v.v. Ropta Boys sinds 1965

Goede tijden, slechte tijden

Waar is de tijd dat je als blijk van liefde ongegeneerd de vorm van je penis overtrok op een blanco a4-papier, en deze vervolgens schaamteloos naar je stiekeme liefde toestuurde. Dit was in de periode dat het kopieerapparaat in opkomst was. Een prachtig apparaat waarnaast je kopietjes van nietszeggende documenten kon maken, deze ook kon gebruiken voor diverse andere doeleinden. Menig vrouw ging nat nadat zij haar decolleté onder de nieuwste Ricoh high definition full colour printerklep drukte, en de kopieën een eigen leven gingen leiden op kantoor, familiaire kringen en bij andere geïnteresseerden. Mannen drukten het achterwerk zonder schaamte op de kopieerplaat, en lieten hier honderden kopietjes van maken. Baldadig zijn, toen kon het nog. Je ging niet ‘viraal’ op het internet, het ergste wat je kon overkomen was dat je buren dergelijke kopietjes in bezit kregen.

De huidige samenleving steekt wat anders in elkaar, de wereld veranderd word weleens gezegd. Je leven moet lijken op een slecht geacteerde B-soap uit Bollywood. Vol drama, romantiek en verdriet. Iedereen moet minstens 5x vreemdgaan. Zoenen met iemand van hetzelfde geslacht is hip, je moet alles geprobeerd hebben toch? Uiteraard moet je leven bestaan uit bizarre gebeurtenissen. Neem Ludo, de slechterik uit GTST. Zijn leven is een achtbaan van hoogte- en dieptepunten. Uit de hand gelopen ruzies met zakenpartners, doodsbedreigingen en kinderen welke ieder uur een nieuwe persoonlijkheid krijgen aangemeten. Gelukkig is het fictie, en heb je hier in echte leven niet mee te maken….

Fictie is een prachtig iets, het geeft je de mogelijkheid om de realiteit uit het oog te verliezen en je te wanen in een wereld waar alles mag en kan. Weer even kind zijn, ontvluchten aan het volwassen leven waar alles moet en waar je je voorbeeldig moet gedragen. Voetballen is ook iets wat mag, maar soms voelt alsof iets moet. Je op training- en wedstrijddagen naar het voetbalveld slepen, om daarna half hersendood de wedstrijd tot een eind te brengen, omdat iedereen maar wat doet. Of anderzijds je handen vol hebben aan een team waar je geen grip op krijgt. Het wel willen, maar geen contact krijgen met de spelers die het voor jou moeten doen op het veld.

Bovenstaande is gedeeltelijk gebaseerd op de bevindingen van de afgelopen weken. Er was een kloof tussen Wytse en een gedeelte van de selectie. Onze trainert had het hier zichtbaar moeilijk mee, en na enkele gesprekken liet hij weten geen toekomst te zien als kapitein op ’t Vlaggenskip. Zaterdag, na afloop van de wedstrijd tegen Friese Boys 2, trakteerde hij ons op zijn laatste kratje bier. De kapitein had geen grip op de matrozen. Een trieste constatering. Je kunt er veel woorden over vuil maken, maar dat zou niet eerlijk zijn. Wij moeten hier gezamenlijk lering uit trekken. Het leven gaat niet altijd over rozen. Soms klikt het, soms klikte het niet. Je eerste scharrel zal ook nooit je uiteindelijke vrouw worden. Af en toe moet je een blauwtje oplopen. Het is allesbehalve leuk, maar je leert er wel van. Bepaalde relaties zijn niet voor langere tijd houdbaar, en dan is het goed om er een punt achter te zetten.

Laten we voorop stellen dat Wytze een fijne man was. Hij mengde zich tussen de spelers. Dronk braaf zijn biertjes op de donderdagavond. Enthousiasmeerde Ype, de vedette van het 1e, om af en toe te shinen bij ’t Vlaggenskip. Ype, en een handvol andere veteranen van zijn selectie moesten de stuurmannen worden op het bij vlagen stuurloze schip. Via deze weg willen wij als selectie Wytze bedanken voor de bewezen diensten. De komende weken zal er voor ons team een nieuwe koers worden uitgestippeld.

Daarnaast hebben we tijdens het afscheidstournee vier punten verzameld. In de twee thuiswedstrijden, tegen Wykels Hallum en Friese Boys 2, werd er bij vlagen goed gevoetbald. Tegen de Wykels werd een 2-0 voorsprong uit handen gegeven, tegen de Fryske jongens werd een goede wedstrijd beloond met een dik verdiende overwinning. Beide wedstrijden stonden bol van fysieke gevechten. Waar wij vorig jaar nog weleens werden aangesproken op ons fysieke spel, wordt het dit jaar naar een nieuwe dimensie gebracht. Tenen trappen, onbesuisde slidingen en willekeurige schoppen uitdelen. Dit zijn aspecten die niet thuishoren op recreatief niveau, maar goed hier hebben we mee te dealen.

Aanstaande zaterdag voetballen we uit bij VIOD 2, een tegenstander welke nogal wat doelpunten tegen krijgt. Voor ons een mooie kans om weer drie punten te pakken, en ons te nestellen in de subtop van de 3e reserve klasse.