Ropta Boys speelt zich zelf veilig in Birdaard

De belangen waren vooraf groot voor beide ploegen. Birdaard deed nog mee in de strijd om een periode titel en Ropta Boys had nog drie punten nodig om zich zelf veilig te spelen voor lijfsbehoud in de vierde klasse B. Fc Birdaard, de nummer vier van de ranglijst, was geruime tijd in de eerste helft de betere ploeg tot dat Ropta Boys de score uit het niets opende. Birdaard leek daarna het spoor helemaal bijster en wist zich hier ook niet meer uit te voetballen. Ropta Boys liet één van de betere tweede helften van het seizoen zien en beloonde zich zelf met directe handhaving.

Het zonnetje scheen hoog aan de hemel op sportpark ‘De Swellen’ in Birdaard waar om half drie werd afgetrapt door de pupil van de week. De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Adema die deze middag veel toestond wat een aantal pittige duels opleverde. Na vijf minuten was er al een grote kans voor Ropta Boys toen Geert Linthof de bal voor de goal slingerde. Hendrik Willem v/d Vorst stond helemaal vrij maar kreeg de bal niet snel genoeg onder controle om vol uit te halen waardoor de keeper de bal op kon pakken. Aan de andere kant was het Sybrant Veenstra die met een kopbal de bal van de lijn haalde na een corner van Birdaard die goed ingekopt werd. Zo bleef Birdaard het eerste half uur gevaarlijk en snel in de omschakeling. Keeper Johannes de Groot moest ingrijpen toen een vrijstaande speler van Birdaard in het strafschopgebied de bal aangespeeld kreeg, de Groot twijfelde niet en bokste de bal naar de zijkant met een prima redding. Tegen het einde van de eerste helft was daar ineens de razendsnelle Hendrik Willem v/d Vorst die de bal halverwege de helft van de tegenstander onderschepte en iedereen er uit liep richting de goal van Birdaard, oog in oog met de keeper faalde hij deze keer niet en schoot de bal langs de paal in de linker hoek. Een beetje tegen de verhouding in op dat moment, maar daar maalde geen Ropta Boys supporter om. Op slag van rust kwam Ropta Boys zelfs op 0-2 via Geert Linthof die zijn corner in één keer in de goal krulde, een pracht van een doelpunt waar je in je leven niet zoveel van maakt. Met een comfortabele voorstand werd de kleedkamer opgezocht.

De tweede helft een bijzonder goed spelend Ropta Boys. Er werden kansen gecreëerd via Andre Turkstra die de bal over de goal kopte en een hard schot van Linthof dat eindigde op de vuisten van de Birdaard goalie. Een terugspeel bal van Rudi Torensma eindigde bijna in het eigen doel omdat keeper de Groot op een andere positie stond dan Torensma verwachtte maar gelukkig kon de Groot op tijd ingrijpen en de bal hard weg schieten voordat de spits de voet er tegen aan kon krijgen. Een kwartier voor het einde was het wederom v/d Vorst die de bal onderschepte en via Erik de Vries de bal bij Rutger Torensma krijgt. Torensma speelde twee verdedigers uit en schoof de bal onder de keeper door om de wedstrijd in het slot te gooien. Het enige tegenoffensief van Birdaard kwam uit een vrije trap maar deze bal werd door keeper de Groot prachtig uit de hoek gehaald. Ropta Boys voetbalde de wedstrijd simpel uit en gaf geen grote kansen meer weg. Bij Birdaard lukte ook niks meer en was de fut er uit waarna scheidsrechter Adema dan ook besloot niet te veel tijd meer bij te tellen. Zo werd het een prachtige 0-3 overwinning voor de groen/gelen tegen de nummer vier van de ranglijst en was de beloofde stunt van trainer

Elmendorp daar.

Door deze drie punten is het verschil opgelopen naar zeven punten tussen Ropta Boys en plek elf, de positie die gedwongen nacompetitie in de degradatiestrijd oplevert. Ropta Boys kan nu de twee laatste duels ontspannen uitvoetballen en zich gaan richten op de welverdiende zomerstop. Volgende week komt Ouwe Syl op bezoek in Oosternijkerk, een ploeg die nog voor een laatste strohalm vecht met vv Dokkum en VenV’68 om het laatste veilige plekje dat nu in het bezit is van vv Dokkum. Ropta Boys zal zeker zijn sportieve best doen om buurvereniging Dokkum te helpen om samen met Ropta Boys in de vierde klas te blijven.