ROPTA BOYS STELT HEVIG TELEUR TEGEN HEKKENSLUITER EASTERMAR.

Eastermar – Ropta Boys heeft zichzelf een slechte dienst bewezen door onnodig te verliezen van Eastermar. De nederlaag is verklaarbaar, omdat de instelling en scherpte bij velen niet aanwezig was deze middag. Dat is op zijn zachtst gezegd een zeer kwalijke en verontrustende situatie bij Ropta Boys. Vorige week werd nog gesproken van een “veredelde” oefenpartij in de beker. Dat is niet de juiste instelling en schijnbaar wordt deze negatieve trend onbedoeld voortgezet in de competitie. De selectie van Ropta Boys mag zich na afgelopen zaterdagmiddag wel even achter de oren krabben over het verdere verloop in deze competitie, die nog niet halverwege is.

Fantasieloze 1e helft.
Onder schitterende weersomstandigheden waren een tiental Ropta Boys supporters vertrokken naar Eastermar. Dit met de veronderstelling dat Ropta Boys de goede lijn in de competitie zou doorzetten tegen hekkensluiter Eastermar. Het begin van de eerste helft was helemaal niet verontrustend, omdat Ropta Boys alles onder controle had in deze fase. Eastermar zakte helemaal in en de verwachting was dat Ropta Boys de wedstrijd zou openbreken. De eerste mogelijkheid was voor Willem Meinema, maar de keeper van Eastermar redde fraai. Even later schoot spits Simon Dijkstra uit de draai op doel, maar ook zijn schot werd een klemvaste prooi voor de Eastermar keeper. Het veldoverwicht van Ropta Boys was er, maar de eindpass was steeds onvoldoende en hierdoor kwam Ropta Boys eigenlijk niet meer gevaarlijk voor het doel. De scherpte ontbrak en de spelers begonnen tegen elkaar te praten, waardoor de daden uitbleven in het veld. Zonder fantasie en zeer plichtmatig werd deze eerste helft afgewerkt. Deze plichtmatige instelling en gebrek aan scherpte brak de ploeg op in blessuretijd van de eerste helft. Voor de blessuretijd aanbrak had Ropta Boys via Geert Linthof en Tim van der Voort nog een mogelijkheid om de score te openen. Het schot van Geert Linthof pakte de Eastermar keeper klemvast en het schot uit kansrijke positie van Tim van der Voort werd in twee keer gepakt door de beste man van het veld, de keeper van Eastermar. Eastermar wist in de gehele eerste helft sporadisch in de buurt te komen bij invaller doelman Dirk Jan ter Harkel. Ondanks dat Eastermar niet gevaarlijk werd in de eerste helft was het wel degelijk raak voor de thuisclub in blessuretijd van de eerste helft. Een grote fout van een Ropta Boys verdediger stelde Eastermar speler Harm Tseard Heidbuurt in staat om alleen richting keeper Dirk Jan ter Harkel te lopen. Deze grote buitenkans werd keurig en beheerst binnengeschoten voor de 1-0. Met een fikse domper droop de Ropta Boys selectie af naar de kleedkamers.

Ongelukkige 2e helft.
De tweede helft werd in ieder geval beter gevoetbald. Ropta Boys zocht nadrukkelijk naar de gelijkmaker, maar moest daarnaast op haar tellen passen voor de Eastermar counter. De eerste kans na rust was voor Eastermar, maar Yorrick Elzinga wist op tijd redding te brengen bij een foutieve terugspeelbal. In de 51e minuut had Simon Dijkstra de stand gelijk moeten trekken. Maar zijn slalom door het strafschopgebied werd uiteindelijk gekeerd door de Eastermar keeper. De rebound voor Nik van der Voort werd naast geschoten. Simon Dijkstra werd na deze actie gewisseld voor Tjidsger Braaksma. Koud in het veld had Tjidsger Braaksma bij zijn allereerste balcontact alle pech van de wereld. Een voorzet van links tikt hij de bal tegen de lat en daarna via de paal vliegt de bal het veld weer in. Ropta Boys was op zoek naar de gelijkmaker, maar kreeg in de 57e minuut het deksel op de neus. Een bekeken schot of lob van Jan Jochem Kootstra liet keeper Dirk Jan ter Harkel in de 57e minuut kansloos. (2-0) Deze goal werd een dikke streep door de rekening van Ropta Boys op jacht naar punten. Na deze goal probeerde Ropta Boys uit alle macht de aansluiting te forceren. Dit lukt in de 80e minuut. Een goede actie van Tim van der Voort over rechts werd afgegeven aan Erik de Vries. Uit stand wist Erik de Vries de bal bekeken in de verre hoek te schieten voor de aansluiting. (2-1) Om erger te voorkomen moest keeper Dirk Jan ter Harkel van Ropta Boys zijn keeperstalenten nog tonen op enkele counters van Eastermar. In het slotkwartier was het éénrichtingsverkeer, maar Ropta Boys was niet in staat om het stug verdedigend Eastermar op de knieën te krijgen. Geert Linthof was nog twee keer dichtbij, maar ook zijn schoten gingen naast. Maar na dik zes minuten blessuretijd was het einde verhaal voor Ropta Boys en vierde Eastermar feest door het verlaten van de laatste plaats.

Conclusie: Misschien onbedoeld, maar de juiste scherpte en instelling ontbrak deze middag bij de Ropta Boys spelers. Op halve kracht is het bijna onmogelijk om wedstrijden te winnen. Eastermar profiteert en pakt hierdoor terecht de drie punten. Hopelijk weet Ropta Boys volgende week boven zichzelf uit te stijgen tegen koploper S.V. Leovardia. Hopelijk is deze nederlaag een incident.

Eindstand: 2-1.