v.v. Ropta Boys sinds 1965

SC Veenwouden 2 – ’t Zinkende Vlaggenskip 2

Een wijze man zei ooit het volgende:
 
“een vrouw zal nooit echt carrière maken: uiteindelijk komt ze altijd tussen de tien en vijftien centimeter tekort!”
 
Centraal in bovenstaande spreuk is het getal vijftien, het is meer dan een lengteaanduiding. Je kunt vijftien namelijk in diverse variaties gebruiken. Als leeftijd, breedtegraad, temperatuur, tijdsduur, aantal of als gerecht bij de chinees om de hoek. Daarnaast wordt het behalve als spreuk, ook in uitdrukkingen en gezegdes gebruikt. Wie kent het volgende spreekwoord niet? Beter een vogel in de hand, dan vijftien in de lucht. In de loop der tijd is deze uitdrukking enigszins naar beneden gebracht, wat allemaal een gevolg is van de klimaatverandering waardoor de vogel in bepaalde gevallen steeds zeldzamer wordt.
 
Met de eerste zinsnede is direct weer vol de aanval op de vrouw ingezet, wat knap is aangezien aanvallen ons steeds minder goed afgaat. Hopelaas falen daar zijn wij een stuk beter in. De vrouw zwart maken met sexueel getinte opmerkingen is vandaag de dag een gevaarlijke bezigheid. Ik bedoel, vrouwen in de zeik zetten. Ik corrigeer mezelf, aangezien ik niet als racist wil worden bestempeld. Goed, wanneer je research doet naar het getal vijftien stuit je op bijzondere gebeurtenissen. Onlangs werd een Amish-leider namelijk tot vijftien jaar cel veroordeeld, nadat hij baarden van andere Amish leden afknipte. Vijftien andere verdachten kregen celstraffen van zeven tot vijftien jaar. Dat is niet raar, dat is hoogstens bijzonder.
 
Als leeftijd zijnde was vijftien een ongelofelijk frustrerend en irriterende leeftijd. Vroeger, voordat de overheid doorsloeg, mocht je een jaar na je vijftiende verjaardag legaal gaan bier drinken en gaan patsen op je scooter of brommer. Gewoon met de brommer naar een buurtdorp, je vol tanken met alcohol en half beneveld huiswaarts keren op de tweetaktmotor hopende dat je niet het asfalt gaat kussen. Na je vijftiende levensjaar mocht je je lever structureel naar de kloten helpen. Je zaterdagavond bracht je door in de Ponderosa, en niet in het destijds nietszeggende Erics café. Je kunt het je nu nauwelijks voorstellen, maar de hotspot van nu was vroeger een derderangs back-upje mocht de Ponderosa vol zijn.
 
In vijftien minuten kun je veel dingen doen. Je kunt binnen een intieme setting de liefde bedrijven, meerdere pilsjes achter over tikken of ongegeneerd in de baas zijn tijd gaan kakken, bouten, schijten of poepen. Poepen kan echter ook als de liefde bedrijven worden bestempeld, aangezien dit woord ook als naaien of wippen wordt gebruikt.
Behalve bovenstaande kun je in vijftien minuten ook een wedstrijd verliezen in Veenwouden op het hoofdveld voor een handvol supporters. Uiteraard hebben wij dit gedaan, en stonden we pakweg vijftien minuten met 3-0 achter. Troosteloos, angstig, on-Ropta Boys stonden we te schutteren onder het genot van een warm en gloeiend zonnetje. Naast het vernederende karakter met betrekking tot de uitslag, werden ook onze voeten gesloopt door de harde ondergrond. Waar wij gewend zijn om te trainen op prachtige velden, moeten ze het in Veenwouden met minder doen.
 
Na vijftien minuten werd Jimkesma gewisseld, en kwam het matadoren ensemble van Boskamp iets beter in de wedstrijd. Dit lag echter niet aan de wissel, maar meer aan het feit dat wij meer gingen begrijpen hoe je hoort te verdedigen. Echter bleef men de handen vol houden aan de snelle voorwaartsen van de thuisploeg. Na twee keer vijftien minuten wist Dranko de score naar 3-1 te brengen, en werden nog enkele mogelijkheden aan weerzijden vakkundig om zeep geholpen. Na vijftien minuten rust, mochten we een gezapige 2e helft spelen. Veenwouden geloofde het wel, leunend op de sterke keeper en gokkend op de rappe aanvallers. Daarentegen wisten de geelgroene kneusjes weinig goeds te bedenken. Een wedstrijd van bedenkelijk niveau, laten we het daar maar op houden.
 
Wanneer het voetballen niet lukt, moet je je richten op de leuke dingen. Zo werd er volop geouwehoerd met de oude blauwwitte hooligans. ‘Jimme wedstriid is fyftjin minuten te betiid begûn!’. Wij waren van mening dat de wedstrijd wel iets eerder mocht beginnen. Waar wij anders vijftien minuten over kwart over 12 voetballen, moet het wedstrijd spelen om half drie wennen.
 
Nu wij zo goed als zeker nacompetitie gaan spelen, is alleen nog de vraag wanneer dit plaats zal gaan vinden. Geruchten gaan dat 9 en 16 juni de speeldatums zijn. Wie wij dan mogen treffen is nog een verasssing, maar een belangrijke vraag is wie dan nog beschikbaar zijn aangezien vakantie, dorpsfeesten en andere evenementen de komende periode staan gepland.
 
Zaterdagmiddag wacht nog de thuiswedstrijd tegen de Knickerbockers. Om vijftien minuten over half een zal de wedstrijd in gang gezet worden.