Derby tussen Ropta Boys en Dokkum onbeslist

In de stijd om de nacompetitieplekken stond vandaag de wedstrijd tegen Dokkum op het programma. Drie maal is scheepsrecht zegt het gezegde nadat de wedstrijd twee keer eerder afgelast werd. Vandaag was het de enige wedstrijd in de regio en was het een drukte van belang op sportpark de Fiver in Oosternijkerk. Onder het toeziend oog van 283 toeschouwers, waaronder een aantal oud trainers, vochten beide teams om de punten. Voor Ropta Boys was het fantastisch om te zien dat Sybrant Veenstra weer in de basis kon starten na een hele lange tijd van blessure leed

Van Ropta Boys kant was de eerste helft niet al te best. Het leek wel of de ploeg te veel spanning bij zich droeg want het voetbal was niet om aan te gluren. Er zat geen organisatie in het spel en men deed maar wat. Veel ballen bereikten de goede kleur niet eens. Dokkum daar in tegen speelde een stuk secuurder, toch was het de thuis ploeg die voor het eerste gevaar zorgde. De bal werd via Erik de Vries naar Rutger Torensma gespeeld die de bal door gaf richting achterlijn waar Hendrik Willem v/d Vorst heen sprintte, zijn voorzet kon net niet hard genoeg gekopt worden door Andre Turkstra en Dokkum kon de bal weg werken.  Een goede vrije trap van Dokkum kon door keeper Frans Postmus met zijn vuist tot corner verwerkt worden. Na twintig minuten weer een hachelijke situatie voor de Ropta Boys keeper maar Dokkum kon de bal niet in de goal krijgen. Telkens stond de keeper of een Ropta Boys verdediger in de weg en na drie schoten kon Ropta de bal eindelijk weg werken. Ropta Boys was de eerste helft niet bij machte om echt gevaarlijk te worden, Dokkum kon wel een aantal keren voor de goal komen maar deed te weinig met de bal.  In de vijfendertigste minuut leek Dokkum dan toch op voorsprong te komen maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Een minuut later stond Dokkum alweer voor keeper Postmus maar nu ging het schot hoog over. Zo werd de rust bereikt zoals ze waren begonnen.

De meeste supporters stonden nog niet eens op hun plek voor de tweede helft toen de bal al achter keeper Frans Postmus van Ropta Boys lag. In een scrimmage voor de goal was het een Dokkum aanvaller die zijn voet tegen de bal kon krijgen en via de binnenkant van de paal raak schoot. Gezien de eerste helft een terechte voorsprong voor de ploeg van trainer Sip Jaap Bos. Dokkum wilde nu doorzetten en kwam meteen weer voor de goal van Ropta Boys maar nu werd het net niet gevonden. Ropta Boys had zijn opstelling wat aangepast en begon wat beter te voetballen. Er was in ieder geval meer druk en er werd hard gewerkt.  Het was Erik de Vries die goed druk zette op de Dokkum defensie na tien minuten spelen en de bal in een één op één situatie met de laatste man te pakken kreeg om zich zelf zo een vrije doorgang naar de Dokkumgoalie te verschaffen. Hij faalde niet en schoot de bal beheerst in de linkerhoek voor de gelijkmaker. Dokkum ging opnieuw op zoek naar de voorspong en scoorde bijna toen keeper Postmus de bal los liet, maar gelukkig was daar nog een Ropta Boys verdediger die de bal kon werken. Het spel bleef nu heen en weer golven en keeper Postmus moest nogmaals ingrijpen met zijn voeten. Halverwege de tweede helft was voor de Dokkum de grootste kans om de voorsprong weer te pakken op een bijna niet te missen kans maar de bal eindigde naast het doel. Tien minuten voor het einde was het Rutger Torensma die een corner van Hendrik Willem v/d Vorst maar net naast kopt en ook een corner twee minuten later kon door Jan Bandstra niet hard genoeg geraakt worden om te scoren. In de zesentachtigste minuut komt Ropta Boys met tien man te staan als Jan Bandstra zijn tweede gele kaart gepresenteerd krijgt na een overtreding op de laatste man van Dokkum die met veel theater naar de grond gaat. Kort daarna een vuile overtreding met gestrekt been op het bovenbeen van Hendrik Willem v/d Vorst maar tot ieders verbazing bleef de kaart hier in de zak van de niet al te best leidende scheidsrechter. Vooral het verschil tussen doeltrappen en corners was hem blijkbaar niet altijd duidelijk. Hendrik Willem werd weer opgelapt maar kort daarna werd hij weer grof onderuit gehaald, nu werd de gele kaart wel gepresenteerd maar dit had geen gevolgen. Dokkum wist er in blessure tijd nog een keer gevaarlijk uit te komen maar de bal werd over de goal geschoten. Na zesennegentig minuten vond de scheidsrechter het genoeg en floot hij bij een eindstand van 1-1.

Ropta Boys mocht zich gezien het wedstrijdbeeld in de handen knijpen met een punt. Maar in de eindstrijd tellen alleen de punten en is mooi voetbal niet belangrijk. Op dit moment is rechtstreeks lijfsbehoud het einddoel en daar zijn punten voor nodig. Vandaag werd er weer een klein stapje naar dit doel gezet. Dokkum blijft vier punten onder Ropta Boys net als VenV’68. Ouwe Syl heeft op dit moment de slechtste papieren voor nacompetitie. Met nog drie speelronden te gaan wordt het een spannende eindstrijd want ook Marrum de nummer 8 is in theorie nog niet veilig van de twee nacompetitie plekken. Volgende week gaat Ropta Boys op bezoek bij Fc Birdaard, VenV’68 speelt tegen Dokkum en Marrum gaat op bezoek bij Ouwe Syl. Op deze speeldag kunnen er wel eens beslissingen gaan vallen.