ROPTA BOYS STELT DANIG TELEUR EN VERLIEST VAN SUAMEER.

Easternijtsjerk –  Ropta Boys is ontzettend hardleers. Van de laatste vier wedstrijden na de winterstop zitten er drie bij waar men niet vanaf het begin alert is. Tegen Suameer idem dito. Door onoplettendheid en voor het oog te gemakzuchtig verloor men zaterdagmiddag opnieuw.  Na de vroege achterstand moet het meestal nog gebeuren. Dit bleek, ondanks het grote veldoverwicht niet genoeg om de Suameer muur te slechten. Voetballend tot aan de 16 meter gaat nog, maar daarna is het één en al besluiteloosheid.

Gelukkige 1e helft.

Onder leiding van scheidsrechter Swart uit Ferwerd kwam Suameer het beste uit de startblokken op een koud en winderig sportpark “De Fiver”. De eerste wapenfeiten waren voor de bezoekers met de wind in de rug. In de 13e minuut kwam Ropta Boys goed weg. De geheel vrijstaande Theo Koster wist op links een goed schot los te laten. Keeper Tanja was attent en redde met de voet. Ondanks deze waarschuwing bleef Ropta Boys veel ruimte weggeven achterin. In de 19e minuut werd een counter Ropta Boys fataal. Een lange bal werd door Ropta Boys speler Jan Meindert Castelein onbedoeld doorgekopt op de spits Liekele Paulusma. Deze speler wist wat hij deed en lobde de bal zeer beheerst over keeper Hillebrand Tanja voor de 0-1. Het is meestal de bedoeling om bij een achterstand de schouders eronder te zetten. Ropta Boys is een uitzondering. Men begint eerst te ouwehoeren en te zeuren en dan pas te voetballen. Suameer was slim, liet Ropta Boys rustig combineren en stond als blok te verdedigen. Ropta Boys kreeg corners, vrije trappen en mogelijkheden tot schieten, maar uit deze situaties wist men eigenlijk geen kans te creëren in de eerste helft. Bij Rudi Torensma en Geert Linthof duurde het allemaal te lang, voordat men uithaalde. De spitsen van Ropta Boys kwamen in de eerste helft niet in het voetbal voor. In de 34e minuut mocht Ropta Boys van geluk spreken dat een doelpunt van Liekele Paulusma werd afgekeurd voor buitenspel, want niet hij maar zijn collega spits stond buitenspel. Zo bleef Ropta Boys in de wedstrijd, maar niemand stond op om deze eerste helft een kanteling te geven. Ropta Boys bleef aan modderen op het hobbelige veld en Suameer bleef gemakkelijk overeind. Suameer was gewoonweg de gevaarlijkste ploeg in de eerste helft. De counter was steeds gevaarlijk en de 0-2 was reëler dan de 1-1 in de eerste helft. Alleen in de slotminuut ging een vrije trap van Arend Castelein net voorlangs. Met de uiteindelijke ruststand van 0-1 mocht Ropta Boys nog in de handen klappen.

Besluiteloze 2e helft.

Met de wind in de rug pakte Ropta Boys de tweede helft energieker aan. Het werd een tweede helft met uitsluitend éénrichtingsverkeer. Suameer verdedigde massaal en Ropta Boys probeerde deze muur te slechten. Wanneer de muur was geslecht stond daar een formidabel goede keepende Gjalt Looyenga, die alles en iedereen de baas was deze middag. De vele corners en voorzetten van Ropta Boys waren een prooi voor de keeper. Enerzijds de verdienste van de keeper, maar anderzijds waren alle corners en voorzetten te dicht bij de doelman. Dat mag Ropta Boys zich aantrekken, want dan horen de ballen voor het doel te komen op de penaltystip. In de 54e minuut was er eindelijk een schot van afstand. Het schot van Jan Bekker ketste af op de vuisten van de keeper. Een kwartier na rust besloot trainer Groen voor en dubbele wissel. Tjidsger Braaksma en Edwin de Vries voor Jan Bekker en Jan Meindert Castelein. Bijna was dit een gouden wissel, want het allereerste balcontact van Tjidsger Braaksma leverde bijna de gelijkmaker op. Uit een voorzet van Anco Dijkstra kopt hij goed binnen, maar ook hij kreeg te maken met de goed keepende Gjalt Looyenga. Maar, de wissel betekende in ieder geval meer vuur. Suameer kwam heel sporadisch over de middellijn en schroomde niet om de ballen ver uit het veld te trappen. Het vuur leverde nog steeds halve kansen en mogelijkheden op. Ropta Boys kwam er gewoonweg niet door, omdat er als blok goed werd verdedigd en omdat Ropta Boys de aanvallen tot de 16 meter geen vervolg wist te geven. Een soort besluiteloosheid overheerst momenteel in het spel van Ropta Boys. Zo verstreek de tijd voor Ropta Boys om resultaat te behalen in deze wedstrijd. Bijna werd de gelijkmaker een feit in 89e minuut. Vanaf meer dan 20 meter zag Anco Dijkstra zijn schot uit één spatten op de lat. Ondanks een uiterste poging voor een beter resultaat, moest Ropta Boys uiteindelijk hoofdschuddend opnieuw het veld verlaten met een nederlaag. Eindstan: 0-1.

Conclusie:  Ropta Boys verliest, omdat men verzuimde een bres te slaan in de Suameer muur. Ondanks het overwicht waren de kansen te miniem om aanspraak te maken op de overwinning. Het hoogtepunt van deze wedstrijd was zeer fraaie goal van Liekele Paulusma. Met deze goal werd hij matchwinnaar in deze zeer slechte wedstrijd. Voor Ropta Boys betekent deze nederlaag oppassen, want men duikelt zo langzamerhand naar de onderste regionen. Na de winterstop zijn er nog maar 3 punten verzameld uit 4 wedstrijden.