Portugese taferelen bij Veenhuizen – Ropta Boys

Iedere voetballiefhebber in Nederland zal de wedstrijden tegen Portugal, en met name met Luis Figo, zich herinneren als wedstrijden met vele schwalbes. Het leek vandaag wel of de tegenstander op trainingskamp geweest was in Portugal, want ze kregen echt wel eens een duw maar om nou bij elke aanraking te gaan liggen was wel iets overdreven. Gelukkig zag de leidsman dit na vijftien minuten voetbal ook en sommeerde hij de spelers om overeind te komen en te gaan voetballen. Het eerste kwartier speelde Ropta Boys tegen twaalf man en ging zo ongeveer elk fluitsignaal in het voordeel van Veenhuizen. De leidsman was vandaag zeker niet de beste van het veld.

Veenhuizen was na drie minuten al gevaarlijk voor de goal, maar de verdediging van Ropta Boys wist de bal op tijd weg te werken. Drie minuten later was er een fantastische redding van keeper Frans Postmus op een schot van Veenhuizen en ook nu bleef de brilstand nog staan. In de elfde minuut liet Veenhuizen zich van een zeer onsportieve kant zien na een heftig duel tussen een Veenhuizen speler en Rudi Torensma. Torensma werd vol op de enkel geraakt en kwam pijnlijk op de grond te liggen. Waarbij iedere sportieve ploeg op dat moment de bal buiten de lijnen zou hebben geschoten voor verzorging, waar Ropta Boys ook van uit ging, speelde Veenhuizen gewoon door en wist zo te scoren. Deze actie verdiende absoluut geen schoonheidsprijs en was ronduit onsportief te noemen, maar de goal telde wel en Ropta Boys keek weer tegen een achterstand aan zoals elke week. Ropta Boys werkte hard en was zeker aanwezig in deze wedstrijd die de eerste helft voornamelijk op het middenveld werd gevoetbald. Beide ploegen creëerden weinign kansen. Het duurde tot de zesendertigste minuut voor er weer een kansje kwam, deze keer weer voor Veenhuizen maar ze schoten de bal naast, twee minuten later hetzelfde beeld voor de goal van Postmus maar ook deze bal ging naast. Net voor rust was er een prachtige pass van Torensma naar voren en Erik de Vries kon afronden maar stond helaas in buitenspelpositie toen hij de bal aan nam en deze goal ging niet door. Op slag van rust was het nogmaals Ropta Boys dat had moeten scoren, maar Gerwin Haaksma zag zijn schot gekeerd door de keeper en een voet van een Veenhuizenspeler was een fractie eerder dan Andre Turkstra en Rutger Torensma voor het laatste zetje. Zo werd met een minimale achterstand de rust bereikt.

De tweede helft begon goed voor de groen/gele formatie. Een pass op maat van Rutger Torensma op Erik de Vries had meer verdient, maar de Vries kon de bal niet goed controleren waarna hij de bal naast het doel plaatste in plaats van in het doel. Ropta Boys werd sterker en ging op jacht naar de gelijkmaker. Maar na een kwartier ging het mis achterin na een lastig bal van Postmus op Geert Linthof die meteen twee Veenhuizen spelers op de huid had waarvan één de bal te pakken kreeg en beheerst af konden ronden om de voorsprong uit te breidden. Op dat moment was dat volledig tegen de verhouding in omdat Ropta Boys nu de betere ploeg was. Een pijnlijk moment waarbij Ropta Boys even uit het veld geslagen leek en zo kon Veenhuizen vijf minuten later de voorsprong nog verder uitbouwen door een doelpunt dat door iedereen gemist werd en zo de goal in ging. Waar iedereen dacht dat de wedstrijd wel gespeeld was, was het Ropta Boys dat via een vrije trap naar Lieuwe Sijtsma scoorde en er zowaar weer in geloofde. Tien minuten later was het wederom Ropta Boys dat scoorde, nu via een scrimmage voor de goal na een corner waar Andre Turkstra uiteindelijk het laatste schot gaf en het leer tegen het net jaagde. De aansluiting was daar en er was nog tijd…. Net voor het einde van de wedstrijd ging het helaas mis door een goede individuele actie van de Veenhuizen spits die de bal achter Postmus schoot en zo de 4-2 op het scorebord zette. Nu was de wedstrijd wel gespeeld en werd dit tevens de eindstand.

Ropta Boys kreeg vandaag geen loon naar werken en had zeker meer verdient. Vooral de manier waardoor ze op achterstand kwamen was erg jammer en onverdient. Voor de aanwezige supporters was het fijn om te zien dat Ropta Boys het scoren nog wel in de benen heeft en vandaag ook zeker niet weg werd gespeeld door de snelle spelers van de tegenstander. Het zelfvertrouwen moet vandaag wel zijn opgekrikt, want de plaatselijke trots was strijdlustig en het is moeilijk voetballen tegen een ploeg die het spel steeds vertraagd door bij elk duel te gaan liggen. Volgende week wacht thuis Wykels Hallum dat al een aantal weken in de winning flow zit. Aan Ropta Boys de eer om deze flow te doorbreken. De wedstrijd start om 15.00.