v.v. Ropta Boys sinds 1965

ROPTA BOYS DENDERT NA RUST OVER S.C. LEOVARDIA HEEN

Easternijtsjerk –  Op het gladde, maar redelijk bespeelbare veld moest Ropta Boys aantreden tegen S.C. Leovardia uit Leeuwarden. Voorafgaande aan de wedstrijd liet pupil van de week Pieter Allema zien wat Ropta Boys tot aan deze wedstrijd vaak naliet, namelijk scoren. Om de doelstelling van dit seizoen te halen werd het tijd om na drie verlies partijen weer een keertje de volle winst te pakken. Dit moest gebeuren tegen een ploeg die momenteel ook niet overloopt van zelfvertrouwen, gezien het aantal punten op de ranglijst. Vijf punten wist Leovardia te behalen door vijf keer gelijk te spelen.

Plichtmatige 1e helft zonder beleving.

Net als vorige week speelde Ropta Boys, net als tegenstander S.C. Leovardia een bedroevende eerste helft. In het eerste kwartier was er helemaal niets te beleven voor de aanwezige toeschouwers. Om in voetbaltermen te blijven, er zat helemaal “gjin skot “ in deze eerste helft. Naarmate de 1e helft vorderde kwamen er mogelijkheden voor beide ploegen. De eerste echte kans was er voor Leovardia in 20e minuut. Uit een voorzet van links kwam een speler van Leovardia geheel alleen in scoringspositie. Schijnbaar schrok hij zo erg dat hij deze kans volledig verprutste. Voor Ropta Boys duurde het nog langer voordat men gevaarlijk werd voor het doel van Leovardia. Na 25 minuten spelen was het Simon Dijkstra die als eerste een poging ondernam om de bal richting doel te schieten. Zijn schot ging net over. Daarna kwam er iets meer vuur in de wedstrijd. Ropta Boys creëerde een paar corners op rij. Uit eentje daarvan kreeg verdediger Yorrick Elzinga een grote kans om te scoren, maar zijn inzet werd op de doellijn gekeerd. Leovardia stelde hier weinig tegenover en zij kwamen eigenlijk ook niet verder dan een paar schoten die over en naast gingen. Het werd een armoedige en slechte eerste helft van beide kanten met een logische 0-0 ruststand. Voor Ropta Boys had dit vlak voor rust nog anders kunnen uitpakken. Via een goede individuele actie van Tjidsger Braaksma bracht hij uiteindelijk Anco Dijkstra in een goede uitgangspositie om te scoren. Maar zijn inzet verdween in het zijnet. Ruststand:0-0.

Doelpuntrijke 2e helft.

Wat er in de rust is gebeurd is mij niet bekend, maar het aanwezige publiek werd heerlijk getrakteerd op een doelpuntrijke tweede helft van Ropta Boys. Binnen vijf minuten was het 1-0 na een prachtige individuele actie van Simon Dijkstra op links. Zijn voorzet werd in eerste instantie nog gered door de Leovardia keeper, maar de rebound was voor Geert LInthof. Hij schoof de bal beheerst binnen voor de 1-0. Deze opsteker kreeg een paar minuten later een vervolg. Opnieuw werd een aanval over links voor gebracht. Nu was het Kees Kool die zijn inzet zag geblokt, maar de geblokte bal kwam bij de tweede paal voor de voeten van Yorrick Elzinga. Yorrick schoot goed in en via een wirwar van spelers verdween de bal in de touwen voor de 2-0. Het werd een veel betere tweede helft van beide ploegen. Na de 2-0 kreeg Leovardia een levensgrote kans op de aansluiting. Een voorzet van links werd tot ieders verbazing niet binnen gegleden door een Leovardia speler. Even later claimde Leovardia een penalty, maar ook hier kwam Ropta Boys goed weg. De overigens zeer goed leidende scheidsrechter M Schuurman gaf Ropta Boys een vrije trap na de felle protesten van Leovardia. In de 25e minuut na rust deed Ropta Boys de wedstrijd op slot. Uit een mooie aanval via Kees Kool naar invaller Tim van der Voort die op zijn beurt de bal breed legde voor Anco Dijkstra. Anco knalde vanaf ongeveer 18 meter de bal precies in de hoek voor de 3-0. Door deze treffer was het verweer van Leovardia geknapt en kon Ropta Boys de wedstrijd gecontroleerd uit spelen. Leovardia kreeg in de 85e minuut nog een super grote kans om de eer te redden. Maar ook deze kans was deze middag niet aan de Leeuwarders besteed. Het werd zelfs nog erger voor Leovardia, want het slotakkoord was van het thuisspelende Ropta Boys. Zjéne van Dam speelde op het juiste moment de net niet buitenspel lopende Anco Dijkstra aan op rechts. Anco behield het overzicht en gaf de bal breed op invaller Meindert Meindersma die de bal in het lege doel kon tikken voor de 4-0 eindstand.

Conclusie: Na een teleurstellende 1e helft heeft Ropta Boys zich hersteld in een betere en doelpuntrijke 2e helft. Ropta Boys heeft in deze wedstrijd aangetoond dat het nog kan scoren. Door deze winst kan het weer omhoog kijken op de ranglijst. Eindstand: 4-0.

Jan Torensma.