Ropta Boys na penalty’s uit het bekertoernooi

Voor de poulewinnaars van de KNVB beker stond vandaag de eerste knock-out wedstrijd op het programma. Ropta Boys reisde af naar Minnertsga, geen onbekende omdat ze deze ploeg in de derde klas ook al tegenkwamen in de competitie. Van de snelle jonge ploeg van toen leek vandaag niet veel over. Minnertsga had het behoorlijk lastig met Ropta Boys. Vandaag werd de visie van de trainers wel duidelijk. Klein en compact spelen bij balverlies en dit ging met name de eerste helft heel goed. Bij de laatste bal in de opbouw ging het nog te vaak mis, was men te gehaast of werd er niet goed gecommuniceerd. Maar met het vertoonde spel van vandaag lijkt de goede weg weer ingeslagen.

De wedstrijd was drie minuten oud toen de leidsman een penalty toekende aan Minnertsga. Het waren Anco Dijkstra en een aanvaller van de tegenpartij die beide het been omhoog heften maar de tegenstander produceerde iets meer geluid en tot grote verbazing van Ropta Boys wees de scheidsrechter naar de stip. Gelukkig bleef keeper Johannes de Groot  rustig en wist hij met een mooie duik de bal te pakken om een vroege achterstand te voorkomen. Geert Linthof pegelde kort daarna de bal hard richting de goal maar zijn bal ging net naast. In de achtste minuut gaat het faliekant mis in de achterhoede van Minnertsga die de bal zomaar inleveren bij Rutger Torensma die meestal aan een halve kans genoeg heeft. Ook nu bleef hij koelbloedig na dit kadootje en schoot de bal onder de keeper door. Met deze voorsprong is het Ropta Boys dat het veld heel klein houdt en goed verdedigt. Loerend op een foutje van de tegenstander kwamen er kansen. Minnertsga kreeg ook de nodige kansen maar hun vizier stond niet scherp genoeg of keeper de Groot greep goed in. Vijf minuten voor de pauze was er een grote kans voor Linthof die vol uit kon halen richting de lege goal maar nu ging de bal voorlangs en over de achterlijn. Aan de andere kant kwam ook nog een grote kans voor Minnertsga, maar ook zij zagen hun inzet over de goal gaan net voor het rustsignaal.

Na de thee was het een stuk rumoeriger in het veld aan Ropta Boys kant. De kalmte van de eerste helft werd nu gretigheid dat te vaak fout ging. Beide elftallen creëerden kansen maar tot een goal kwam het niet. Net voor de gelijkmaker van Minnertsga was er nog een hachelijke situatie voor de goal waarbij de bal zo ingeschoten kon worden door een vrijstaande Minnertsga aanvaller maar het was keeper de Groot die zijn stelten uit stak en de bal net op tijd weg kon glijden. Het bleek uitstel want in de zestigste minuut scoort Minnertsga uit een corner die binnen werd gekopt. Kort daarna een grote kans voor de tegenstander om op voorsprong te komen als er twee man voor keeper de Groot verschijnen maar de bal werd over geschoten. Schoten van Jelmer Castelein en Rudi Torensma werden geblokt of te zwak ingeschoten maar in de slotfase van de wedstrijd is het ineens Ropta Boys dat op voorsprong moet komen. Een prachtige bal van Rutger Torensma werd door de moe gestreden Tjidsger Braaksma niet goed ingeschat waardoor de bal niet goed onder controle gebracht kon worden en de keeper uiteindelijk in kon grijpen. De uitgelezen kans voor Ropta Boys om deze strijd te winnen kwam in blessure tijd. Een prachtige pass van Rudi Torensma vanaf het middenveld op Rutger Torensma had het absoluut winnende doelpunt moeten zijn maar Torensma zag niet dat Jan Bandstra mee naar voren was gekomen en helemaal vrij stond. Hij schoot de bal zelf en de keeper van Minnertsga kon in zijn val net de bal genoeg keren om een doelpunt te voorkomen. Het allerlaatste offensief kwam van Minnertsga die de bal uit een corner in een keer schoot maar ook deze bal ging over de goal.

Met een eindstand van 1-1 moesten er penalty’s worden genomen. Bij een stand van 3-3 is het keeper de Groot die de volgende penalty stopte. Helaas wist Ropta Boys deze kans niet te pakken en werd de volgende penalty te zwak ingeschoten. Uiteindelijk was het de dertiende penalty die Ropta Boys fataal werd waardoor Minnertsga door gaat in het bekertoernooi. Gezien het wedstrijdbeeld een hele andere wedstrijd dan vorige week met genoeg positieve punten om op verder te bouwen. Volgende week is het vlaggenschip van Ropta Boys vrij vanwege een oneven aantal ploegen in de competitie.