v.v. Ropta Boys sinds 1965

Dokkum 2 – Ropta Boys 2

Op 2 april 2007 werd Wales opgeschrikt door een verschrikkelijk verbod, namelijk het rookverbod in openbare gelegenheden en ook op de werkvloer.  Een verbod dat ook al jarenlang in Nederland van kracht is. Het zorgt ervoor dat iedere twintig minuten de gehele kroeg leegstroomt. Vervolgens planten alle tabaksverbruikers gezamenlijk een ‘swier shagje’ op de lip te of nemen een hijs van een fijne Kameel. Iemand die rookt wordt het leven beetje bij beetje ondraaglijk gemaakt. Naast het feit dat door de overheid wordt bepaald waar de smokers moeten roken, komen zij ook in andermans stank te zitten. Waar in het verleden met name werd geklaagd over irriterende ogen en stinkende rook-kleren, heb je nu te maken met zweetwalmen en de geur van pis uit de sanitaire ruimtes.

Ook binnen het vlaggenschip wordt veel gebruik gemaakt van de tabak. Menig sportman laat zich zowel voor- als na de training vollopen met nicotine. Ik noem de heren niet bij naam, maar wel mag vermeld worden dat zij lid zijn de Rokersverbond. Dit is een verbondschap waarbij rook, vuur en as centraal staan.

 

Goed, op deze manier zie je weer een andere zijde van het bonte gezelschap voetballers die onder het bewind van Boskamp staan. Vorige week werd een dik verdiende overwinning geboekt op de Fryske Boys uit Kollumerswagger. Destijds lieten met name de geelgroene aanvallers zien dat scoren niet altijd zo moeilijk hoeft te zijn voor het vlaggenschip. Helaas is toen al ons kruit verschoten, want tegen koploper Dokkum bleek het maken van doelpunten, of het creëren van kansen, een schier onmogelijke missie. Hierbij mag wel aangetekend worden dat we in vergelijking met eerder genoemde wedstrijd een aantal (basis)spelers misten. Zo waren de Badslipper, Lytse Hille en Mooihaar geblesseerd, Klazovic was niet fit en vanuit het 1e elftal was alleen Jietze Wong beschikbaar gesteld. Dit betekende dat Mooibroekje mocht aansluiten vanuit de B’s en Boskamp zelf zijn spelersshirt weer mocht aantrekken.

 

De start tegen Dokkum was veelbelovend, de eerste twintig minuten had RoptaBoys de overhand. Met veel pressie naar voren werden de duels gewonnen en kwam Dokkum moeizaam tot voetballen. Al binnen 30 seconden had het 0-1 kunnen staan voor de geelgroenen. Bij een actie van Cissé op de achterlijn omspeelde hij zijn directe tegenstander, vervolgens was hij voor de goal te onrustig en speelde de bal pardoes in de handen van de keeper, waarbij de bal terugspelen op geheel vrijstaande Willem een betere optie had geweest. Helaas geen goal, en daarna ook geen echte grote kansen meer voor Boskamp en consorten. Aan de andere kant was de eerste kans raak. Een crossbal kwam bij Willem terecht, die de bal zou aannemen op de rand van de eigen zestien meter, maar hier niet tot kwam. Het leren speeltuig stuiterde over de rechtervoet, kwam voor de voet van de nummer acht te liggen en hij punterde de bal achter DJ, de keeper van vandaag. Zo’n 10 minuten later viel de 2-0 en leek het duel beslist. De geelgroene gladiatoren probeerden het duel te kantelen, maar Dokkum kreeg steeds meer grip op de wedstrijd en hield de aanvallers ruim van de goal. Na de rust was er de intentie om zo snel mogelijk de 2-1 te maken om er nog een wedstrijd van te maken. Dit viel echter vies tegen, er werden nauwelijks tot geen kansen gecreëerd.  De zeer efficiënte aanvallers lieten vervolgens zien hoe het wel moest. Een lange bal op de rossige spits, hij verlengde de bal met zijn Vido-Dido kapsel en bracht zijn collega-aanvaller in stelling. Een op een met DJ faalde deze niet en bracht de stand naar 3-0. RoptaBoys werd gedurende de wedstrijd eigenlijk alleen gevaarlijk uit vrije trappen en corners, maar bij deze standaard situaties was er elke keer een verdediger eerder bij de bal dan een van onze aanvallers.

 

