ROPTA BOYS WINT MOEIZAAM VAN DE SWEACH.

Easternijtsjerk – Na het behoorlijke optreden van vorige week tegen RWF waren de verwachtingen voor deze thuiswedstrijd hoopgevend te noemen voor het trouwe thuispubliek. Maar de hoge verwachtingen kon Ropta Boys afgelopen zaterdagmiddag niet waarmaken. Uiteindelijk werd er met 4-2 gewonnen van een ploeg die na 18 minuten spel met 10 man kwam te voetballen. Het was keeper Arjen Hielkema die na hands buiten het 16 meter gebied met rood werd weggestuurd door scheidsrechter Broersma uit Surhuisterveen.  We zullen het nooit weten, maar met 11 tegen 11 had de ploeg van trainer Wietse van der Veen een hele kluif gehad gezien het vertoonde spel tot aan de 18e minuut.

1e helft.

Ropta Boys begon dramatisch aan de wedstrijd. In de 3e minuut lag de bal in het doel van Ropta Boys. De allereerste aanval van de Sweach was meteen raak. Een voorzet van links werd op het gladde veld losgelaten door keeper Johannes de Groot en de rebound werd een binnen tikker voor Robert Boek van de Sweach. (0-1) Een minuut later had De Sweach een 100% kans om de score te verdubbelen. Opnieuw  geklungel in de Ropta Boys verdediging met als gevolg een schot, welke opnieuw werd losgelaten door keeper Johannes de Groot. Nu had hij en geheel Ropta Boys het geluk dat een speler in de rebound over de bal heen maaide, waardoor Ropta Boys met de schrik vrij kwam. Het eerste kwartier was duidelijk voor de gasten uit Beetsterzwaag. De eerste mogelijkheid voor Ropta Boys was te noteren in de 16e minuut uit een mooie aanval met Erik de Vries aan de basis en aan het einde, maar zijn uiteindelijke schot werd geblokt tot corner. In de 18e minuut diende de volgende kans zich aan. Tjidsger Braaksma kwam na een dieptepass van Geert Linthof oog in oog te staan met de uitlopende keeper. Tjidsger Braaksma probeerde de bal over de keeper te stiften met als reactie een handsbal van de keeper buiten de 16 meter. De daarvoor bekende straf was rood. Na deze rode kaart pakte Ropta Boys de wedstrijd voor rust goed op. In de 31e minuut wist Ropta Boys via de zeer attente Erik de Vries de score gelijk te trekken. Door een misverstand in de Sweach verdediging pikt Erik de Vries als eerste tussen verdediger en keeper de bal op en omspeelt de invaller keeper gemakkelijk om te scoren. (1-1) Na deze gelijkmaker ging Ropta Boys goed door en het was wachten op meer doelpunten, ondanks dat de Sweach enkele keren gevaarlijk door kwam via de counter.  In de 40e minuut kwam er een uitgelezen mogelijkheid om voor rust een voorsprong te pakken. Het was Tjidsger Braaksma die via een onbesuisde tackle onderuit werd geschoffeld in het strafschopgebied. Scheidsrechter Broersma wees gedecideerd naar de stip. Deze strafschop werd onhoudbaar binnen geknald door Erik de Vries voor de 2-1 voorsprong. Dit werd tevens de ruststand.

2e helft.

De verwachting van een ieder was dat Ropta Boys met elf tegen tien zou doordrukken in de tweede helft. Uiteindelijk weet Ropta Boys de wedstrijd te winnen, maar de sympathie gaat uit naar de 10 man van de Sweach. Ze hielden goed stand tegen een steeds slechter voetballend Ropta Boys. In alle opzichten ging het niet goed bij Ropta Boys in de tweede helft. Geen snelle bal circulatie, het veld werd niet breed gehouden, te korte inspeel passes, de bal hoog aanspelen op kletsnat veld is niet snugger en ga zo maar door. De goede bedoelingen zijn er vast  geweest, maar de uitvoering was onvoldoende tegen 10 spelers van de Sweach. Uiteindelijk wordt Ropta Boys uit de brand geholpen door de uitzonderlijke individuele klasse van Erik de Vries. In de 68e minuut schiet hij een vrije trap van af 18 meter hard en over de grond in de verre hoek binnen. (3-1) Voor deze treffer waren er nog twee mogelijkheden geweest voor linkerverdediger Christiaan Wijnsma. Eerst werd zijn inzet geblokt en even later ziet hij dat zijn geplaatste bal over wordt getikt tot corner. In de slotfase blijft Ropta Boys slordig en eist trainer van der Veen meer beleving van zijn ploeg. In de 81e minuut kopt Martin Kool knap de 4-1 binnen uit een corner van Nik van der Voort. Dat was maar goed ook, want een paar minuten later scoort De Sweach ook koppend uit een corner via Eelke Jan Duizendstra. (4-2) Met nog een paar minuten op de klokken gaf de Sweach zich nog steeds niet gewonnen en creĆ«erde opnieuw een 100% kans om de slotminuten nog spannend te maken. De inzet ging maar net over. Het slotakkoord was een knappe halve volley van invaller Kars Vrieswijk, maar deze inzet ging recht in de handen van de Sweach keeper. Zo behaalde Ropta Boys een moeizame winst tegen een zeer  goed tegenstand biedend De Sweach met maar 10 spelers gedurende meer dan een uur voetbal. Dankzij deze winst blijft Ropta Boys ongeslagen en kan zich opmaken voor de streekderby tegen Oostergo over twee weken. Volgende week is Ropta Boys vrij vanwege het oneven aantal ploegen in de competitie. Eindstand: 4-2.