Laatste wedstrijd van seizoen geen prooi voor RB2

Afgelopen Zaterdag stond Ropta Boys 2 alweer voor haar laatste wedstrijd. Er zou door een wonder nog een periode kunnen worden behaald, maar dan moest er worden gewonnen van directe concurrent SC Berlikum 2 en zou Leovardia met dubbele cijfers moeten winnen van Trynwâlden, wat bijna onmogelijk is. Deze wedstrijd stond ook in het teken van het afscheid van Oane Westra. Hij wordt hoofdtrainer bij WTOC.

Ropta Boys begon geconcentreerd op het mooie kunstgrasveld van Berlikum, iets wat we de laatste wedstrijden wat nalieten. Al snel kregen we de eerste goeie kans, maar Simons inzet belandde op de paal. De tegenstander zakte in en loerde op de counter. Dit leverde genoeg gevaar op, want na 10 minuten kreeg Berlikum een 100% kans. De spits schoot de bal voorlangs. Daarna was het weer de beurt aan Ropta Boys. Marcel Faber, die de afwezige Theunis verving en dit met verve deed, kwam steeds goed mee op. Via een crosspass bereikte hij Mark, die goed naar binnen trok en Simon vrij voor de goal zette. Simon prikte de bal keurig in de verre hoek en Ropta Boys 2 kwam terecht op voorsprong(0-1).

Hierna gingen we goed door en er werden voldoende mogelijkheden gecreëerd. Helaas stond de goedkeepende goalie van Berlikum verder succes in de weg. Schoten van Marcel, Mark en Simon en een kopbal uit een corner van Oane Westra werden geplukt. Aan de andere kant kwam Berlikum er dreigend uit, de mid-mid strooide met steekpassjes en Johannes moest enkele keren handelend optreden. Vlak voor rust ging het mis. Het was uitgerekend Oane die zich verslikte, de spits pikte de bal op en schoot beeheerst langs Johannes(1-1).

Tweede helft

De tweede helft ging Ropta Boys vol op de aanval spelen. Het seizoen duurde immers nog maar 45 minuten. Daardoor gaf Ropta Boys veel ruimte weg achterin en na 4 minuten in de tweede helft keken we dus tegen een achterstand aan. Door weer een slippertje achterin kon de spits weer vrij doorlopen en Johannes weer kansloos laten(2-1).

Een kleine tien minuten later gaf Ropta Boys ook de derde treffer aan Berlikum, die wel raad wisten met de geboden ruimte(3-1).

De wedstrijd leek gespeeld, maar daar waren Livius en Tseard het niet helemaal mee eens. Na goed doorzetten van Livius wist hij de bal strak voor te zetten op Tseard, die goed voor zijn man kwam en de bal hard binnenschoot(3-2). Dit een minuut na de 3-1. Na deze opsteker gingen we naarstig op zoek naar de gelijkmaker. Er waren ook enkele schietkansen maar de keeper stond goed deze middag.

En net toen de gelijkmaker in de lucht hing ging het weer mis achterin, ons centrale duo (Oane Westra/Yorrick Elzinga) had veel pech deze middag. In een 3 tegen 2 situatie kon de bal zo in het doel worden geschoven(4-2). Ook de omschakeling naar achteren waar we voor de winterstop nog punten mee uit het vuur sleepten was weg, waardoor Berlikum deze middag eigenlijk de overwinning in de schoot kreeg geworpen. Toch kregen ook wij nog een cadeautje. De scheidsrechter constateerde hands binnen de 16 meter van Berlikum: strafschop.

Oane Westra ging achter de bal staan voor nog een doelpunt in zn’ laatste officiële competitieduel voor Ropta Boys 2 en hij schoot feilloos Binnen(4-3). Met nog 10 minuten te gaan probeerden we (alweer) de gelijkmaker te forceren. En weer kregen we het deksel op de neus: na zelf enkele mogelijkheden te hebben verprutst kregen we in de 89e minuut de 5-3 om de oren vanuit een corner.

Seizoen 13/14

Zo kwam er een einde aan het eerste seizoen van dit team in de reserve derde klasse D. We begonnen voortvarend aan dit seizoen, met overwinningen op Be Quick 2 (2e klas, 3-2), Dokkum 2 (competitiegenoot, 0-3 en een geflatteerd verlies tegen reserve 1e klasser Broekster Boys 2 (1-6).

De competitie zelf starten we met een 1-1 tegen BCV en een zwaarbevochten zege 0-1 (na 20 minuten met 10 man verder) op Harkemase Boys 3, die de laatste periode pakten. Er werd voor de winterstop in een gelijkopgaande wedstrijd alleen verloren van aanstaande kampioen Rijperkerk 2 met 2-0, maar thuis bleven we lang ongeslagen. Na Trynwâlden 2 (thuis, 2-2) werden laagvliegers Hardegarijp3 en Foarùt 2 met respectievelijk 5-1 en 5-0 naar huis gestuurd en ook Berlikum beet zich stuk op onze stugge ploeg. (2-1)

Op dat moment deden we bovenin volop mee en stonden we zelfs even eerste na toenmalig koploper Leovardia 2 kansloos te laten door een 3-0 zege. De meest spectaculaire wedstrijd was zonder twijfel vlak voor de winterstop tegen Harkemase Boys 3 op De Fiver. De Harrekieten vlogen uit de startblokken en na 20 minuten keken we tegen een 0-3 achterstand aan. Toen werd pas echt duidelijk over hoeveel veerkracht deze ploeg beschikt. Voor rust werd de 1-3 gemaakt, waarna Na rust ons terugknokten tot 3-3. Na de 3-4 van Harkema bleef de ploeg doorzetten, waarna Rudi de 4-4 binnenkopte en de wonderschone 5-4 van Mustafa (wel of niet buitenspel??) Helaas uitbleef.

De winterstop gingen we in als gedeeld tweede, nog volop in de race. Helaas kwam na de winterstop de klad er in. De samenstelling was elke week weer anders door blessures, werk en ook naar het eerste werden zo nu en dan jongens door geschoven. Er werden steeds vaker belangrijke punten gemist tegen dezelfde laagvliegers, die knokten voor lijfsbehoud. Toch werd er nog gewonnen o.a van de toenmalige nummer 2 Rijperkerk, in een wedstrijd waarin werd geknokt voor elke meter wonnen we met 3-1. Er werden dus nog wel punten gesprokkeld, maar helaas was het brutale, frisse spel er een beetje af op het moment dat we ons definitief veilig speelden.

Toch kunnen we terugkijken op een geslaagd seizoen, waarin we toch alle “grotere” clubs tenminste in een van de wedstrijden het  nakijken hebben gegeven.

Hiermee hebben we een (in onze ogen) knappe gedeelde vijfde plaats behaald.

Tot slot nog een woord van dank aan alle tweede selectiespelers en ook aan de A en B jeugd voor de geweldige ondersteuning!

We wensen Oane Westra veel succes bij zijn nieuwe club WTOC en Oane Wijma met zijn studie in Grûnn.