v.v. Ropta Boys sinds 1965

ROPTA BOYS BEGINT MET KNAPPE ZEGE OP RWF.

Frieschepalen –  De kop is eraf, het competitieseizoen 2017-2018 is begonnen. Ropta Boys moest meteen op bezoek bij RWF, de ploeg die vorig seizoen via een beslissingswedstrijd  degradeerde uit de 3e klasse KNVB. Meteen een zware en moeilijke tegenstander voor de equipe van trainer Wietse van der Veen. Meteen een goede graadmeter voor hoe de ploeg erop staat aan de start van deze competitie. Een handjevol Ropta Boys toeschouwers konden met eigen ogen constateren dat Ropta Boys een puike partij afleverde tegen een gelijkwaardige tegenstander. Niet alles ging goed, maar de inzet, wilskracht, goed staan en voor elkaar willen werken waren deze middag aanwezig binnen de Ropta Boys ploeg. De uiteindelijke winst was de winst van het collectief.

In de eerste helft was het niet al te best. Beide ploegen hanteerden heel vaak de lange bal en van echt opbouwend voetbal was geen sprake. Het eerste kansje en de betere openingsfase was voor RWF. Na ongeveer 10 minuten spel kwam Ropta Boys beter tevoorschijn. Daarna kon Ropta Boys haar eerste mogelijkheid noteren, via Erik de Vries. Zijn schot verdween in het zijnet. In deze fase was Ropta Boys de bovenliggende partij en kreeg het een goede mogelijkheid doordat de keeper een bal losliet. Helaas was spits Kars Vrieswijk niet attent genoeg om adequate te reageren op dit buitenkansje. RWF, met fysiek sterke voetballers, liet Ropta Boys niet voetballen. Men kletste erin en zat er bovenop. Dit resulteerde in een gele kaart voor de nummer 9 van RWF. Dit na een charge op één van de uitblinkers bij Ropta Boys, Edwin de Vries. De nummer 9 gaf wel het sein dat er een tandje bij moest en zo nam RWF het heft weer in handen. In de 38e minuut was RWF dichtbij de openingstreffer. Een diepe bal op de nummer 9 van RWF betekende bijna 1-0. De lob kon nog net met de vingertoppen worden beroerd door keeper Johannes de Groot, waardoor de bal naast het doel verdween. In deze fase moest Ropta Boys op haar tellen passen, want RWF probeerde een goal te forceren. Dit lukte niet en RWF moest uiteindelijk zelf nog van geluk spreken dat Ropta Boys niet tegen scoorde in de laatste minuten voor rust. Een van richting veranderd schot plofte zomaar voor de voeten van Kees Kool, maar zijn inzet van dichtbij werd miraculeus van de doellijn gehaald. In blessuretijd had Tjidsger Braaksma de openingstreffer op zijn schoen. Uit een lage vrije trap van rechts krijgt hij de bal ideaal op de penaltystip, maar vanaf deze afstand knalde hij de bal precies in de handen van de RWF keeper. Zo bleef in deze gelijk opgaande eerste helft de score dubbel blank.

De tweede helft werd een echte wedstrijd. De eerste mogelijkheid was nu voor Ropta Boys, maar uit een rebound schoot Geert Linthof vrijstaand van de rand 16 meter hoog over. Hier bleef het voorlopig bij, want RWF nam in de tweede helft duidelijk het initiatief. Ropta Boys werd op eigen helft vastgezet en kwam er op een gegeven moment voetballend niet echt meer uit. De druk werd hoger, maar ondanks de druk werden er bitter weinig echte kansen weggegeven. De achterhoede stond als een huis en nieuwkomer Cristiaan Wijnsma kan als linksback terug kijken op een zeer goed debuut. RWF kwam in de tweede helft niet verder dan een paar gevaarlijke kopballen uit standaardsituaties en zo kreeg de nummer 10 van RWF een dot van een kans na voorzet van links. De geplaatste kopbal ging rakelings naast. Tegenover het overwicht van RWF kreeg Ropta Boys in de omschakeling de beste kansen. Twee keer wuifde scheidsrechter E  Aardema een penalty moment weg.  Kees Kool werd geraakt door de uitlopende keeper en de ingevallen Tim van der Voort werd gehaakt in het strafschopgebied. In de 76e minuut had Ropta Boys moeten scoren. Uit een geweldig opgezette aanval van achteruit via Erik de Vries op Tjidsger Braaksma, die een puike voorzet gaf op de geheel vrijstaande Tim van der Voort. Tim controleerde de bal perfect en kwam geheel alleen oog in oog te staan met de RWF keeper. Terwijl hij de bal keurig langs de keeper schoot miste de bal het doel op een haar na. De volgende mogelijkheid was voor Geert Linthof uit een voorzet van andermaal Erik de Vries, maar Geert schampte de bal en verdween over het doel. Zo leek de wedstrijd te eindigen in een gelijkspel, maar tot grote vreugde van Ropta Boys kwam de winnende treffer in de 85e minuut op het scorebord. Een pass van Cristiaan Wijnsma was goed op Erik de Vries.  De individuele kwaliteit van Erik de Vries werd doorslaggevend. Hij omspeelde zijn tegenstander in schoot daarna met zijn “zwakke” rechterbeen op doel. De bal leek houdbaar, maar de keeper van RWF liet hem door de handen glippen met als gevolg de 0-1. Na deze treffer werd het voor RWF nog even alles of niets, maar Ropta Boys gaf niets meer weg en wint met 0-1.

Conclusie:  RWF en Ropta Boys deden niet voor elkaar onder in deze wedstrijd. Een gelijkspel had ook niet misstaan, maar de volle winst is natuurlijk een mooie opsteker en een mooi begin voor Ropta Boys. Als collectief heeft Ropta Boys geknokt naar dit resultaat. Eindstand: 0-1.