v.v. Ropta Boys sinds 1965

ROPTA BOYS GAAT HARD ONDERUIT TEGEN VEEL FELLER OOSTERGO.

Oosternijkerk – De tekortkomingen van Ropta Boys werden afgelopen zaterdagmiddag feilloos bloot gelegd door Oostergo. Ropta Boys werd getrakteerd op een dikke en terechte nederlaag in deze derby. Een derby op papier, want Ropta Boys liet deze middag niet zien dat het een derby betrof, want in een derby wordt meer verlangd dan rustig mee voetballen. Oostergo begreep dit stukken beter, waardoor Ropta Boys eigenlijk de gehele middag werd afgetroefd op doorzettingsvermogen en de juiste felheid en mentaliteit.

Matige 1e helft.
De eerste twintig minuten waren voor Ropta Boys. Er was eigenlijk geen vuiltje aan de lucht. Ropta Boys viel aan en Oostergo speelde op de counter. In de eerste 20 minuten had Ropta Boys zich moeten belonen met een voorsprong. De mogelijkheden waren er wel degelijk. In de 10e minuut speelt Simon Dijkstra zich goed vrij, maar zijn hard schot was een klemvaste prooi voor Oostergo keeper Geert de Jong. Bij de tweede kans van Erik de Vries wist de Oostergo keeper opnieuw een openingstreffer te voorkomen door de inzet met de voet weg te werken. De derde kans was opnieuw voor Simon Dijkstra. Door een misverstand tussen een Oostergo verdediger en de keeper kwam Simon Dijkstra scheef voor open doel te staan. Maar zijn inzet verdween in het zijnet. Oostergo behield hierdoor de nul en wist zelf uit de allereerste counter meteen te scoren. Het was uitblinker Lieuwe Sijtsma aan de rechterkant die een prefecte voorzet gaf op Lars de Jong. Lars de Jong was drie verdedigers van Ropta Boys de baas en tikt de bal onhoudbaar binnen in de verste hoek. (0-1) Dit doelpunt gaf Oostergo vertrouwen voor het vervolg van de wedstrijd. Ropta Boys wist zich geen raad met deze achterstand. Na de 0-1 kreeg Oostergo nog een paar goede mogelijkheden. Vooral Lieuwe Sijtsma was in de 1e helft een ware plaag voor de Ropta Boys verdediging. Eerst schiet hij net voorlangs en even later mag Lars de Jong ongehinderd inkoppen na een assist van Lieuwe Sijtsma. De kopbal was krachteloos, maar liet wel zien dat Oostergo veel beter in de wedstrijd zat dan Ropta Boys. Na bijna een half uur moest Jan Pzn Braaksma aan de noodrem trekken om de opgestoomde Lieuwe Sijtsma te stoppen. Hij kwam goed weg met een terechte gele kaart. Bij Ropta Boys probeerde voornamelijk Erik de Vries zijn ploeg op sleeptouw te nemen. Dit lukte niet echt. Een paar kleine mogelijkheden creëerde Ropta Boys, maar de goed keepende Geert de Jong had hier geen problemen mee. In vele opzichten was Ropta Boys veel te lief, te laat en werd er gespeeld in een te laag tempo met ontzettend veel balverlies. In de 40e minuut wist Oostergo de score te verdubbelen. Een voorzet van links werd bij de tweede paal terug gekopt op de geheel vrijstaande Julius de Jong bij de eerste paal. Hij wist de bal simpel en beheerst binnen te schieten voor de 0-2. In de laatste vijf minuten creëerde Rota Boys nog twee goede mogelijkheden. Simon Dijkstra schiet op aangegeven van Erik de Vries keihard op en Oostergo verdediger en Geert Linthof zijn schot werd met veel moeite gekeerd door de Oostergo keeper. De rust werd hierdoor bereikt met 0-2.

Dramatische tweede helft.
De verwachting voor de tweede helft was dat Ropta Boys uit een ander vaatje zou tappen. Dit bleek ijdele hoop, want opnieuw werd Ropta Boys afgetroefd op eigenlijk alle fronten. Het begin van de tweede helft was nog hoopgevend, want de 1e kans was voor invaller Tjidsger Braaksma na goed voorbereidend werk van Erik de Vries. De inzet van Tjidsger werd via een verdediger van Oostergo naast getikt. Na 10 minuten spelen was het wel raak. Aan de rechterkant wist Geert Linthof een Oostergo speler uit te kappen en daarna met strak schot in de verre hoek de aansluitingstreffer te scoren. (1-2) Ook deze treffer gaf Ropta Boys niet de extra power om druk te zetten op Oostergo verdediging. In de 60e minuut liet Lars de Jong zien wat je kunt bereiken door fel en alert te zijn. Hij pakte op links de bal af via goed doorzetten en schoot daarna zijn ploeg op indrukwekkende wijze naar de 1-3 voorsprong. Na dit doelpunt probeerde Ropta Boys onder leiding van Erik de Vries en Geert Linthof de knop om te zetten. Dit lukte niet, want in 70e minuut werd keeper Johannes de Groot met rood van het veld gestuurd. Een perfecte pass van Dirk Jan Schreiber ( opgeleid bij Ropta Boys 45+) zet Julius de Jong alleen voor Ropta Boys keeper Johannes de Groot. De inzet van Julius komt buiten de 16 meter op de borst van de keeper. Helaas voor keeper Johannes de Groot beoordeelde scheidsrechter Adema de situatie anders en gaf rood voor hands. De toegekende vrije trap werd noch gekeerd door speler/keeper Yorrick Elzinga, maar de rebound werd benut door Julius de Jong. (1-4) Met 10 tegen 11 man was de wedstrijd gespeeld voor Ropta Boys. Het werd zelfs nog erger voor de thuisploeg. Een vrij onschuldig duel van Martin Kool met een Oostergo speler in de zestien meter werd beoordeeld als een overtreding, door scheidrechter Adema. De toegekende penalty werd feilloos ingeschoten door Julius de Jong. (1-5) In de slotfase probeerde Ropta Boys nog iets terug te doen, maar ook een zeer grote kop kans van Martin Kool ging van heel dichtbij naast. In de allerlaatste minuut werd het drama voor Ropta Boys nog erger. Invaller Martijn Jolink mocht geheel ongehinderd richting Ropta Boys doel lopen om de eindstand te bepalen op 1-6.

Conclusie: Ropta Boys liet zich deze middag op alle fronten aftroeven met als gevolg een terechte nederlaag. Op deze wijze komt een abrupt einde aan een reeks van drie overwinningen op rij. Misschien is er een kleine troost voor Ropta Boys. Het krijgt volgende week meteen de kans om iets recht te zetten, want dan gaat Ropta Boys op bezoek voor de beker naar Oostergo. Maar voor een eventueel resultaat zal er zeker uit een ander vaatje moeten worden getapt.

Eindstand: 1-6.