Enigszins teleurgesteld werd de wedstrijd verloren tegen de toekomstig kampioen. In beide wedstrijden kwam het vlaggenschip niet tot scoren en moest maarliefst vijf goals incasseren. Met name in de heenwedstrijd was Dokkum een klasse beter, vandaag twee gelijkwaardige teams waarbij Dokkum een lesje in effectiviteit en in het creëren van kansen gaf.  Na de wedstrijd zaten de manschappen er even goed doorheen. Balende gezichten en her en der rolden er tranen over de wangen, totdat Hundi als vanouds weer uit de speakers kwam knallen. De glimlach kwam weer tevoorschijn en bij ieder kwam het besef dat het teamuitje inmiddels al meer dan drie uur dichterbij was gekomen. Een ouderwets avondje zuipen. Rond de klok van zes uur werd er op sportpark de Fiver verzameld om daarna gezamenlijk in de taxi richting het grootste, bekendste en meest luxe bowlingscentrum van Dokkum te vertrekken. Vijf voor half zeven werden de tappen aldaar wijd open gezet en vloeide het goudgele nectar met tientallen liters uit de tap. Her en der werd er een bob gelokaliseerd, maar dat mocht de pret niet drukken. Tussen al het zuipen door werd er op hoog niveau gebowld. De Zlatan van het bowlen (en soms tijdens het voetballen) Mooihaar liet enkele vrije kunststukjes zien, zoals achterstevoren met effect een strike te gooien. Winnaar van de avond was de Blazer op de voet gevolgd door Stoch. Beide heren stonden qua bowlingsskills op eenzame hoogte. Nadat het overheerlijke buffet was verorberd, werd het tijd voor de laatste pilsjes in het accommodatiehok onder de rook van Oostrum om vervolgens de reis te vervolgen naar het centrum van de moordstad.

 

In het Readhus werd op zeer hoog niveau verder gezopen en werd de tent zo nu en dan flink op de kop gezet.  Alle bekende voetbalnummers werden uit volle borst gezongen. Van 90 minuten lang tot het Yaya/Kolo song. Binnen no-time stond de toko op de kop en zong ook het overige aanwezige publiek mee. Hoogtepunt was het nummer: daar moet een piemel in! Deze welbekende song werd ingezet toen twee verliefde tortelduifjes hun intrede deden in de kroeg. Verbaasde gezichten, ietwat beschaamd, namen ze toch plaats op de barkrukken en vervolgden ze hun romantische avond. Je zag de man glunderen gedurende het nummer, de vrouw vond het iets minder. Wij hopen als selectie dat de eerder besproken kerel de nacht van zijn leven heeft gehad. Rond de klok van 12 uur vervolgde een ieder zijn eigen weg. De jongere gladiatoren gingen richting de Ponderosa of BlueOister (lees Erics café), sommigen gingen naar huis en weer anderen namen de taxi naar het vluchtelingenfeest.

 

Al met al een zeer goede teambuildingsessie waarbij een ieder zijn talent in de derde helft liet zien. Nu moet de focus richting het duel voor aankomende zaterdag, tegen BCV 3. Bij winst is het nog mogelijk om als 2e te eindigen in de competitie. Een mooie uitdaging, wat uiteindelijk een mooie beloning zal zijn voor dit seizoen. Een andere club die zit te wachten op een beloning is Harkemase Boys 3. Ook in Harkema is het besef gekomen dat de plaatselijke boys eerste staan in het roemruchte doucheklassement. De heren zijn al ietwat zenuwachtig, want men zit met smart te wachten op de beoordeling van de kleedkamers van vv Dokkum. Nou mannen, ook de groenwitte club uit Dokkum komt niet in de buurt bij jullie kleedbox.

 

Uiteindelijk werd de kleedbox van de stadjes met een 6,3 beoordeeld. Grote minpunt waren de matige douches. Menig voetballer kreeg weer last van opspelende trauma’s vanuit het verleden. Douchekoppen in het plafond in combinatie met een zeer matige straal doet denken aan de oude kleedboxen van weleer in Oosternijkerk. Deze boxes stamden nog uit de begin jaren 50. In Dokkum was het wel iets luxer, maar goed de douches waren niet om over naar huis te schrijven. Over de temperatuur viel er niks te mekkeren, maar de straal was ‘weak’. Daarnaast konden de kleine ramen in de box ook niet geopend worden, wat ervoor zorgde dat onder andere de vieze scheten van Jietze Wong en de Likker geen uitweg konden vinden. Ander gevolg van de gesloten ramen was dat de kleedruimte in een mum van tijd dienst deed als sauna. Bezwete lichamen samen met alleen maar mannen is een combinatie van niks. Mocht je als bezwete man samen met een mooi vrouwtje ergens gezamenlijk bivakkeren maakt de situatie weer geheel anders. Daarnaast was de box iets te klein. Natuurlijk was het niet alleen maar kommer en kwel. Bij binnenkomst was de kleedruimte schoon, je kon als het ware van de grond eten. Er was een stroompunt op anderhalve meter afstand te vinden en ook het sanitair was proper. Met een 6,3 staat Dokkum op dit moment op plaats 3 en bepaalt Rijperker over twee weken wie het doucheklassement gaat winnen. Heren van Harkema, we houden jullie op de hoogte!

 

Tussenstand doucheklassement.

1. Harkemase Boys 7,5

2. VIOD-Driezum  6,6

3. VV Dokkum  6,3

4. Broekster Boys   6,1

5. BCV   5,7

6. Fryske Boys  5,5

7. WTOC   4,7

8. Be Quick Dokkum 4,5

9. V&V 68   3,8

 
Overige uitslagen:

BCV 3 – WTOC 2: 2-1

Friese Boys 2 – Harkemase Boys 3: 1-4

V en V ’68 2 – Broekster Boys 3: 3-0

VIOD 2 – Be Quick 3: 3-1