Officieus wordt officieel, degradatie Ropta Boys een feit

De allerlaatste strohalm werd door Ropta Boys vakkundig om zeep geholpen deze zaterdagmiddag in Oosternijkerk. Het geloof was er niet, en het heeft er nooit ingezeten. Na de nederlaag tegen Dokkum is degradatie een feit en mag Ropta Boys volgend seizoen zijn kunsten vertonen in de vijfde klas.

Het eerste kansje van de wedstrijd kwam na drie minuten nog op naam van Ropta Boys toen Hendrik Willem v/d Vorst de achterlijn op zocht maar zijn voorzet in de handen van de keeper van Dokkum zag verdwijnen. Hierna nam Dokkum de wedstrijd over, al vertoonde de tegenstander ook geen hoogstaand voetbal. Het was de keeper van Ropta Boys die bijna in de fout ging na acht minuten door de bal rustig mee te nemen en de jagende spits van Dokkum niet goed inschatte. Deze ontfutselde de bal van Postmus die met een katachtige redding de bal nog net eerder had dan dat het schot kwam. Kort daarna had Dokkum de 0-1 op de schoen maar de grote kans werd over de lege goal geschoten in plaats van in het net. Het toonde aan van hoe weinig belang deze wedstrijd nog was. Ook de drie corners op rij voor Dokkum leverden geen gevaar op voor Ropta Boys. Sybrant Veenstra wist de bal voor de goal te pegelen en via het hoofd van Jelmer Torensma kwam de bal voor de goal waar Andre Turkstra een paar centimeter te kort kwam om eerder bij te bal te zijn dan de keeper en het schot van afstand van Geert Linthof miste precisie en kracht om tot groot gevaar te leiden. Dit waren welgeteld de kansen die Ropta Boys wist te creëren in de eerste helft.

Na de thee probeert Jan Bandstra het van afstand, maar ook dit schot gaat hoog over de goal. Na een kwartier is het Dokkum dat op voorsprong komt door een te korte terugspeelbal van Ropta Boys waarbij de speler van Dokkum de bal eerder weg kan tikken dan keeper Postmus. De aanvaller omspeeld de keeper en legt de bal simpel breed op een medespeler die de bal zo in de lege goal kan tikken. De vlag ging omhoog omdat de doelpuntenmaker op het moment van spelen voor de bal stond, maar de scheidsrechter wilde hier niks van weten en keurde het doelpunt goed. Tien minuten later verdubbelt Dokkum de voorsprong via een aanval over de rechter kant die goed voor wordt gegeven en ook simpel in het doel wordt geschoten. Het verzet van Ropta Boys is inmiddels al lang gebroken en ook een derde doelpunt wordt nog achter keeper Postmus geschoten door een aanvaller van Dokkum. Beide ploegen geloven het wel en spelen de wedstrijd zonder noemenswaardige grote kansen uit.

Als je achter staat, kun je alleen nog maar winnen want verloren heb je toch al. Het is één van de vele uitspraken van Johan Cruijff die Ropta Boys het hele seizoen al achtervolgt. Zo vaak kwam de ploeg op achterstand en moest alle zeilen bij zetten om alsnog te winnen wat nooit lukte. Mentaal een zware opgave omdat ook net zo vaak een riante voorsprong weg werd gegeven en men alsnog zonder punten naar huis moest keren. Ropta Boys kan de laatste twee wedstrijden vrij uit voetballen en misschien zit er dan nog een verrassing in de grote hoed voor het trouwe publiek. Volgende week wordt er gevoetbald in en tegen Anjum dat aan een punt genoeg heeft om zich te handhaven.