v.v. Ropta Boys sinds 1965

Ropta Boys boekt mooie en belangrijke overwinning op ONT

ROPTA BOYS BOEKT MOOIE EN BELANGRIJKE OVERWINNING OP ONT.
Oosternijkerk – Ropta Boys boekte een belangrijke overwinning, omdat het aansluit bij de subtop in de 3e klasse B. Tevens boekte Ropta Boys een mooie overwinning, omdat het één van de jonge en grote talenten bij Ropta Boys precies vijf minuten de kans kreeg om zich te bewijzen. Als 16 jarige jongen neemt invaller Hendrik Willem van der Vorst het heft in handen en scoort tweemaal fraai en schiet Ropta Boys naar een geweldige overwinning. Deze terechte loftuitingen komen Hendrik Willem van der Vorst toe. In de 85e minuut komt hij in de ploeg en zijn eerste balcontact op aangeven van Erik de Vries schiet hij onhoudbaar binnen. In de 90e minuut eist hij een vrije trap op net buiten de 16 meter en ook deze schiet hij geweldig in de kruising. In de 85 minuten daarvoor was Ropta Boys de boven liggende partij en speelde het goed en gedreven. De ploeg wist alleen niet de bevrijdende tweede treffer te maken, waardoor het heel lang een wedstrijd bleef. ONT voetbalde leuk en combineerde aardig, maar kwam eigenlijk niet verder dan rand 16 meter. De overwinning van Ropta Boys was terecht en kreeg cachet in de laatste 5 minuten door Hendrik Willem van der Vorst.
1e helft.
ONT begon goed aan deze wedstrijd en creëerde een hele grote kans in de 3e minuut. Een perfecte voorzet Michel Weisser was op maat voor de ONT spits Egbert Hulzinga, maar zijn kopbal miste kracht en precisie. Keeper Johannes de Groot kon redding brengen. Ropta Boys was gewaarschuwd en nam dit ter harte. Ropta Boys begon beter te voetballen en kreeg kleine kansen via Tjidsger Braaksma en Geert Linthof. ONT voetbalde goed mee, maar men werd niet echt gevaarlijk. In de 16e minuut was er een terechte gele kaart voor Christiaan Wijnsma na een charge op Egbert Hulzinga. In deze fase leek ONT beter in de wedstrijd te komen, maar het gevaarlijkste moment ontpopte zich aan de andere kant voor het ONT goal. In de 26e minuut wist Erik de Vries zichzelf op schitterende wijze alleen voor de keeper van ONT te zetten. Alleen de afronding was te gemakzuchtig. Hij schuift de bal wel in de hoek, maar met veel te weinig overtuiging, waardoor ONT keeper Hidde Ament redding bracht. In deze fase nam Ropta Boys het heft in handen en ONT laatste man Oebele Twijnstra kon Erik de Vries alleen afstoppen via een overtreding, met als gevolg een gele kaart. In de 32e minuut kwam de bevrijdende openingstreffer voor Ropta Boys. Een cross pass kwam op links terecht bij Erik de Vries. Erik geeft perfect af op de vrijstaande Geert Linthof die op de rand 16 meter met een prachtige volley ONT keeper Ament kansloos liet. (1-0) In de slotfase van de eerste helft drong ONT nog aan, maar tot een vrije trap en een ongevaarlijke corner kwam de ploeg niet. Ropta Boys kon met een terechte voorsprong gaan rusten. (1-0)
2e helft.
De tweede helft begon met een onterechte gele kaart voor de ook deze middag weer ontzettend sterk verdedigende Martin Kool. Opnieuw was het eerste kansje na rust voor ONT. Uit een ingestudeerde lange vrije trap van achteruit werd de bal in één keer op de slof genomen door Michel Weisser. De bal ging over. Daarna was het Ropta Boys die het heft in handen hield en eigenlijk niets meer weggaf. De verdediging van Ropta Boys stond als huis en de middenvelders en voorwaartsen werkten ontzettend hard. Het enige wat ontbrak in deze fase was de beloning. Er kwamen opnieuw kansen en mogelijkheden voor Erik de Vries en Geert Linthof. Beide misten de kracht en precisie om te scoren. In de 66e minuut wist Erik de Vries enkele tegenstanders en de keeper van ONT te omspelen, maar zijn grote kans op 2-0 ging huizenhoog over. Zo bleef het spannend, ondanks dat ONT niet dreigend in de buurt van het Ropta Boys doel kwam in de tweede helft. In de 76e minuut was er nog een behoorlijke schietkans voor ONT, maar ook deze ging ver over het Ropta Boys doel. Met nog 10 minuten op de klok werd er gewisseld door trainer Yko de Boer. Simon Dijkstra kwam in het veld voor Tjidsger Braaksma en vijf minuten later in de 85e minuut kwam Hendrik Willem van der Vorst voor Nik van der Voort. Deze laatste vijf minuten werd het genieten voor het hondstrouwe Ropta Boys publiek. In de 88e minuut waren beide wissels betrokken bij de verlossende 2-0. Simon Dijkstra bereikte Erik de Vries op rechts en de voorzet van Erik belandde met stuit voor de voeten van Hendrik Willem van der Vorst. Hij twijfelde geen moment en schiet keihard en onhoudbaar de 2-0 binnen. Een schitterende invalbeurt die twee minuten later nog veel mooier werden voor Hendrik Willem. In de 90e minuut werd Kees Kool op de rand 16 meter onderuit geschoffeld door Oebele Twijnstra. Hij kreeg hiervoor van scheidsrechter van der Bij voor de tweede maal geel met gevolg dat hij kon inrukken met rood. Niet de gevestigde spelers, maar youngster Hendrik Willem van der Vorst stapt achter de toegekende vrije trap. Met een weergaloze trap techniek stuurt hij de bal onhoudbaar in de kruising voor de eindstand van 3-0. Hierna floot de goed leidende scheidsrechter H van der Bij af en was Hendrik Willem het middelpunt van de feestvreugde bij Ropta Boys.
Conclusie: Op de uiteindelijke 3-0 overwinning is niets af te dwingen. ONT kon eigenlijk geen vuist maken. De dik verdiende winst betekend dat Ropta Boys aansluit bij de grote middenmoot in de 3e klasse B. Volgende week is de ploeg vrij en daarna moet Ropta Boys op bezoek bij de v.v. Dokkum.
Eindstand: 3-0.

Verslaggever Jan Torensma.