v.v. Ropta Boys sinds 1965

Ropta Boys 2 verliest zuur in fanatiek duel

Na de midweekse succesvolle oefenwedstrijd tegen Anjum was het voor de broeders met groen-gele harten zaak om Dokkum 2 te beslechten. Eerder in de competitie had Ropta in Dokkum een punt weten te snoepen van een ijzersterk Dokkum. De verwachting was dan ook dat de Dokkumers een fikse pot strijdlust op tafel zouden gooien en dat Ropta het moeilijk zou krijgen. In de voorbereiding was er niks van druk of stress te merken. Men zat elkaar wat te jennen en probeerde sterke grappen te maken. Dat terwijl ondertussen de grootste grap van de dag door het dameselftal verteld werd. Na de fotoinspectie van de scheids en de mededeling dat hij nog Chinees zou eten later op de dag toogden de ploegen naar het A-veld voor een memorabele wedstrijd.

Na het fluitsignaal ontketende Dokkum direct een blitzkrieg. Met man en macht speelden zij naar voren en bij balverlies zetten zij direct druk met twee man tegelijk. Dit maakte het voetbal voor Ropta Boys lastig en niet om aan te kijken voor het publiek. Dokkum had moeite met het penetreren van de Ropta defensie en Ropta had moeite met het houden van balbezit. Dit leverde een spelbeeld op die rond het middenveld op de helft van Ropta afspeelde met veel vechtlust. Met name van de Dokkumers. Ondanks het fanatisme werd er wel fair gespeeld, er werden geen onnodige overtredingen gemaakt en zeker geen vuile. Ropta Boys bleef de eerste 25 minuten onder hoge druk staan maar gaf geen kansen weg. Na 25 minuten was de tank leeg bij Dokkum en werd er gas teruggenomen. Ropta kreeg nu eindelijk de ruimte om beter te voetballen en slaagde daar ook in. Het was nog steeds geen hoogstaand voetbal maar we kwamen in ieder geval gevaarlijk naar voren. De kansen bleven uit in eerste instantie. De diepteballen waren niet secuur genoeg om de spitsen goed te bedienen en de vleugels Durk en Livius hadden hun handen vol aan de verdedigers. In de 34e minuut was de eerste grote kans direct raak voor Ropta Boys. In de omschakeling was Ropta snel en wist men Mark te katapulteren. Hij kon, met een verdediger op zijn hielen, richting de goal lopen. Net voor de keeper tikte hij de bal opzij naar de goed meegelopen Livius die dit buitenkansje wist te benutten. De scheids keurde de goal eerst goed maar ging toch nog even praten met de grensrechter van Dokkum die met geheven vlag was blijven staan. Deze grensrechter wist met zijn charmes het hen toegedane leed tegeniet doen, de scheids besloot dat Mark in buitenspel positie aan de bal was gekomen. Normaal is dit al zuur genoeg, maar Mark stond duidelijk niet buitenspel en het was dan ook een legale treffer. Helaas werd de goal afgekeurd, wat de scheidsrechter moest bekopen met het schelle schreeuwen van onze sluitpost. Enigzins teleurgesteld ging de ploeg verder met voetballen. De spelers lieten zich maar 1 minuut gek maken maar wisten daarna weer met hernieuwde focus te voetballen. Het restant van de eerste helft kende nog enkele corners voor Ropta Boys maar dezen leverden niet het gewenste resultaat op. Na 45 minuten was het tijd voor thee en overpeinzingen.

Tweede helft

De balans werd in de rust opgemaakt. De ploeg kon tevreden zijn met de laatste twintig minuten van de eerste helft en met het feit dat ze eigenlijk niks had weggegeven. Er werd besloten om op dezelfde voet door te gaan dan zouden we vanzelf onze kansen krijgen. Er werd nog even gewisseld door Jelle. Patrick en Durk werden vervangen door de Rjappelpriester en Tseard. De tweede helft begon met een aandringend Ropta Boys. In de eerste fase van de tweede helft was Ropta de licht overheersende partij. Maar net zoals in de eerste helft kwamen er nu ook weinig kansen. De eerste kans kwam van een vrije trap op 20 meter afstand. Het was Mark die het probeerde maar zijn inzet was te zacht om gevaarlijk te worden. In de 60e minuut was er weer een vrije trap. Deze werd hard ingeschoten door Peter Braaksma en de keeper kon de bal keren maar niet controleren. Wouter was er als de kippen bij en had moeten scoren maar schoot de bal helaas tegen de keeper op. Ondertussen kwam Dokkum weer meer in het spelbeeld voor. Gevaarlijk was het nog niet geworden maar in de 68e minuut waren ook zij dicht bij een doelpunt uit een vrije trap. Van een goede twintig meter werd de bal goed om de muur gekruld en vloog de bal tegen de paal aan. Gelukkig was er geen Dokkumer in de buurt om de rebound te benutten en zo bleef een achterstand ons bespaard. In de laatste 30 minuten was de liefde tussen Ropta en de scheids bekoeld. Hij ging meer in het voordeel van Dokkum fluiten en dat maakte het lastig voor Ropta. Het was in de 80e minuut Theunis die in het strafschopgebied een aanvaller van Dokkum legaal onderuithaalde maar zich hiervoor bestraft zag met een penalty. De rapen waren gaar en de spelers van Ropta Boys begonnen al lichtelijk te borrelen. Helaas voor ons wist Johannes de penalty niet te keren en kwam Ropta zo onterecht op achterstand. In de laatste tien minuten werd er aangezet om nog een punt op eigen bodem te houden maar het mocht niet baten. Er was hard voor gevochten maar de gelijkmaker kwam niet op het bord.

In een overigens van beide teams sterk duel, niet op voetballende wijze maar qua inzet, was Dokkum uiteindelijk de gelukkige. Een gelijkspel had terecht geweest maar soms zit het nou eenmaal tegen. Enkele spelers waren zeer gefrustreerd over de scheidsrechter en hadden na de wedstrijd tijd nodig om af te koelen. Maar goed, als karma echt bestaat dan zou de scheidsrechter vandaag vanwege de chinees de hele dag op de porseleinen troon plaats moeten nemen. Maar dat zal wel niet, want kattenvlees is gauw gaar.

Volgende week staat de topper tegen Rijperkerk op het programma. Als we dan dezelfde inzet tonen maken we een goede kans op punten.

 

Promiscuous Protestah