v.v. Ropta Boys sinds 1965

NATIONALE BIERDAG

PAS OP: HET VOLGENDE VERSLAG IS MET EEN KNIPOOG EN MET DE NODIGE HUMOR OPGESTELD, WAARBIJ DE REALITEIT NIET UIT HET OOG IS VERLOREN. ECHTER KAN DIT WEL DE NOGIDE IRRITATIE EN FRUSTRATIE OPLEVEREN BIJ SOMMIGE PARTIJEN, PERSONEN OF SPORTCLUB(S).

Afgelopen zaterdag, ruim na twee uur, stapte de groengele machine als winnaar van het kunstgras. Een bijzonder knappe prestatie gezien het doldwaze optreden van de scheidsrechter en het strikte en onbegrijpelijke gedrag van het kantinepersoneel omtrent het verkopen van goudgeel vocht. Na een korte vlaag van frustratie, verscheen de lach op het gezicht, want de spelers beseften dat er wederom drie belangrijke punten waren veroverd in de strijd om handhaving in de reserve 2e klasse. De scheidsrechter trof hierbij geen blaam, want hij had er (bijna) alles aan gedaan om de thuisploeg te laten winnen. Desondanks had hij zijn debuut anders voorgesteld. Beginnen met een overwinning zou van hem een publiekslieveling maken, en dat is niet eenvoudig in tijden waar de KNVB regeert en vakkundig de traditionele thuisfluiter verband uit de voetbalpiramide.

Maandenlang had hij gezocht naar een geschikte vacature. Het was lastig, aangezien thuisfluiters in grote getalen worden uitgedreven. Clubs distantiëren zich, alhoewel sommige verenigingen toch de gok wagen. Een kat in het nauw maakt vreemde sprongen, zegt het spreekwoord. Na crisisberaad bij het bestuur, werd er besloten om op het darkweb een vacature open te stellen. Reden? Moeilijk traceerbaar, geen controle en persoonlijke veiligheid. Afgeschermd voor de buitenwereld, maar bereikbaar voor de liefhebber. Door gebruik te maken van mijn netwerk heb ik de vacaturetekst kunnen achterhalen. Hieronder volgt dan ook een glimp van het gevraagde profiel, opgesteld door een verder anoniem persoon:

Gewenst profiel
Als thuisfluiter ben je communicatief sterk. Ter ondersteuning van je non-verbale communicatie krijg je een drietal attributen in bruikleen, namelijk twee kaarten en een fluit. Het bezitten van spelregelkennis is een pre, maar geen harde eis. In principe vertellen je collega’s namelijk wanneer je moet fluiten.
De thuisfluiter die wij zoeken heeft een dikke huid en staat stevig in zijn schoenen. Voor het discussiëren met een- al dan niet terecht- verongelijkte aanvoerder of supporter van de tegenstander draai jij je hand niet om, en bestraf je onverbiddelijk met een gele- dan wel rode kaart. Thuisfluiter van onze club zijn is een verantwoordelijke functie. Er wordt dan ook van jou verwacht dat je de thuisploeg naar een goede klassering leidt. Hoe je dat invult is aan jou.

Na een ellenlange sollicitatieprocedure was hij het dan toch maar geworden. Tientallen medesollicitanten had hij vakkundig weggevloten. Hij was het meest gevoelig voor commentaar vanaf de zijlijn, sterk in inconsequente beslissingen nemen en goed in zaken ontkennen. De perfecte man om de dolende thuisploeg naar de hogere regionen te leiden van de reserve 2e klasse B.

Ondertussen was het ruim na twee uur, beduusd en geëmotioneerd verliet hij het strijdtoneel. Hij had alles gedaan wat binnen zijn macht lag. Ruimt twintig minuten blessuretijd gecreëerd, talloze vrijetrappen meegegeven en agressief opgetreden naar (wissel)spelers, staf en supporters van de tegenstander. Ook fysiek voelde hij de pijn, kramp in beide benen en zere lippen door het overweldigende aantal fluitmomenten. Moe, maar onvoldaan plofte hij op de plastic stoel, gestationeerd in de hoek van de te kleine kleedkamer. Angstig voor wat het bestuur zou gaan vinden, want zou deze wedstrijd het einde van zijn (te korte) scheidsrechterlijke carrière betekenen?

De hoge bazen wuifden gedurende, en na de wedstrijd, al het commentaar ter zijde.
‘der is dochs neat oan de hân, stel jimme net sa oan’!, was steevast de reactie van de ‘sjaaltje mannen’. ‘Jimme hawwe dochs wûn, eamelje net sa’. Toch kon je de frustratie van de gezichten aflezen, daarbij nadenkend over de consequenties die wellicht konden worden genomen. Stonden er mogelijkerwijs niet-speelgerechtigde spelers op het veld, of maakte de tegenstander gebruik van niet geaccepteerde voedingssupplementen? De leidsman werd in ieder geval op het matje geroepen, en dient donderdag voor de arbitragecommissie te verschijnen.

Als team hopen wij volgend jaar niet te moeten terugkeren bij de reserve Leeuwarders. Met een ordinaire thuisfluiter kunnen wij leven, echter zijn wij tegen zinloos biergeweld. Gerstennat moet worden gedronken, en niet doelloos in een leiding blijven drijven. De overheid heeft op dit gebied de club wel in de tang, want er werd niet afgeweken van het geldende beleid. Onbegrijpelijk, gezien het zonnige lenteweer. De beweegreden dat bier niet vanuit een glas mag worden gedronken gedurende een wedstrijd is meer dan terecht, gezien de agressieve geschiedenis van een aantal spelers. Echter kan bier probleemloos in plastic bekers worden geschonken, waardoor enerzijds de speler het benodigde vocht binnen krijgt, en anderzijds de lentezon nog aangenamer voelt en de club de nodige pingels kan incasseren.

Terugkomend op de wedstrijd kunnen we kort zijn, ’t Vlaggenskip domineerde grote gedeeltes van de wedstrijd en liep de 2e helft uit naar een 1-4 voorsprong. Doelpunten van Klazovic, Kars en Jimkesma (2x) zorgden voor een comfortabel voorsprong. De rust voor het doel was een genot om te zien, aangezien wij voor de goal over het algemeen een verzameling ongeleide projectielen zijn. De 2 doelpunten in de 88e en 93e minuut voor de thuisploeg, waren het startsein voor een onbegrijpelijke lange periode van blessuretijd welke eerder al is beschreven. Er werd vandaag als team gestreden, tegen een hoger aangeschreven tegenstander. Zowel de basis- als wisselspelers lieten zien door het vuur te willen gaan. Diverse spelers hadden krampverschijnselen, en lagen na afloop rokend op de houten picknickbankjes. Nagenietend van de hevige inspanning.

Zaterdag wacht thuis Drachtster Boys 3, het team waar op de 1e speeldag werd gewonnen. Een heroïsche wedstrijd. Na afloop staan de nodige kratjes bier te wachten, verworven door verjaardagen en dubieuze weddenschappen. Deze kunnen op gepaste wijze worden verorberd gedurende het schouwspel tussen ons opleidingsteam en Veenhuizen 1. Een heuse topper in de 4e klasse C.