v.v. Ropta Boys sinds 1965

INTREDE VAN SHIRT SPONSORING BIJ DE V.V. ROPTA BOYS.

INTREDE VAN SHIRT SPONSORING BIJ DE V.V. ROPTA BOYS.

Easternijtsjerk – Shirt sponsoring is sinds jaar en dag bekend in de voetballerij zult u zeggen. Klopt helemaal.
De meeste voetballers van tegenwoordig weten niet beter en zijn er mee opgegroeid.
Voor de meeste voetballers is het vanzelfsprekend dat er zaterdag een tas in de box staat met shirts en broeken voorzien van een sponsor op het shirt. Niet alleen de shirts, maar ook warming up truien, tassen en trainingspakken zijn voorzien van sponsor namen.
Toch zijn er andere tijden geweest bij de v.v. Ropta Boys. Tijden dat iedereen zijn zelf bekostigde groen-geel shirt en sokken via Straatsma Sport op de Grote Breedstraat te Dokkum moest aanschaffen. Wie wat meer geld had te besteden kon nog een groene of zwarte tas kopen met daarop aangebracht in witte of gele letters Ropta Boys.
Maar tijden veranderen.
Dit even ter inleiding op de koptekst die gaat over de intrede van shirt sponsoring bij de v.v. Ropta Boys.
Wanneer heeft bij Ropta Boys de shirtsponsoring haar intrede gedaan?
Het zou een quizvraag kunnen zijn voor de oudere Ropta Boys spelers en leden.
Om jullie uit de droom te helpen, in het seizoen 1982-1983 deed shirtreclame haar intrede bij de v.v. Ropta Boys. Shirtreclame was volkomen nieuw, terwijl er wel degelijk een vorm van sponsoring was bij de v.v. Ropta Boys. Alleen deze sponsoring ging niet over shirtsponsoring.
Nee, de allereerste sponsoring dateert van het seizoen 1974-1975.
In de thuiswedstrijd tegen Buitenpost 1 mochten de spelers van het toenmalige Ropta Boys 1 zich in keurige nieuwe trainingspakken steken, daartoe in staat gesteld door fa Boonstoppel (Tokionverf) en Nutma’s schildersbedrijf te Metslawier. Om deze nieuwe trainingspakken te showen is hier onder afgedrukt de ludieke sponsor foto met de toenmalige voorzitter R.K. Reinders en sponsor de heer J Nutma op de voorgrond. Op de achtergrond staan de spelers met het nieuwe trainingspak. Ze staan met de rug richting de lens om de sponsornaam duidelijk zichtbaar te maken.

KRANTENKNIPSEL: GESPONSORDE TRAININGSPAKKEN ROPTA BOYS 1.

De tweede sponsoren waren Végé-winkelier Sieger Boonstra en café Veldzicht te Metslawier van wijlen de heer Lieuwe M. Dijkstra. Café Veldzicht was nauw verbonden met de voetbalvereniging Ropta Boys.
In het seizoen 1977-1978 wisten bovengenoemde sponsors Ropta Boys 1 in volledig nieuwe outfit te hijsen. Niet alleen een volledig tenue, maar ook werden de spelers getrakteerd op een sporttas met aan de ene kant sponsor Végé-winkelier Boonstra en aan de andere kant café Veldzicht. Volgens mij was dit het allereerste tenue aangeboden door sponsors. Voorheen werd gevoetbald in de originele shirts met groen gele verticale banen. Hetzelfde geldt voor de tassen. Voorheen waren er alleen tassen via Straatsma Sport Dokkum te bestellen met daarop de clubnaam Ropta Boys.
Hieronder is afgedrukt de allereerste foto van Ropta Boys 1 met gesponsorde kleding en tassen.

FOTO: GESPONSORDE KLEDING EN TASSEN ROPTA BOYS 1.

De v.v. Ropta Boys uit Metslawier is door twee plaatselijke sponsors in een geheel nieuw tenue gestoken. De heer Dijkstra van café Veldzicht en de heer Boonstra Végé-winkelier uit Metslawier verrasten de spelers van het eerste elftal met een fraai tenue en voetbaltassen.
Op de foto het eerste elftal van Ropta Boys: staand van links naar rechts: R.K.Reinders (voorzitter), S. Heidstra (trainer), Janco Weidenaar, Maikel Tjeerdsma, Bram Weidenaar, Henk Heeringa, Bean Braaksma, Pieter Braaksma, Hans Weidenaar, S. Boonstra (sponsor), L Dijkstra (sponsor), J Hania (leider)
Zittend van links naar rechts: Renze Wouda, Willem Weidenaar, Siebe Katsma, Koos van der Laan, Yme Braaksma (aanvoerder), Hans Kemper en Harry Jansma.

Zoals ik reeds aanhaalde was café Veldzicht nauw verbonden met de voetbalvereniging Ropta Boys.
Met name en vooral om de derde helft.
Vele verenigingen hebben nu een kantine, maar vroeger ging Ropta Boys naar het altijd zeer gezellige dorpscafé Veldzicht te Metslawier.
Noem het maar de stamkroeg van alle Ropta Boys voetballers toentertijd.
Café Veldzicht was in meerdere opzichten uniek voor de v.v. Ropta Boys.
Het café was het vertrekpunt en het eindpunt van elk team. Op deze plaats kwamen spelers samen om te vertrekken naar de uitwedstrijden en werden na afloop hier weer afgezet. Tevens bood het café vergaderruimte aan en het echtpaar Dijkstra heeft in vele opzichten heel veel betekend voor de ontwikkeling van de voetbalsport in Metslawier en de dorpen daar omheen. Ze stonden altijd klaar voor de voetbalvereniging Ropta Boys. Niets was dit echtpaar teveel.
Om terug te komen op ons onderwerp shirtreclame. Het was ook café Veldzicht die de allereerste shirtsponsor was bij de v.v. Ropta Boys. Op het prachtige en zeer afwijkende shirt van het seizoen 1982-1983 prijkte de naam van Café Veldzicht. Het prijkte op de groene shirts met een gele V-hals.
De allereerste shirtsponsor foto is hier onder afgedrukt.

FOTO: ROPTA BOYS VOETBALT MET SHIRTRECLAME OP DE BORST.

Op de foto staan v.l.n.r. trainer Klaas de Jong, grensrechter Koos van der Laan, Siebe Jongeling, Piet Torensma, Albert van der Vliet, Roel Sikkema, Jan Torensma, Bean Braaksma, aanvoerder Yme Braaksma en sponsor Lieuwe M Dijkstra.
Gehurkt v.l.n.r. Lieuwe Elzinga, Klaas Bekker, Livius Meinsma, Jappie de Vries, Siebe Katsma en Pieter Braaksma.

Conclusie: De sponsoring bij Ropta Boys begon met trainingspakken, daarna nieuwe gesponsorde outfit plus gesponsorde tassen en daarna pas sponsoring op het shirt. De zogenaamde shirtreclame die momenteel niet meer is weg te denken in welke tak van sport dan ook.
Dit was opnieuw een klein stukje geschiedenis en nostalgie van de v.v. Ropta Boys.

Archivaris v.v. Ropta Boys, Jan Torensma.
IMG_0737
IMG_0735IMG_0736