v.v. Ropta Boys sinds 1965

Het doek valt voor Ropta Boys

Na een aantal weken voetballen tussen vrees en hoop, valt na vandaag het doek van het vlaggenschip van Ropta Boys in de derde klas. Waar de supporters voor de wedstrijd nog enige hoop hadden dat Ropta Boys derde klasser zou blijven, was het halverwege de wedstrijd voor de meesten wel duidelijk dat het vandaag niet ging lukken ondanks de mooie sfeeractie van enkele Ropta Boys supporters. De wedstrijd van vandaag kan worden bij geschreven in het rijtje van matige wedstrijden dit seizoen. Het ontbrak aan snelheid, inzet, goede passing en geluk. Om met de woorden van voorzitter Wijma te spreken: It sit der wol ien, mar it kaam der hjoed net ut.

In een grote bus met plaatselijke chauffeur Peet Kuiper achter het stuur werd afgereist naar Drachten waar de beslissende wedstrijd tegen vierde klasser Lycurgus op neutraal terein werd gespeeld. Gastheer was ONB die de zaken prima voor elkaar had. Ropta Boys begon zwak en leek Lycurgus wat te onderschatten. Lycurgus daarintegen kon vrij uit voetballen, voor hen was het niet zo zeer moeten maar alleen maar leuk mochten ze winnen. Ropta Boys als derdeklasser had wat te verdedigen maar dit bleef uit en het was Lycurgus dat na een kwartier op voorsprong kwam via een vrije trap die in de linkerbovenhoek werd geschoten. Na vijfentwintig minuten spelen kwam Ropta Boys voor het eerst voor de goal van de tegenstander, maar het schot van Rutger Torensma had te weinig kracht om gevaarlijk te worden. Lycurgus had snelle voorwaartsen en Ropta had hier de nodige moeite mee. Het was dan ook de snelle rechsbuiten die de achterlijn haalde en de bal strak terug legde waar de spits alleen maar tegen aan hoefde te lopen om de score te verdubbelen. Net voor het rustsignaal had Ropta Boys de kans op de aansluiting via Edwin de Vries die na een mooie aanval de bal mee kreeg, maar hij zag zijn loepzuivere schot via de vingertoppen van de goalie over de lat heen gaan. De corner die volgde werd richting de goal gekopt door Lieuwe Sijtsma, maar ook deze bal was simpel voor de keeper. Lycurgus werd voor rust nog een keer gevaarlijk, maar vond keeper Postmus op zijn weg die erger voorkwam.

Er werd een gedreven Ropta Boys uit de kleedkamers verwacht, maar de tweede helft was nog minder dan de eerste. Lycurgus werd wel meteen weer gevaarlijk door een hard schot uit het niets wat maar net naast ging. Ropta Boys wilde wel, maar het lukte niet. Veel balverlies, slechte passing en veel gemopper waren ingredieënten die de tweede helft kenmerkten. Ropta Boys kwam sporadisch voor de goal van Lycurgus en kon de wedstrijd niet ombuigen. Lycurgus speelde beheerst en werkte de bal weg als dat nodig was. Erik de Vries had nog een mogelijkheid tot de aansluiting, hij kapte zichzelf knap vrij en kon schieten, helaas ging zijn schot over. Later was er nog een kansje waarbij de keeper van Lycurgus de bal weg mepte en Edwin de Vries net onder de bal door was om nog wat met dit buitenkansje te kunnen doen. Ropta Boys was genoodzaakt om met meer mensen naar voren te gaan spelen, hierdoor onstond er veel ruimte achterin en was er een levengrote kans voor Lycurgus die zeer slecht werd verwerkt. Alleen voor keeper Postmus werd er veel te haastig geschoten en ging de bal via de paal naast de goal. Dit was alleen maar uitstel van een een verdubbeling van de 2-0 bleek later. Ropta Boys moest aanvallen en deed dit in de laatste tien minuten ook veelvuldig. De bal werd naar voren gepompt maar viel niet één keer goed om de aansluiting te vinden. In een snelle counter gaf Lycurgus de genadeklap en werd alle hoop over boord gegooit en was degradatie een feit. Lycurgus scoorde in de negentigste minuut zelfs nog de 4-0 en de scheidsrechter floot ook meteen voor het eindsignaal.

Lycurgus kon de verdiende promotie vieren en Ropta Boys is gedwongen tot degradatie naar de vierde klas. De spelers, staf en toeschouwers kwamen al snel tot de conclusie dat het er vandaag niet in had gezeten. In 2018 werd er gepromoveerd naar de derde klas en in 2022 komt hier helaas een einde aan. Ropta Boys heeft dit seizoen veel te kampen gehad met blessureleed, enkele bepalende spelers waren langdurig geblesseerd en dit heeft de groep geen goed gedaan. Trainers Elmendorp en Kool hebben misschien wel dertig verschillende jongens op moeten stellen om tot een waardig eerste elftal te kunnen komen. Soms zelfs nog hele jonge jongens die eigenlijk fysiek nog wat moeten groeien. Nadat de eerste klap wat was gezakt werd het nog gezellig in de bus op de terugreis om alvast in de stemming te komen voor het dorpsfeest van Oosternijkerk aankomend weekend. Met zo nu en dan een extra rondje rotonde kon er nog even nagepraat en geëvalueert worden in de kantine van Ropta Boys waar de Ropta vlag nog wel half stok werd gehangen. Vanaf September staan er weer mooie derby’s op het programma en kan er weer vooruitgekeken worden met een groot aantal van de huidige selectie aangevuld met een heel stel jonge tallenten die staan te trappelen om hun techniek en kwaliteiten te laten zien. Voor nu een fijne zomerstop en we zien/lezen elkaar weer in September.

Klik op onderstaande link voor alle foto’s:

https://myalbum.com/album/2uKWM9ogDS9r