v.v. Ropta Boys sinds 1965

ROPTA BOYS HERVAT COMPETITIE MET VALSE START TEGEN TRYNWÂLDEN.

Oenkerk – Op het sportpark met de schitterend mooie naam “Keatsjemouilân” van de v.v. Trynwâlden, gaf Ropta Boys afgelopen zaterdagmiddag niet thuis. De doelstelling om te gaan voor het hoogst haalbare in deze competitie liet Ropta Boys niet zien deze middag. Als het niet gaat zoals het moet gaan dan wordt er snel een excuus gezocht door staf en spelers. Deze keer werden de scheidsrechter en in het slechte kunstgrasveld aangehaald als excuus voor het teleurstellende optreden. Dat is jammer, want Ropta Boys heeft de kleine nederlaag na 90 minuten voetbal aan zichzelf te wijten. De scheidsrechter was misschien niet top en het veld was dramatisch, maar om de nederlaag hierop af te schuiven is heel kort door de bocht.
Sterk begin.
In het begin was het aftasten van beide ploegen, maar na het aftasten was het Ropta Boys die het initiatief nam. De ploeg voetbalde de eerste 25 minuten beter dan het thuisspelend Trynwâlden. Ropta Boys creëerde twee halve kansen en één grote kans om voorsprong te nemen. De twee halve kansen waren voor Tjidsger Braaksma, maar zijn kopbal op aangeven van Erik de Vries was een prooi voor keeper Douwe Anne Akkerman. De tweede mogelijkheden werd op het laatste moment geblokt door een Trynwâlden verdediger. In de 20e minuut produceerde Ropta Boys een mooie aanval over diverse schijven met als resultaat dat Erik de Vries richting Trynwâlden doel kon op stomen. Erik was niet zelfzuchtig en gaf de bal breed, maar ook hier werd de aanval onderbroken door een verdediger. Achteraf had Erik de Vries voor eigen succes moeten gaan, maar achteraf telt niet in de sport. Na deze sterke fase van Ropta Boys was het plotsklap afgelopen. Trynwâlden nam de wedstrijd over en Ropta Boys was schijnbaar niet in staat om de ploeg weer op de rails te krijgen. Ropta Boys kwam in de 30e en 32e minuut ongelooflijk goed weg, want twee 100% kansen werden onbegrijpelijk niet verzilverd door de thuisploeg. De eerste kans ontstond uit een puntgave voorzet van Thom Stielstra op de geheel vrijstaande Hessel Breeuwsma. Hij had de bal voor het inkoppen, maar kopte van heel dichtbij over het doel van Ropta Boys. De kans die twee minuten later ontstond, na slecht verdedigen van Ropta Boys, was nog groter. Nu was het Robert IJsselmuiden die het presteerde voor open doel, want keeper Johannes de Groot was al uitgespeeld, de bal niet in maar naast het lege doel te schieten. Ropta Boys kroop hier door het oog van de naald. Ondanks deze waarschuwingen bleef de ploeg zeer wisselvallig en ver beneden haar kunnen voetballen aan de rust. In de laatste minuut voor rust was er ook nog de pech dat Tjidsger Braaksma een bal keihard tegen zijn oog kreeg, waardoor hij de wedstrijd moest staken en zijn heil moest zoeken bij de dokterswacht. De rust werd bereikt met 0-0 en hier kon Ropta Boys gezien de twee levensgrote kansen van Trynwâlden niet ontevreden mee zijn.

 

Reactie na achterstand.
Ondanks de overdenking van een kwartier rust, wist Ropta Boys ook in de tweede helft niet te overtuigen. Trynwâlden ging door waarmee men na en 25 minuten voetbal aan begonnen was. De thuisploeg behield het overwicht. Het was te danken aan een goede reflex van keeper Johannes de Groot op een inzet van Thom Stielstra en het goed blokken van Geert Linthof bij een schot van Robert IJsselmuiden, die een treffer voorkwam na rust. Tegenover deze kansen werd Ropta Boys één keer gevaarlijk. Een vrije trap van Erik de Vries werd hard in de korte hoek geschoten, maar de speler op de lijn was attent en wist de bal weg te knallen. Maar na ongeveer 25 minuten viel de openingstreffer, voorafgaand na veel fouten van Ropta Boys spelers. Op de rechterflank mocht Hessel Breeuwsma ongehinderd een voorzet afgeven op de geheel vrijstaande Thom Stielstra bij de tweede paal. Doodeenvoudig kon hij de bal intikken voor 1-0. Na deze achterstand werd Ropta Boys enigszins wakker en kon het plotseling wel voetballen en meer power geven dan daarvoor. Het kreeg in het vervolg van de wedstrijd nog hele grote mogelijkheden op de gelijkmaker. De goed ingevallen Simon Dijkstra vond na een korte draai zijn schot gered via een fabuleuze redding met één hand van keeper Akkerman van Trynwâlden. In de 35e minuut had Simon Dijkstra op aangeven van Erik de Vries de gelijkmaker moeten scoren, maar oog in oog met de keeper schuift hij de bal net naast. Een minuut later was het opnieuw de uitblinkende doelman van Trynwâlden die een schot van Geert Linthof niet klem kon pakken. De rebound uit een moeilijke hoek was voor Erik de Vries, maar andermaal wist keeper Akkerman redding te brengen. Een paar minuten later ketste een hard schot van Erik de Vries opnieuw af op de vuisten van keeper Akkerman. Tegenover deze kansen had Trynwâlden wedstrijd allang kunnen beslissen. Door het risico wat Ropta Boys nam in de slotfase waren er enkele super kansen voor Trynwâlden. Maar invaller Andor Faber bij Trynwâlden verzuimde tot tweemaal toe de wedstrijd te beslissen. Alleen voor keeper Johannes de Groot miste hij tweemaal na twee goede reflexen van Johannes de Groot met de voet. De stand bleef gehandhaafd, waardoor Ropta Boys de competitie heeft hervat met een valse start. De gedrevenheid en inzet die Jan Meindert Castelein gaf miste ik teveel bij vele andere spelers aan Ropta Boys zijde deze middag.
Conclusie: Een sterke beginfase en een alles of niets poging op het einde van de wedstrijd was aan Ropta Boys zijde veel te mager om de thuisploeg op de knieën te krijgen. Ropta Boys heeft zich niet gerevancheerd van de dikke thuis nederlaag en verliest deze competitie 6 kostbare punten aan Trynwâlden. Eindstand: 1-0.

Jan Torensma.