ROPTA BOYS WINT VRIJ GEMAKKELIJK VAN FRIESE BOYS.

Kollumerzwaag – Sinds jaar en dag zijn de wedstrijden tussen Friese Boys en Ropta Boys spannend en gelijkwaardig. Maar deze editie werd met overmacht gewonnen door Ropta Boys. Ropta Boys vergat om Friese Boys in de eerste helft op achterstand te schieten door het missen van open kansen. In de tweede helft stelde Ropta Boys orde op zaken door de kansen wel te benutten.

1e helft van de gemiste kansen.
In de eerste helft bleek dat Ropta Boys de zaken goed voor elkaar had in Kollumerzwaag. Maar het belangrijkste schortte eraan in de eerste helft. Het benutten van de vele kansen, zelfs bijna niet te missen kansen werden om zeep geholpen. Door de slordige afwerking van Ropta Boys bleef Friese Boys in de wedstrijd. Voordat Ropta Boys scoorde in de 20e minuut had zowel Edwin de Vries en Tjidsger Braaksma moeten scoren. Beide keren was het de uitstekend spelende Erik de Vries die op links door kwam en perfect af gaf op de eerder genoemde spelers. Maar voor open doel werd er gemist. Friese Boys deed weinig terug, maar de eerste actie voor doelman Johannes de Groot was bijna raak. Een voorzet van links werd terug gekopt en van dichtbij door Pier Kempenaar op de lat geschoten. Meteen na deze actie was het raak voor Ropta Boys via een wereld goal van Erik de Vries. Een vrije trap van Edwin de Vries kwam via een goede loopactie bij Erik de Vries op de rand 16 meter. Erik plukte de bal uit de lucht en met één beweging lobt hij de bal over de uitkomende Friese Boys doelman Auke Hoekstra heen. Deze schitterende treffer betekende 0-1. Na deze treffer ging Ropta Boys goed door en creëerde opnieuw super kansen om de score uit te breiden. Simon Dijkstra schiet van dichtbij hard over. Een één twee combinatie tussen Tjidsger Braaksma en Edwin de Vries wordt door laatstgenoemde net voorlangs geschoten. Friese Boys stelde hier bitter weinig tegenover, alleen Ludo Bosma wist aan de rechterkant nog een schot te lossen op het Ropta Boys doel. Het was eigenlijk éénrichtingsverkeer. Na bijna een half uur spelen moest laatste man Jan Pzn Braaksma met een blessure zich laten vervangen voor Kees Kool. Nog niet helemaal hersteld van een zware blessure is de gedreven verdediger en organisator terug in Ropta Boys 1. Ook na de wissel was het eigenlijk wachten op meer goals van Ropta Boys. In de 40e minuut werd een schitterende aanval opgezet door wie anders dan Erik de Vries, die breed gaf op Tjidsger Braaksma, die op zijn beurt breed gaf op Simon Dijkstra. Simon Dijkstra kapt zijn tegenstander uit en schiet daarna de bal voor open doel via de paal naast. Zo bleef het maar bij 0-1 en dan gaat de ongeschreven wet in werking. Als jezelf vergeet te scoren dan doet de tegenstander het tegen de verhouding in. Dit gebeurde voor Ropta Boys ver in blessuretijd. Een voorzet van links werd bij de tweede paal, geheel ongehinderd door verdedigers en keeper van Ropta Boys, simpel binnengekopt door Sander Hoekstra. (1-1) Er werd zelfs niet meer afgetrapt, want het was meteen rust. Een fikse domper voor Ropta Boys.

2e helft met orde op zaken.
De onverwachte ruggensteun van Friese Boys gaf de ploeg na rust veel meer strijdlust. In de beginfase na rust had Ropta Boys het even moeilijk. Friese Boys kreeg kleine mogelijkheden. Maar in de 57e minuut liet de beste man van het veld zich weer gelden. Uit een vrije trap van Edwin de Vries kopt Erik de Vries fraai de bal achter doelman Auke Hoekstra. (1-2) Na dit doelpunt werd het rommelig aan beide zijden. Soms speelde Ropta Boys slordig en keeper Johannes de Groot schoot tweemaal verkeerd uit, waardoor Friese Boys de mogelijkheden in de schoot kreeg geworpen. Gelukkig voor Ropta Boys werden deze fouten niet afgestraft. Het laatste kwartier van de wedstrijd werd het opnieuw aantrekkelijk met kansen en doelpunten. In de 73e minuut speelde Geert Linthof spits Tjidsger Braaksma goed in. Tjidsger kapt zijn tegenstander uit en staat oog in oog met de keeper. Maar zijn inzet was zwak en werd een gemakkelijke prooi. Friese Boys kreeg in de 75e minuut de mogelijkheid om langszij te komen. Scheidsrechter Bijker bestraft keeper Johannes de Groot, doordat hij de bal langer vast hield dan 5 seconden. Gelukkig voor Ropta Boys leverde deze vrije trap niets op, want met gevaar voor eigen ledematen wist Martin Kool de bal weg te schieten. In de 84e minuut gebeurde wat eigenlijk in de eerste helft had moeten gebeuren. De wedstrijd beslissen. Uit een corner van Edwin de Vries kopt Tjidsger Braaksma bij de tweede paal de bal op zijn knieën binnen voor de bevrijdende 1-3. Het werd zelfs in de slotminuut nog erger voor Friese Boys. Via een uitstekende pass van Martin Kool werd Erik de Vries op rechts weggestuurd. Erik was de gehele achterhoede van Friese Boys te snel af en scoorde door de benen van keeper Auke Hoekstra zijn derde doelpunt van de middag. (1-4) Een bekroning van zijn goede wedstrijd met in het spoor zijn medespelers. Een collectieve overwinning, welke werd beloond met een 3e plaats op de ranglijst.

Conclusie: Ondanks dat er nog vele kansen onbenut bleven heeft Ropta Boys een goede teamprestatie geleverd in Kollumerzwaag tegen Friese Boys. Hopelijk geeft deze wedstrijd voldoende vertrouwen voor de topper van komende zaterdag (thuis) tegen nummer 2 van de ranglijst, S.C. Twijzel. Eindstand: 1-4.