ROPTA BOYS OP HET TANDVLEES NAAR GELIJKSPEL TEGEN OOSTERGO

Easternijtsjerk – Het voetbal van beide ploegen was niet over naar huis te schrijven, maar de spanning vergoedde veel in deze derby tussen Ropta Boys en Oostergo. Met in het achterhoofd de zeperd van vorig seizoen, waren de mannen van Wietse van der Veen gebrand op een veel beter resultaat. Uiteindelijk moesten 10 spelers van  Ropta Boys diep gaan om de 11 spelers van Oostergo het scoren te beletten. Ropta Boys kwam in de 42e minuut met 10 man te staan door een onbesuisde actie van Anco Dijkstra. Dit betekende een terecht gegeven rode kaart. Gezien de gehele wedstrijd moet Ropta Boys tevreden zijn met het uiteindelijk behaalde ene punt.

1e helft.

Onder grote publieke belangstelling was het Oostergo die het beste uit de startblokken schoot in het begin van de wedstrijd. De eerste kansen waren meteen voor de bezoekers. Met name Lars de Jong was direct nadrukkelijk aanwezig. Het was Lars de Jong zelf die in de 4e minuut bijna de score opende, maar zijn hard schot kon in twee keer worden gepakt door keeper Johannes de Groot. Een paar minuten later was er een misverstand tussen Christiaan Wijnsma en keeper Johannes de Groot, maar de Ropta Boys jeugdtrainer spelend bij Oostergo, Dirk Jan Schreiber wist niet te profiteren. Ropta Boys oogde in deze beginfase angstig en vergat te voetballen. Met de wind in de rug werd er vooral lang gespeeld wat vaak uitmondde in kansloosheid. Ondanks de lange ballen kreeg Tjidsger Braaksma een grote mogelijkheid, maar keeper Jelmer Hoekstra redde fraai met de voet. Ondanks deze kans was Oostergo voetballend de betere ploeg. Met sterkhouders Herman Sprik en Halbe Mossel probeerde men te voetballen met opbouw van achteruit. Dit was niet het geval bij Ropta Boys en een Ropta Boys supporter langs de lijn omschreef het treffend met de woorden, ze hebben geen rust aan de bal en angst om te gaan voetballen. Ondanks deze angst had Kars Vrieswijk kunnen en eigenlijk moeten scoren in de 20e minuut na een slechte uittrap van keeper Jelmer Hoekstra. Alleen richting de Oostergo keeper speelde Kars Vrieswijk de bal te ver voor zich uit en kon Jelmer Hoekstra zijn fout herstellen.  In de 31e minuut was het Erik de Vries die zijn voorzet promoveerde op het hoofd van Tjidsger Braaksma, maar zijn kopbal miste richting en ging naast. Hetzelfde overkwam Lars de Jong een minuut later na een perfechte voorzet van de linkerkant. Geheel vrijstaand kopt ook hij naast. In de 37e en 38e minuut opnieuw identieke kansen. Een omhaal van Tjidsger Braaksma in het strafschopgebied was te zacht om Jelmer Hoekstra te verrassen. Aan de andere kant wist Lars de Jong een vrije trap van Halbe Mossel met een omhaal op het dak van het Ropta Boys doel te schieten. Zo leek de rust met veel overtredingen heen en weer te worden bereikt met 0-0. Dit gebeurde uiteindelijk, maar daarvoor, in de 42e minuut werd er gefloten voor een vrije trap tegen Anco Dijkstra. Dit frustreerde Anco Dijkstra en in een onbesuisde en domme actie was het bedoeling om de bal weg te schieten, maar hij raakte hierbij keihard de elleboog van Oostergo speler Julius de Jong. Het gevolg was een terecht gegeven rode kaart. In de slotminuut van de eerste helft kreeg Dirk Jan Schreiber ook nog geel voor een te hoog geheven been richting Ropta Boys aanvoerder Kees Kool. Ruststand: 0-0.

2e helft.

Door de rode kaart moest trainer Wietse van der Veen overstappen van de 4-3-3 naar de 4-4-2 opstelling en hierdoor werd Kars Vrieswijk gewisseld voor Nik van der Voort. In de tweede helft was het voornamelijk éénrichtingsverkeer en kwam er veel druk te staan op de achterhoede van Ropta Boys. In de 48e minuut kwam Ropta Boys goed weg toen Halbe Mossel op aangegeven van Dirk Jan Schreiber voorlangs schoot. In de 51e minuut gaf Tim van der Voort de bal net te laat op Erik de Vries, waardoor hij in buitenspel positie alleen door kon richting Oostergo doel. In de 54e minuut een knappe één twee tussen Erik de Vries en Kees Kool, maar de voorzet ging voorlangs zonder Ropta Boys speler in de buurt. In de 57e minuut mocht Ropta Boys de handen dichtknijpen, want een geplaatst schot van Halbe Mossel spatte uitéén op de lat. Twee minuten later was het opnieuw de dirigent van Oostergo, Halbe Mossel, die een pefecte voorzet gaf op de geheel vrijstaande Dirk Jan Schreiber, maar zijn kopbal is van dichtbij recht in de handen van keeper Johannes de Groot. In de 65e minuut mocht keeper Jelmer Hoekstra van geluk spreken dat scheidsrechter Rozema de bal niet op de stip legde na en charge op de benen van Tjidsger Braaksma in het strafschopgebied. Beide misten de bal en daarom werd er denk ik niet gefloten. Ropta Boys moest door en met 10 spelers veel werk verzetten, met als gevolg diverse krampgevallen. De beste man aan Ropta Boys zijde, Edwin de Vries moest worden vervangen door Jan Bekker en ook Erik de Vries moest zich met kramp laten vervangen door Ype Kingma. In de slofase was het overleven voor Ropta Boys en Oostergo wist in de slotfase ook geen potten meer te breken. Maar in de slotminuut moest Johannes de Groot zich nog eenmaal strekken om een leep balletje van Halbe Mossel uit de kruising te plukken. Zo eindigde deze derby in een gelijkspel.

Conclusie: In deze derby, met geen hoogstaand voetbal, zal Ropta Boys tevredener zijn dan Oostergo, omdat de bezoekers geen gebruik hebben gemaakt van één helft met een man meer situatie. Door deze eindstand van 0-0 blijven beide ploegen ongeslagen in de 4e klasse C. Volgende week wacht Ropta Boys opnieuw een thuiswedstrijd, dan komt Opende op bezoek. Eindstand: 0-0.