v.v. Ropta Boys sinds 1965

Jubilerend Ropta Boys swingt de pan uit

Oosternijkerk – Halverwege de feestweek stond er entertainment met hoofdletter e op het programma. Op een vrijdagavond met, ondanks alle dreiging, schitterend weer er was het Ropta Boys 1 die het opnam tegen Oud Heerenveen. Met moeite werd onze uithoek door de heren gevonden en om 7 uur floot de leidende leidsman Nanne Post een flegmatische toon. Strijd, passie en een wederopstanding werd op het groene toneel opgevoerd.

Tegen de lulkoek van het programmaboekje over synergie en een wedstrijd zonder strijd in werd er direct met vlijt en vernuft gevoetbald. De Boys van Ropta, opgepept door het hoge aantal publiek, waren niet van plan om tegen de mannen van Heerenveen het schip in te gaan.  Als een roedel bloedhonden jaagden de groenen achter de bal aan. De ervaring en rust van de Heerenveeners zorgde ervoor dat zij op de been konden blijven in deze stormloop. Beide kanten kenden enkele kansen. Heerenveen wist drie keer de bal richting de goal te sturen, elk schot ontbeerde echter kracht en het was voor Johannes een koud kunstje om zijn doel vlekkeloos te houden. Aan de andere zijde was het de Portugees Anco Dijkstra die voor gevaar zorgde. Hij had eerder al de paal geraakt toen hij het drie minuten later weer flikte. Deze keer kon hij de rebound echter voorbrengen en het was Geert Linthof die met een kapbeweging en een schuiver de voorsprong bewerkstelligde(1-0). Dit zinde Heerenveen niet en de mannen schakelden een tandje omhoog. Er kwam meer druk naar voren van de blauw witten en de schoten werden iets harder. In de twintigste minuut stelde een dieptepass van Heerenveen Johannes voor een dilemma, to uitkomen of not to uitkomen. Zijn verstand koos voor het eerste maar zijn hart lag bij de tweede keuze. Deze interne strijd gaf de Heerenveenspeler de kans om de bal voor te tikken en bleek Bas Holleboom het goudhaantje die de bal erin tikte(1-1). Enkele minuten later was er een leermomentje voor Yorick Elzinga. In het zestienmetergebied meende Yorick voetballend uit te moeten verdedigen maar hij speelde de bal direct in de voeten van Tim Janssen. De haan kraaide, Tim zei dankjewel en het weefgetouw werd tot bolling gebracht(1-2). Yorick zei nog:’ Foutje moet kunnen baas.’ Maar Dick Groen had zijn telefoon al stukgeknepen. Nog voor de koffie werd opgediend keek Ropta Boys tegen een grotere achterstand aan. Het was wederom Bas Holleboom die het net wist te vinden(1-3).

Tweede helft

Met een kop thee in de maag betraden de mannen de Fiver weer. Het bleue spel van het laatste kwartier van de eerste helft werd ingewisseld voor karaktervolle strijd. De spelers voerden allen hun taak uit en deden er nog een schepje bovenop. Dit gaf een kansrijke wedstrijd voor de groen gelen. Het was voornamelijk Zjene van Dam die hier á la Immers niks mee deed. Hij kreeg drie dikke kansen, onder ander doordat een Heerenveen verdediger een Yorickje deed. Maar alle drie werden niet afgemaakt. Het was de vierde maal pas raak voor Zjene, alleen weet niemand meer hoe dat is gegaan(2-3). De wederopstanding was toen in volle gang en het aanvallende spel voerde de boventoon. Geert Linthof wist halverwege de helft wederom een ma uit te kappen en van dichtbij de keeper te passeren(3-3). Tussen de doelpunten door waren er nog prachtige schoten die door de sterk keepende keeper gekeerd werden. Zo was de ‘tower of power’ Auke Meinsma dichtbij met een schot die met haarlengte over de lat vloog. Ook was Geert Linthof met een hard schot richting de kruising dicht bij zijn derde doelpunt van de avond. Maar de honger van de bloedhonden was nog niet gestild bij twee doelpunten. In de 80e minuut kwam Willem Meinema op rechts vrij na een steekpass vanaf het middenveld. Hij kroop naar binnen en wist de keeper in de korte hoek te passeren(4-3). Het festijn was hiermee nog niet afgelopen. Net voor het einde was het Jacob Douma die een strakke voorzet richting Anco afvuurde. Anco kopte deze voorzet met finesse in de bovenhoek en tekende daarmee voor de eindstand(5-3). Even later was het wel mooi geweest en kon iedereen nog nagenieten in de tent met klassiekers van de Selina’s.

Het was een huzarenstukje wat de boys ons hebben voorgeschoteld en met de strijdlust die deze avond getoond werd zouden ze elke ploeg in de vierde klasse van jetsem kunnen geven.

JJW