Ropta Boys strijdend onderuit tegen Kollum

Oosternijkerk – De allereerste competitiewedstrijd van Ropta Boys in de 3e klasse KNVB leverde geen punten op tegen Kollum. Ropta Boys verloor uiteindelijk met 1-3, maar het was wel een verliespartij met hoop en perspectief voor de geelgroene formatie van trainer Yko de Boer. In de eerste helft speelde Ropta Boys te afwachtend en op de fatale momenten niet scherp en kort genoeg. Misschien nog wat onwennig. De tweede helft speelde Ropta Boys een stuk gedrevener en werd er vroeg druk gezet en tevens scherper verdedigd door Ropta Boys. Het resultaat was een sterke tweede helft. De gelijkmaker in de tweede helft had niet misstaan, maar deze hoop spatte in de 90e minuut uitéén via een discutabel gegeven penalty.
1e helft.
Ropta Boys begint goed aan de wedstrijd. Vanaf het begin meteen in de aanval. Kollum liet Ropta Boys even voetballen en zag in de beginfase even de kat uit de boom om na tien minuten voetbal meteen toe te slaan in de omschakeling. In de 12e minuut was het eerste wapenfeit een schot van Joop Pijnacker , welke ternauwernood door keeper Johannes de Groot tot corner werd getikt. Twee minuten later lag de 0-1 in het net voor Kollum. Aan de linkerkant kapt de slim spelende Joop Pijnacker verdediger Anco Dijkstra uit. Hij behield het overzicht en geeft bal strak op de inkomende Marinus Hoekstra die ongehinderd en snoeihard de bal in de korte hoek binnen schoot voor de 0-1. Deze vroege achterstand was bijna in de 18e minuut te niet gedaan door Ropta Boys. Een goede Ropta Boys aanval over rechts werd door Edwin de Vries keurig en strak bij de eerste paal neergelegd. De aanstormende spits Tjidsger Braaksma tikt binnen, maar keeper Andries Dijkstra wist met een knappe reflex de bal tot corner te verwerken. Na deze kans nam Kollum het heft in handen met de wind in de rug. Dit resulteerde in de 25e minuut in de tweede treffer. De spits van Kollum, Gerard Zonneveld, bewees zijn klasse. Aangespeeld op de rand zestien meter is hij twee Ropta Boys verdedigers te slim af en schiet de bal beheerst langs de uitlopende keeper Johannes de Groot voor de 0-2. Na deze 0-2 brak een moeilijke fase aan voor Ropta Boys. Er moest regelmatig een overtreding worden gemaakt om de opmars van Kollum te stuiten. Deze vrije trappen waren meteen de grootste mogelijkheden voor Kollum. Bij elke vrije trap van Ruben Merkus was het alle hens aan dek. Hij mocht er drie nemen in het laatste kwartier. Eentje werd door keeper Johannes de Groot uit de kruising geplukt en de andere twee gingen net naast en net over. Ropta Boys kwam deze sterke fase van Kollum te boven en kreeg in de 42e minuut via Jacob Mooibroek een goede kans. Uit een vrije trap van Erik de Vries schrok Jacob Mooibroek schijnbaar van de vrijheid die hij zelf creëerde op de rand van het 16 meter gebied. In kansrijke positie raakt hij de bal half en gaat voorlangs. Een beter Kollum bereikt de rust verdiend met een 0-2 voorsprong. Er was verder nog geel voor Benjamin Zondervan voor een overtreding op Kees Kool. Aan Ropta Boys zijde werd Edwin de Vries getrakteerd op geel wegens blokkeren bij een snel genomen vrije trap.
2e helft.
In de tweede helft waren de rollen omgekeerd. Ropta Boys begon furieus en scherp aan de tweede helft. De eerste grote kans was voor Erik de Vries in de 49e minuut. Een bekeken pass van Kees Kool bracht Erik de Vries in stelling. Erik kon eigenlijk ongehinderd uithalen met zijn sterke linkerbeen, maar deze bal schoot hij in kansrijke positie ver naast. In de 56e minuut kreeg Ropta Boys loon naar werken. Opnieuw stond Kees Kool aan de basis. Hij probeerde de vrijstaande Geert Linthof te bereiken op rechts. Zijn pass werd er met moeite uitgehaald. De rebound valt voor de voet van Tjidsger Braaksma. Hij weet de vrijstaande Geert Linthof wel te bereiken met daarna een koele afwerking door de uitlopende keeper met een harde schuiver te passeren. (1-2) Deze aansluiting had Joop Pijnacker meteen daarna teniet kunnen doen. Hij kreeg in de 60e minuut een 100% kans op de 1-3, maar alleen voor keeper Johannes de Groot schoof hij de bal naast. In het laatste halfuur ging Ropta Boys nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Kollum kwam een paar keer met de schrik vrij In de 70e en 72e minuut was de Kollumer in Ropta Boys dienst Tjisdger Braaksma tot tweemaal toe dichtbij de gelijkmaker. Eerst een kopbal in de handen van de keeper en daarna een lob die niet voldoende hoogte had om de Kollum keeper te verrassen. Ondanks dat Kollum het wel probeerde was het Ropta Boys die veel druk naar voren gaf en heel kort stond te dekken. In de 76e minuut leek de gelijkmaker te vallen. Een mooie aanval werd door de jonge uitblinker aan Ropta Boys zijde, Jacob Mooibroek opgezet. Hij gaf vanaf links een prefecte voorzet op Tjidsger Braaksma. Zijn kopbal werd geblokt, maar de rebound viel voor de voeten van Geert Linthof. Hij aarzelde niet en haalde keihard uit, maar opnieuw was de hoofdrol voor keeper Andries Dijkstra die de bal in twee keer wist pakken. In de 80e minuut besloot trainer de Boer zeer aanvallend te wisselen. Hij besloot laatste man en ook Kollumer Jan Pzn Braaksma te wisselen voor de tweede spits Ype Kingma. Tot aan de 90e minuut bleef Ropta Boys gaan voor de gelijkmaker, maar hier kwam een abrupt einde aan in dezelfde minuut. Bij het veroveren van de bal op rechts behield Joop Pijnacker de bal in bezit door tegen zijn eigen elle boog te schieten. Een duidelijke handsbal waaruit hij profijt haalde, want zijn balletje breed werd daarna ingeschoten en geblokt met de hand door Ropta Boys speler Anco Dijkstra. Tot ontsteltenis van iedereen legt scheidsrechter B.J. Kohler de bal op de stip. Volgens velen het enige foutje waarop de overigens goed leidende scheidsrechter Kohler op was te betrappen. Misschien voor Ropta Boys een duur foutje, maar dat is voetbal. Dit buitenkansje werd verzilverd door Ruben Merkus voor de eindstand van 1-3.
Conclusie: Ropta Boys verliest, maar het verlies geeft zeker hoop en perspectief voor de volgende wedstrijden. Het gelouterde Kollum had deze middag de handenvol aan het debuterende Ropta Boys.
Eindstand: 1-3.