v.v. Ropta Boys sinds 1965

Ropta Boys 2 wint van Be Quick Dokkum 3 en gaat als herbstmeister de winterstop in.

Wat hebben Gonzalo Higiuain, Wilfried Bony en ons bloedeigen Klazovic gemeen? Het zijn alle drie voetballers zie ik u denken. Dat klopt, alle drie zijn ze sterren op hun niveau. Gonzalo en Wilfried zijn alle beide geboren op de prachtige dag 10 december, Klazovic daarentegen niet.  Nee de man vaart zijn eigen weg en ontpopt zich dit seizoen tot een van de smaakmakers binnen het vlaggenschip. Net zoals de twee wereldspitsen weet Klazovic inmiddels ook hoe het voelt om drie goals in een wedstrijd te maken. In voetbaljargon wordt het maken van drie goals in een wedstrijd veelal een hattrick genoemd. Hier moet wel bij opgetekend worden dat alle drie de goals in een helft gemaakt moeten worden door één en dezelfde speler zonder dat iemand anders onverhoopt tussendoor een doelpunt maakt. Technisch gezien bleek het hoogstandje van Klazovic geen officiële hattrick te zijn, toch staat hij vanaf zaterdag bekend als het fenomeen uit Nes. De schrik van Dokkum lijkt als een wijn te zijn, hoe ouder hoe beter. Nu zijn Dokkumers over het algemeen gek op wijn, want bier is voor paupers en gepeupel. Het is drank voor de schorremorrie van de maatschappij, en daar hebben zij als spelers van de eliteclub van Dokkum een broertje dood aan. Nee, de heren uit Dokkum zien Klazovic als een soort van God en zullen hem niet snel vergeten, net zoals dat de scheidsrechter Dranko de rest van zijn leven blijft opmerken.

 img_8177

Als puber zijnde was de tijd op de middelbareschool een legendarische periode. Een jaar lang getreiterd worden omdat je een ‘brugje’ was. Ondertussen je eerste tongzoen met een willekeurig meisje uit je klas waar je vervolgens misschien wel meer mocht bij gaan doen. Iedere dag opnieuw de grenzen opzoeken bij de conciërges en niet te vergeten de docenten.  MooiHaar had hier een prachtig mooie anekdote over. De man die toch al een bijzondere verschijning is binnen het vlaggenschip blikte tijdens de wedstrijd terug op zijn tijd op het Dockinga College. Hij wist zich te herinneren dat hij ooit een keer zijn best had gedaan bij het opstellen van een opdracht over wat zijn droombaan was. Vuilnisman antwoordde hij, en beargumenteerde dit met de volgende woorden: de afwisseling van de vuilniszakken in combinatie met de variatie van de containers spreekt mij immens aan. De docent sprak destijds duivelse woorden en dat brengt ons bij de man in het zwart deze middag in Dokkum. De man die geen kaarten uitdeelde, maar dreigde met het uitdelen van uurtjes of schrapen rondom het voetbalveld. Een bijzondere verschijning in de positieve zin van het woord.

 img_8183

Om precies 12:30 gaf de scheidsrechter het startsein en trokken de mannen van Boskamp direct het initiatief naar zich toe. Al vrij snel een goede aanval over verschillende schijven, maar de keeper weet op de juiste wijze redding te brengen. Niet veel later een dubieuze vrije trap naar vermeend handspel van Mooibroekje, maar deze wordt simpel gepareerd door de Badslipper. De achterhoede van WeesSnel had bij tijd en wijle de handen vol aan het aanvalspel van RoptaBoys, al was met name goodold Boomsma het hier niet mee eens. Het ‘kom op BeQuick’ & ‘wij binne beter’ galmde nog vaker over het veld dan dat Bobby ‘hup Dokkum’ schreeuwt. Gelukkig werd deze grootspraak al snel de kop ingedrukt. In eerste instantie komen de Stadjes een aantal keren met de schrik vrij. Een prachtige vrijetrap van Klazovic beland boven op de kruising. Zo’n twee minuten een hoogstandje op het overvolle middenveld. Mooibroekje weet met een beweging een tweetal spelers het bos in te sturen, hij geeft de bal mee aan de Butcher die vervolgens Penny alleen voor de keeper zet.  Alleen kiest hij ervoor de bal te lobben in plaats van de keeper te omspelen, waardoor de man in het oranje redding kan brengen. WeesSnel komt sporadisch tot aanvallen en halverwege de 1e helft buigen de groengelen het overwicht om tot naar een voorsprong. Een strakke corner van Klazovic wordt door de Butcher diagonaal in de kruising gekopt, 0-1. Hierna probeert de thuisspelende club de regie over te nemen, maar het ontbeert de blauwgelen deze middag aan kwaliteit. Wel een tweetal harde overtredingen door de beide Jacob’s. In beide gevallen kregen de jongens te horen dat ze zich na de wedstrijd moesten melden bij de scheidsrechterbox. Na urenlang de volgende zin te hebben geschreven: ‘Ik mag niet moedwillig mijn tegenstander tot vallen brengen, ik ben een stoute jongen’, mochten ze op huis aangaan. Tijdens de rest van de 1e helft nog diverse (grote) kansen, waarbij Jimkesma bijna de score op 0-2 bracht, ware het niet dat Danjel ‘ik ben bijna koala-temmer’ Sijtsma redding bracht op de lijn.

