v.v. Ropta Boys sinds 1965

DE OEFENCAMPAGNE, VERSIE 1: JAAR: 2019  

Ook het amateurvoetbal wordt steeds moderner, zo heeft de flexibele winterstop zijn introductie gedaan. Wedstrijden worden op voorhand ingepland door de hobbyisten van KNVB, maar kunnen door de teams naar wens worden her ingepland. Gezamenlijk kan er naar een nieuwe datum worden gezocht. Zo wordt de winterstop een uitstervend begrip. Het wordt in de kiem gesmoord. Wellicht voetballen wij over een paar jaar ook net zoals in Engeland rondom de kerstdagen en de jaarwisseling. Alles voor de fans. Voetbal is commercie. Het bestuur kan het beamen, men floreert. Zaterdag wordt er de gehele dag gevoetbald. Op de vrijdagavond staat de oudere garde te ballen. Doordeweeks worden er diverse wedstrijden gespeeld. De kantine begint op een kroeg te lijken. Bier vloeit rijkelijk, van een gezonde sportkantine is geen sprake. Het is nog gewoon een balletje gehakt, een trechter met Pringles of een klef uit de diepvries gegraaid broodje hamburger van Mora.
 
De winter, de meeste jeugd heeft het nog nooit meegemaakt. Hooguit een paar. Als het gaat vriezen, is het gekkenhuis. Half Nederland is in rep en roer. It giet oan, tijd voor Elfstedentocht! Toch? In Friesland vriest het toch altijd zegt Shania uit Rotterdam. Maken zij ijs in sloten? Ben&Jerry komt toch uit een gevlekte zwartwitte koe? Toch? Ik snap hier niks van zegt Bradley, de broer van Ashley en Destiny uit Almere.
 
Randstadstuig, zij willen het bevel voeren. Bepalen wat er gebeurd, wanneer zij dat willen. Zo ook in de mediawereld. Er wordt afscheid genomen van bekende gezichten. Nieuwe sterren worden met duizelingwekkende bedragen binnen gehaald. Een van de gesneuvelde veteranen is niemand minder dan Piet Paulusma. Oant-moarn Piet, is straks niet meer. Daarom zal dit verslag bol staan van nietszeggende spreekwoorden en gezegdes over het ‘weer’.
 
Hij was het zonnetje in huis, use Piet. Piet had moeite om zichzelf te profileren. De druk nam de afgelopen jaren toe. Af en toe nam een van zijn dochters de regie over. Piet was op. De fles was sterker dan zijn eigenwaarde. In 2009 was hij al eens half bezopen te zien, ondanks dat hij Bavaria moest drinken. Een derderangs biertje, waar de allesbehalve kieskeurige Brabander geen nee tegen zegt. Zonde Piet, al vindt een Fries het mooi om te zien. Jezelf zijn, niet aanpassen aan de maatschappij en half beneveld een nietszeggende weervoorspelling doen. Voorspeld Piet regen, dan mocht je rekenen op een zonnige dag. Windstil, betekende storm aan de kust. De man was een mythe, een legende. Na het slechte nieuws, hebben wij uiteraard contact gezocht met ús Piet. Zijn management liet het volgende weten:
 
‘Piet was het zonnetje in huis, hij had de wind eronder. Er leek niets nieuws onder de zon, maar de wind kwam ineens uit een andere hoek. Zijn reputatie is als sneeuw voor de zon gesmolten. Maar goed, hoe harder het regent, hoe gauwer het is gedaan. Gelukkig valt er meer regen naast hem dan op hem.’
 
Ook het vlaggenschip is aan het door selecteren, al komt dit meer voort uit noodzaak. Een selectie die bestaat uit twee grote handen vol spelers. Op wedstrijddagen zijn er vaak net genoeg spelers, op trainingsdagen is dit heel anders. Die Lange en DP zijn (wederom) gevallen voor de charmes van de Boer, de trainert van het 1e. Zij zijn de 2e seizoenshelft de opvulling op de trainingsavonden die werd gezocht. Gelukkig zijn er een aantal JO17 jongetjes bereid gevonden die mee gaan trainen. Mooi voor de trainers en spelers, alhoewel sommige spelers (onder andere de sexy motherfucker), hier moeite mee hebben. Kleine, tengere jongetjes, net ontdaan van de pubertijd. Het kan heel aantrekkelijk en aanlokkelijk zijn.
 
Op wedstrijddagen hebben wij de Doffer af en toe weer beschikbaar. Ook de herfst heeft zonnige dagen laten we maar zeggen. De wind waait uit een andere hoek. Verjonging aan de ene kant, daarnaast laten wij vanuit de Zonnebloem gedachte zo nu en dan oudere mensen een dag meelopen met het Vlaggenschip. Zo zijn wij ook maatschappelijk verantwoord bezig.
 
Nadat erop 28 januari werd geoefend tegen Holwerd 1, het team van oud-coach Boskamp en oud-spelers Kars en de onvoorspelbare Redmar. Een enigszins geflatteerde 2-6 overwinning voor de bulderende Boskamp. In de kantine straalde hij, gewonnen van zijn oud-pupillen. Ype en Redmar deelden gezamenlijk, zoals ze jaren deden, weer een eigen kleedkamer. Intiem douchen, om en om het zeepje laten vallen. Nep lachen naar elkaar, en elkaar vertederen. De technische staf van beide teams had het niet in de gaten, maar Ype moest door dit avontuur wel de donderdagavond training missen. Reden: rugpijn.
 
Vervolgens werd er afgelopen zaterdag nog geoefend tegen S.C. Kootstertille 2. Een eenzijdige wedstrijd, welke in 5-0 eindigde. Alhoewel de gastheren wel een aantal kansen mochten noteerden, hadden ze niks in de melk te brokkelen. De B-junioren Gerwin en Rutger wisten te scoren, evenals the Butcher, de Doffer en Ype.
 
Aanstaande zaterdag wacht een uitwedstrijd tegen Leeuwarder Zwaluwen 3. De rode lantaarndrager, maar dit zegt niks. Als vlaggenschip zijn wij even wispelturig, dan een onzeker verliefd meisje die moet kiezen tussen een handvol nieuwe vlammen nadat zij een mysterieus en obscuur filmpje had gedeeld met de buitenwereld.
 
Ohja, uberfuhrer Aant krijgt de 2e seizoenshelft steun van oudgediende Jaap-Swiep. Kunnen zij ons behoeden voor de 3e klasse?
 
Oant sneun!