Ropta Boys niet opgewassen tegen sterk counterend oostergo

Ee – Na drie oefenwedstrijden en de eerste bekerwedstrijd tegen Oostergo, blijkt dat er bij de nieuwbakken 3e klasser Ropta Boys, nog voldoende werk aan de winkel is voor de nieuwe trainer Yko de Boer. Van de drie oefenwedstrijden werden er twee verloren tegen MKV’29 en Trynwâlden VC en één gewonnen van Harkema Opeinde. Afgelopen zaterdagmiddag stond de eerste bekerwedstrijd op het programma tegen angstgegner en buurtgenoot Oostergo. Vorig seizoen liet Ropta Boys zich in Ee volledig overklassen in de competitie. Daar was zaterdagmiddag geen sprake van, alhoewel de einduitslag van 4-0 anders doet vermoeden. Deze middag had Ropta Boys de gehele middag een veldoverwicht zonder te scoren. Oostergo stond sterk te verdedigen en was vooral in de slotfase zeer scherp in de counter en scoorde binnen vijf minuten drie keer.
1e helft.
Onder leiding van goed leidende scheidsrechter Robin Brinkman begon Ropta Boys voortvarend aan de wedstrijd. In de 3e minuut was de eerste goede kans te noteren. Uit een voorzet van links via Erik de Vries kon Tjidsger Braaksma vrij inschieten, maar zijn inzet werd goed geblokt. Na deze kans bleef Ropta Boys het betere een verzorgdere voetbal spelen. Min of meer oogluikend toegelaten door Oostergo, want men was steeds loerend op de counter. Met name het verdedigende duo Halbe Mossel en Herman Sprik probeerde bij balbezit met goede passes de voorwaartsen te bereiken. Maar het gevaarlijkst was Ropta Boys in de 20e minuut. Een corner van Anco Dijkstra werd door Tjidsger Braaksma goed naar de hoek gekopt. De Oostergo keeper was kansloos, maar hij kreeg hulp van een speler die de bal uit het doel kopte tot corner. Ondanks het veldoverwicht van Ropta Boys was het Oostergo die na bijna een half uur spelen gelukkig wist te scoren. Een houdbaar schot van Lars de Jong bleek te machtig voor keeper Johannes de Groot. Hij kreeg het schot niet onder controle en duwde de bal in eigen doel. (1-0) Na deze ongelukkige tegentreffer creëerde Ropta Boys in het laatste kwartier nog twee grote mogelijkheden op de gelijkmaker. Uit een mooie aanval over enkele schijven schiet uiteindelijk Geert Linthof geheel vrijstaand te zwak in. Even later kreeg Ropta Boys een uitgelezen mogelijkheid om te scoren uit een vrije trap net buiten de 16 meter. De inzet van Geert Linthof was een stuk beter dan eerder, maar nu ranselde keeper Hoekstra de bal uit de hoek tot corner. In de slotminuut kwam Ropta Boys goed weg. Eerst werd een doelpunt van Lars de Jong afgekeurd, vanwege twee overtredingen voorafgaande aan het doelpunt. In de allerlaatste minuut was er miscommunicatie tussen de Ropta Boys keeper en verdedigers, waarvan Lars de Jong bijna opnieuw wist te profiteren. Ruststand: 1-0.
2e helft.
De tweede helft werd eigenlijk een kopie van de eerste helft. Ropta Boys voetballend op de helft van de tegenstander, maar men wist geen echte openingen en grote kansen te creëren. Alhoewel Halbe Mossel na vijf minuten in de tweede helft van geluk mocht spreken dat hij mocht blijven staan na het haken van de doorgebroken Ropta Boys speler Erik de Vries. Hij kreeg slechts geel. De vrije trap werd door Erik de Vries net naast geschoten. In de 60e minuut scoorde Ropta Boys via Geert Linthof, maar de goal werd terecht afgekeurd omdat Birhanu Rispens te fel door ging op keeper Hoekstra. In de 66e minuut leek Oostergo op 2-0 te komen. Een schot van Veltman werd met een katachtige redding van keeper Johannes de Groot tot corner getikt. De allergrootste kans van de middag was voor Ropta Boys invaller Ype Kingma. Hij had zijn ploeg in de 66e minuut naar de gelijkmaker moeten schieten. Vanaf drie meter kreeg hij de bal voor het inschieten. Zijn schot was hard genoeg , maar keeper Hoekstra wist met een geweldige reflex de gelijkmaker te voorkomen. In de slotfase werden er drie aanvallende wissels toegepast bij Ropta Boys door trainer de Boer, waarschijnlijk met de bedoeling om nog een goed resultaat te behalen. Dit pakte even anders uit, want in de slotfase scoorde Oostergo in een tijdsbestek van iets meer dan vijf minuten driemaal via de counter. Bij deze doelpunten zaten zowel de keeper en enkele verdedigers behoorlijk te schutteren. De 2-0 in de 85e minuut kwam op naam van Harm Kroodsma. De 3-0 van Dirk Jan Schreiber in de 88e minuut was wel de mooiste van de middag. Hij wist keeper Johannes de Groot te verschalken met een bewuste lob. In blessuretijd werd zelfs nog erger voor Ropta Boys. Jelle de Boer pikt zijn goal nog mee en brengt de uiteindelijke geflatteerde eindstand van 4-0 op het scorebord.
Conclusie: Een slecht begin qua resultaat voor Ropta Boys, maar het goede nieuws is dat Ropta Boys, de staf en spelers, nog drie weken hebben om zich goed voor te bereiden op de competitie als debutant in de 3e klasse van de KNVB. Eindstand: 4-0.