 img_8176

Na de rust weet Klazovic het vlaggenschip al snel op een 0-2 voorsprong te brengen. Net zoals bij zijn eerdere vrijetrap was de keeper wederom kansloos, maar deze keer belandde de bal wel tegen het netje. Wat trouwens wel opvalt bij de heren uit Dokkum, is dat de ingevlogen veteranen voor nogal wat vocaal geweld zorgen. Boomsma was net zoals zijn generatiegenoot vorig jaar (de look-a-like van Mathijs van Nieuwkerk) goed op dreef met het kansloze voetbaltermen schreeuwen.  Even kansloos was trouwens ook zijn laatste wapenfeit deze middag, want zijn kopbal belandde met enige precisie in het vangnet achter de goal van de Badslipper. Niet veel later wordt de beste man gewisseld, maar niet voordat de 0-3 werd geïncasseerd. Slordig uitverdedigen zorgt ervoor dat Klazovic in stelling wordt gebracht. Alleen voor de sluitpost maakt hij geen fout, en dat was het startsein om een aantal jonge honden het veld in te sturen. Mooihaar, PB en de Beffer mochten minuten gaan maken. De Beffer is trouwens geen jongehond meer en dat was op het veld goed te zien. Hij liet na 5 minuten al weten dat hij ‘dwarstroch’ was, en dat het spelen van 20 minuten bij het vlaggenschip gelijk staat aan 90 minuten bij onze vrienden van het 1e elftal. Dit heeft nog wel enige uitleg nodig, maar daarvoor verwijs ik u graag door naar de hoofdpersoon binnen deze kwestie. Dan nog even terug naar de wedstrijd. Klazovic tilt met zijn volgende vrijetrap de score naar 0-4. In de tussentijd wordt een doelpunt van de thuisspelende ploeg nog afgekeurd, omdat de bal tijdens de aanval over de achterlijn was gegaan. Daarnaast wist Dranko de scheidsrechter nog de wedstrijd uit te trappen. Hij nam de woorden van Boskamp en Remy wel heel erg letterlijk, Winne of Stake. Een dieptebal werd door de leidsman onbewust teruggekopt,  en hierop liet hij weten de wedstrijd niet meer te kunnen vervolgen. Een vrijwilliger van BeQuick zijde nam de honneurs waar en floot om 14:15 voor het einde van de wedstrijd.

 img_8189

Na deze mooie en knappe overwinning sluit het vlaggenschip de 1e seizoenshelft als winterkampioen, op de voet gevolgd door de Readsjes. Een mooi resultaat waarop de voltallige selectie trots kan zijn. Na de winterstop nog acht keer winnen en dan kan de selectie zich opmaken voor een grandioos eindfeest. Wat sowieso een legendarische dag gaat worden, is de dag waarop de 2e douchecup wordt uitgereikt. De beker waarop de gasten uit Dokkum vorig jaar geen schijn van kans maakten. Dit jaar is het anders, aangezien de kleedboxen een ‘kleine’ metamorfose hebben ondergaan. Positieve reacties uit het groengelekamp: ‘goede douches, fijne temperatuur en een mooie vloer’. Natuurlijk waren er ook een aantal kritiekpuntjes: ‘niet werkende kachels, geen stroom, erbarmelijk schilderwerk en beschimmelde kozijnen. De uiteindelijke score voor de kleedbox, een 7. Dit brengt de Dokkumers op de 4e plek in dit prestigieuze klassement.

 img_8193

Stand doucheklassement:

1. Zwaagwesteinde 7,8

2. Lions’66  7,7

3. Leovarida  7,5 

4. Be Quick Dokkum 7,0

5. BCV   5,7

6. Foarut   4,5

7. VIOD Driezum  2,8

 

Overige uitslagen:

 

BCV 3   – VIOD 2   3-3

Zwaagwesteinde 2 – Leovardia 2  2-1

Rijperkerk 2  – Foarut 2  7-1

Lions’66 2  – AVC 2   1-0