ROPTA BOYS LOOPT TEGEN ZEPERD AAN BIJ OOSTERGO

Ee – Ropta Boys is afgelopen dinsdagavond hard onderuit gegaan in Ee tegen het plaatselijke Oostergo.  Het grote verschil deze avond was de wedstrijdmentaliteit tussen beide ploegen. De opvatting van een derby komt beter binnen bij Oostergo dan bij Ropta Boys. Dit maakte het grote verschil in de eerste helft tussen beide ploegen. Oostergo zat overal bovenop en Ropta Boys stond overal een paar meter vanaf. Naast eigen falen was er ook een hoofdrol in negatieve zin voor scheidsrechter Vonk. Hij floot van te veraf en liet een gestopte penalty om duistere reden overnemen.  Maar de uiteindelijke nederlaag komt door eigen falen, laat dat duidelijk zijn.

Dramatische 1e helft.

De start aan Ropta Boys zijde was ongelooflijk slap met als gevolg dat de eerste kans voor Oostergo meteen in het net lag voor 1-0. Het was de hardwerkende Lars de Jong die ontzettend slap ingrijpen van de Ropta Boys verdediging meteen afstrafte door de score te openen. Na dit begin leek Ropta Boys zich enigszins de herstellen en kreeg twee mogelijkheden om de score gelijktrekken. Eerst schiet Tim van der Voort op voeten van keeper Hoekstra. Een minuut later kopt Tjidsger Braaksma uit een corner van Erik de Vries net naast. Maar Oostergo nam  het heft daarna meteen weer in handen en bleef constant dreigend via de snelle voorhoede spelers. De beide backs van Ropta Boys hadden de handen vol aan Lars de Jong en Lieuwe Sijtsma.  Na iets meer dan een half uur ging het mis bij Ropta Boys. Op rechts was  Lieuwe Sijtsma, Ropta Boys back Christiaan Wijnsma te snel af. Christiaan probeerde zich te herstellen met een sliding. In deze sliding neemt hij man en bal mee. Scheidsrechter Vonk besloot van grote afstand en op appél van het luidruchtige thuispubliek, achter het Ropta Boys doel, te fluiten voor een penalty. Ondanks de protesten hield Ropta Boys keeper Johannes de Groot het hoofd koel en pakt de penalty van Herman Sprik schitterend. Maar tot grote ontsteltenis van iedereen laat de scheidsrechter de penalty overnemen, wegens te vroeg bewegen. Een zeer discutabele beslissing met als gevolg dat Herman Sprik zijn tweede poging wel raak schoot voor de 2-0. Deze beslissing deed Ropta Boys helemaal geen goed en het zat al niet in de wedstrijd met als gevolg veel irritatie. Meteen na dit doelpunt vielen er gele kaarten voor Edwin de Vries en Lieuwe Sijtsma . Ropta Boys was volledig van slag en kreeg vijf minuten na de 2-0 opnieuw een penalty tegen. Nu werd Dirk Jan Schreiber in het strafschopgebied omver gelopen door Dennis van der Wal. Opnieuw wees scheidsrechter Vonk naar de stip en geeft opnieuw gemakkelijk een penalty in de ogen van de Ropta aanhang. Opnieuw mocht Herman Sprik aanleggen vanaf elf meter en nu liet hij keeper Johannes de Groot in één keer kansloos. (3-0) Na deze treffer was de hoofdrol van scheidrechter Vonk nog niet helemaal uitgespeeld. Hij trakteerde  Christiaan Wijnsma, die opnieuw een sliding inzette en  nu zeker de bal raakte in plaats van de speler, op een gele kaart. Gezien de verbolgenheid en boosheid bij Christiaan Wijnsma, nam trainer Wietse van der Veen een wijs besluit. Hij beschermde Christiaan voor de tweede gele kaart en liet hem wisselen voor Simon Dijkstra. Zo kwam er door eigen falen en ietwat dubieus optreden van de scheidsrechter een einde aan de eerste helft met een dikke achterstand.

Gespeelde  2e helft.

In de tweede helft was Ropta Boys niet in staat om Oostergo te pijnigen. Het werd een rustige en vrij gezapige tweede helft met aan weerszijden kansen. Aan alles was te merken dat de wedstrijd na één helft was gespeeld in het voordeel van Oostergo. Oostergo bleef hardwerken en zat er de gehele wedstrijd bovenop. Ropta Boys wist hier ook in tweede helft onvoldoende raad mee. Een kwartier na rust was het bijna 4-0, maar een inzet van Lars de Jong werd door Edwin de Vries van de doellijn gehaald.  Een paar minuten later creëerde Ropta Boys een 100% kans. Kees Kool stuurde Erik de Vries weg  aan de linkerkant richting het Oostergo doel. Het uiteindelijke schot van Erik de Vries ging rakelings naast. In de laatste 10 minuten wist keeper Johannes de Groot een goed genomen vrije trap van Halbe Mossel uit het doel te ranselen. Tegenover deze mogelijkheid had Ropta Boys de eer kunnen redden door uit corner van Kees Kool te scoren. Maar de twee mis trappen in kansrijke positie waren illustratief voor de wedstrijd die Ropta Boys speelde deze avond. De laatste mogelijkheid was voor invaller Kars Vrieswijk na goed terugleggen van Erik de Vries. Maar de inzet van Kars Vrieswijk werd een simpele prooi voor keeper Jelmer Hoekstra. Op deze manier ging deze wedstrijd als een nachtkaars uit voor de geelgroenen.

Conclusie:  Ropta Boys heeft zichzelf een slechte dienst bewezen door deze derby te verliezen van een ploeg die veel scherper en veel meer besefte dat de punten in deze fase hard nodig zijn om nog iets te bereiken in de 4e klasse C. Het enige voordeel is dat Ropta Boys komende zaterdag alweer de mogelijkheid krijgt om deze kater weg te spoelen tegen runner-up VIOD. Eindstand: 3-0.