Ropta Boys blijft in een neerwaartse spiraal hangen

Op het koude maar zonovergoten sportpark van Haulerwijk moesten vandaag belangrijke punten worden gepakt. Helaas miste Ropta Boys twee belangrijke vaste waardes in de verdediging, daardoor was het weer puzzelen voor trainers David Elmendorp en Martin Kool. Jammer genoeg drukte de scheidsrechter, met name in de eerste helft, een grote stempel op de wedstrijd al was dit niet ten na dele van Ropta Boys.

De aftrap was nog maar net verricht of de bal lag al achter keeper Tjidsger Braaksma. De eerste de beste aanval van Haulerwijk lag binnen dertig seconden in het net en Ropta Boys liep alweer achter de feiten aan. Na vijf minuten was het weer Haulerwijk dat voor de goal kwam en de bal maar net over kopte. Ropta Boys was afwachtend en veelal te laat in de duels, Haulerwijk zat er boven op en was razend snel in de omschakeling. Na twintig minuten moest keeper Braaksma wederom handelend optreden in het strafschopgebied en heel Haulerwijk schreeuwde om een penalty maar de niet al te beste leidende scheidsrechter wuifde alles weg. Halverwege de eerste helft dook Ropta eindelijk een keer op voor de goal van de tegenstander, maar de goede voorzet kon over gekopt worden door de Haulerwijk verdediging. De daaropvolgende uitbraak van de thuisploeg leidde tot een zeer onaangenaam restant van de eerste helft. Edwin de Vries trok een doorgebroken speler onderuit en zou met rood moeten vertrekken maar tot ieders verbazing kreeg hij slechts geel. Niet ongelukkig voor Ropta Boys natuurlijk maar dit zorgde voor veel frustratie bij de Haulerwijk spelers. De vrije trap kon net over getikt worden door keeper Braaksma en de corner die daar op volgde ging via de paal het veld weer in. De leidsman had de spelers van Haulerwijk al enkele malen gewaarschuwd en floot niet in het voordeel van de thuisploeg. Hendrik Willem v/d Vorst werd ontzettend hard onderuit gehaald, maar ook hier werd slechts geel uitgedeeld waar rood niet had misstaan. Door al deze milde beslissingen van de scheidsrechter werd het spel steeds grimmiger en werd aan de andere kant een speler van Haulerwijk door Lieuwe Sijtsma niet al te zacht onder uit gehaald waar ook slechts geel op werd gegeven. De spelers van Haulerwijk riepen inmiddels dat ze gingen stoppen met voetballen en waren, niet volledig onterecht, laaiend op de zwakke scheidsrechter die even met de situatie aan leek te zijn. De scheidsrechter overwoog daarop zelf nog of hij zou stoppen met de wedstrijd, maar was schijnbaar toch tevreden over zijn eigen zwakke handelen en na kort overleg werden de laatste twee minuten van de eerste helft gespeeld. Gelukkig zonder verdere kleerscheuren zodat een ieder daarna even rustig bij kon komen in het kwartiertje van de rust. Het was aan keeper Braaksma te danken dat Haulerwijk de score net voor rust niet kon verdubbelen, Braaksma stopte met een fantastische redding nog een inzet van de spits van Haulerwijk.

Na de thee twee ploegen die een stuk rustiger waren en probeerden te voetballen. Er kwamen wat kansjes voor Ropta Boys met een kans voor v/d Vorst die net kon worden geblokt door de defensie van de thuisploeg. Na vijftien minuten in de tweede helft werden de neven Rutger Torensma en Jan Bandstra binnen de lijnen gebracht wat meteen voor veel gevaar zorgde. Het eerste balcontact van Bandstra ging net naast de goal maar het volgende contact schoot hij, nadat hij drie minuten in het veld stond, binnen de touwen om de stand gelijk te trekken. Lang kon Ropta Boys niet genieten van deze gelijke stand want twee minuten later scoorde Haulerwijk de 2-1 uit een vrije trap die goed in werd geschoten vanuit de zestien. Opnieuw moest Ropta Boys gaan zoeken om op zijn minst een punt uit het vuur te slepen. Er kwamen kansen voor Ropta Boys maar het vizier stond niet scherp of een Haulerwijk speler zat tussen de goal en de bal. Ropta Boys was in deze fase even de betere ploeg en viel veelvuldig aan waardoor er ruimte onstond achterin. Een tegenaanval van Haulerwijk ging maar net voor de goal langs. Ropta Boys schakelde meteen weer om en kreeg weer een kans via v/d Vorst maar ook zijn inzet ging net naast de goal. In de negentigste minuut was er de kans om op gelijke hoogte te (moeten) komen maar de bal werd door drie man gemist voor de goal en werd het wederom geen doelpunt. Haulerwijk daarintegen zette nog een keer aan en ging wel efficiënt met zijn kansen om en gaf de genadeslag door de eindstand op 3-1 te brengen.

Doordat Wykels Hallum en Rottevalle wel wisten te winnen naderen zij Ropta Boys op drie punten. Ropta Boys moet een manier vinden om uit deze neerwaartse spiraal te komen en zorgen dat er punten worden gehaald. Doordat er steeds spelers missen door blessures of positieve covidtesten moeten andere spelers linie’s zakken waardoor met name het middenveld van Ropta Boys niet altijd goed staat en er veel met de lange bal gespeeld wordt. Dit is lastig voetballen en voor een tegenstander gemakkelijker te verdedigen natuurlijk. Laten we hopen dat iedereen weer snel fit is binnen de selectie zodat er weer een goed op elkaar ingespeeld elftal kan worden opgesteld. Volgende week staat er weer een wedstrijd op het programma tegen de huidige sluitpost van de derde klasse B thuis tegen Waskemeer.