen voor de gelijkmaker. (1-1) Nog maar net bekomen van deze teleurstelling en de volgende mokerslag is een feit voor Ropta Boys.  Arend Castelein pakt een gele kaart met gevolgen, maar nog erger is dat er opnieuw wordt gescoord door F.C. LEO. Bij een voorzet van links staat de verdediging van Ropta Boys niet goed met als gevolg een vrije kopkans voor en F.C. LEO speler. Deze speler kopt snoeihard binnen voor de 1-2 voorsprong. Deze kleine opleving van F.C. LEO heeft grote gevolgen voor Ropta Boys. Na de achterstand wist Ropta Boys zich uitstekend te herstellen. De ploeg pakte weer het initiatief en kreeg in het vervolg van de tweede helft een handvol kansen om een nederlaag te voorkomen. Dat dit niet lukte is een raadsel voor de spelers en het publiek. Het lukte opnieuw niet om de grote kansen om te zetten in doelpunten. Dit achtervolgt ploeg eigenlijk al het gehele seizoen. Te weinig scorend vermogen, gezien de topscoorder van de ploeg die 6 of 7 doelpunten heeft gemaakt. Meindert Meindersma had  nog eenmaal pech, omdat zijn schot via de lat over het doel verdween. Maar de grootste kans was  voor  Tjidsger Braaksma die alleen op de keeper af de bal nog naast zag gaan. De ingevallen Simon Dijkstra zag zijn inzet via de vingertoppen van de keeper naast het doel verdwijnen. Verder waren er eigenlijk nog grote mogelijkheden voor Tjidsger Braaksma en Birhanu Rispens.  Maar zoals zo vaak dit seizoen lukt het opnieuw niet om kansen te benutten. De vraag langs de lijn was terecht. Hoeveel kansen heb je nodig om te scoren.  Voor Ropta Boys is dit duidelijk heel veel dit seizoen. Nu maar hopen dat de ploeg dit niet opbreekt in de laatste wedstrijd tegen VCR.

Conclusie:  Door deze onnodige nederlaag is Ropta Boys nog steeds niet verzekerd van nog een jaar 4e klasser.  Komende zaterdag zal thuis tegen VCR alles moeten wijken om tot een goed resultaat te komen om zo het 4e klasserschap veilig te stellen voor het jubileum seizoen 2015-2016.       Eindstand: 1-2.

Jan Torensma