ROPTA BOYS LAAT ZICH VOLLEDIG VERRASSEN DOOR F.C. BIRDAARD.

Oosternijkerk – De euforie na de overwinning van vorige week op Ternaard was afgelopen zaterdagmiddag na één helft voetballen weer als sneeuw voor de zon verdwenen. Op het zon overgoten sportpark “De Fiver” te Oosternijkerk liet Ropta Boys zich heel gemakkelijk in de luren leggen door de F.C. Birdaard. Door persoonlijke fouten en concentratie gebrek kon F.C. Birdaard na één helft met 0-2 gaan rusten. In de tweede helft moest het gebeuren voor Ropta Boys. Maar Ropta Boys wist het gigantische veldoverwicht in de tweede helft niet om te zetten in kansen en doelpunten. Dit lukte één keer, waardoor de eindstand van 1-2 zeer en zeer teleurstellend was te noemen voor Ropta Boys.

1e helft.
De eerste paar minuten waren voor F.C. Birdaard, maar daarna pakte Ropta Boys de wedstrijd op. Na een voorzet van Tjidsger Braaksma was de eerste kans voor Nik van der Voort. Maar zijn schot ging net voorlangs. De tweede mogelijkheid was een schot van Willem Meinema die fraai werd gered door de Birdaard keeper. Ropta Boys speelde voornamelijk op de helft van F.C. Birdaard en er was op dat moment geen vuiltje aan de lucht. Tot in de 21e minuut, want slecht uit verdedigen werd Ropta Boys fataal. De bal werd onderschept en meteen diep gespeeld op Ype Kingma. Weifelend optreden van Martin Kool en keeper Johannes de Groot bleek koren op de molen van de slimme Ype Kingma. Hij werd namelijk in zijn beweging licht aangetikt door keeper Johannes de Groot. Scheidsrechter van Eijden was resoluut en lag de bal op de stip. Deze buitenkans was wel besteed aan Benjamin Oberman en hij liet keeper Johannes de Groot kansloos. (0-1) Dit was een cadeautje, maar twee minuten later werd het bijna 0-2, want uit een ingooi stond de Ropta Boys verdediging wederom te slapen en kon Edwin Kooistra de bal zo binnen schieten. Gelukkig voor Ropta Boys lepelde hij de bal over. Hierna probeerde Ropta Boys het weer op te pakken en kreeg kansen via Tjidsger Braaksma die te zacht inkopte uit een voorzet van Willem Meinema. Erik de Vries kreeg een schietkans, maar op het laatste moment werd de bal geblokt tot corner. Opnieuw was de verwachting dat Ropta Boys het veldoverwicht zou omzetten in doelpunten. Maar het tegenover gestelde gebeurde. In de 35e minuut werd de bal door een Ropta Boys verdediger simpel ingeleverd bij Birdaard. Doordat een ieder voor de bal liep was een simpel tikje in de diepte genoeg voor Benjamin Oberman om alleen richting doelman Johannes de Groot te lopen. Benjamin Oberman behield het overzicht en schoof de bal beheerst langs de uitlopende Ropta Boys keeper voor 0-2. Twee heel simpel en gemakkelijk weggegeven doelpunten door persoonlijke fouten en concentratie gebrek bij de rest. Voor rust probeerde Ropta Boys nog iets terug te doen. Erik de Vries was met zijn vrije trap heel dichtbij, want de keeper stompte de bal met moeite omhoog en belandde daarna boven op de lat tot corner. Verder bleef het bij dreiging, want de achterhoede van Birdaard zat afgelopen zaterdagmiddag goed in elkaar. Ruststand: 0-2.

2e helft.
In de tweede helft pakte Ropta Boys de wedstrijd heel sterk op en zette de tegenstander meteen onder druk. Alleen de druk werd niet voldoende omgezet in grote kansen. Met man en macht verdedigen en loeren op de counter hield Birdaard goed stand. Onder leiding van Dash Turner zat men overal tussen en werd goed geblokt op schietkansen. Het was voor Ropta Boys frustrerend, want ondanks de wil wist men geen grote kansen te creëren. In het over volle strafschopgebied kregen Erik de Vries en Edwin de Vries twee goede schietkansen uit de rebound, maar de ene smoorde in een mêlee van spelers en de andere werd gepakt door de Birdaard keeper. Verder was spits Tjidsger Braaksma niet gelukkig, want een kopbal na mistasten van de Birdaard keeper verdween in het zijnet en zijn inzet uit een moeilijke hoek werd gekeerd met de voet van de Birdaard keeper. Zo bleef het lang 0-2 en werd er natuurlijk aanvallend gewisseld. Simon Dijkstra en Kees Kool kwamen in het veld voor Yorrick Elzinga en Nik van der Voort. De wissels leverden meteen effect op, want in de 80e minuut was daar de aansluitingstreffer. Een voorzet van Geert Linthof werd door Tim van der Voort in één beweging doorgespeeld naar Tjidsger Braaksma die nu wel wist te scoren. (1-2) De laatste tien minuten waren alles of niets. Hierdoor kreeg Birdaard nog twee levensgrote kansen om de wedstrijd te beslissen, maar Erik de Vries voorkwam een doelpunt, nadat de Ropta Boys keeper was omspeeld. In de slotminuten miste Ype Kingma nog voor open doel door een ultieme redding van keeper Johannes de Groot. Voor Ropta Boys was Anco Dijkstra nog dichtbij de gelijkmaker, maar zijn vrije trap werd met één hand gered door de Birdaard keeper. Eindstand: 1-2.

Conclusie: Ropta Boys heeft zich afgelopen zaterdagmiddag de kaas van het brood laten eten. Dom en onnodig balverlies op plekken waar men dit niet moet en mag doen. Hierdoor liep de ploeg achter de feiten aan. Ondanks ontzettend veel en langdurig balbezit in de tweede helft wist de ploeg dit niet meer recht te trekken. Door dit verlies zakt Ropta Boys steeds verder weg op de ranglijst. Een uitgelezen mogelijkheid om het goede optreden van vorige week een vervolg te geven werd afgelopen zaterdagmiddag door eigen toedoen om zeep geholpen. Eindstand: 1-2.