v.v. Ropta Boys sinds 1965

Hallo nederlaag, daag nacompetitie!

Het zal de meeste voetbal liefhebbers wellicht al zijn opgevallen. Hiermee bedoel ik niet dat de trots van Amsterdam en Nederland, AFC Ajax, traditiegetrouw weer mee dingt om het kampioenschap of dat de kakkerlakjes waarschijnlijk weer een troosteloos seizoen zullen afsluiten zonder eremetaal. Nee, de club van Rotterdam, SPARTA, is kampioen geworden waardoor de havenslaven nog meer in de schaduw komen te staan van de kasteelheren. Zij hebben na jaren in de Jupiler League te hebben gebivakkeerd zich gekroond tot kampioen. Eindelijk weer eens succes in de havenstad, en weer eens wat anders dan een 2e of 3e plaats vieren op de Coolsingel. Goed, voetballen in de Jupiler League is eigenlijk ook geen straf. De competitie wordt gesponsord door een biermerk. Een biermerk die zeer fijne versnaperingen schenkt. Vijf a zes slokken, en het bruine flesje heb je burgemeester gemaakt en vervolgens sla je vrolijk nog enkele van deze goudgele rakkers achterover. Bier drinken is eigenlijk de voornaamste reden om als man te voetballen. Je ontvlucht het hectische thuisleven. Vrouw en kinderen verdwijnen tijdelijk van de radar, je waant je voor even tussen je soortgenoten. Anderhalf uur zweten tussen de beruchte krijtlijnen om daarna je snel schoon te spoelen om je vervolgens als de wiedeweerga te verplaatsen richting de kantine. Ouwehoeren over sex, vrouwen, muziek en alles waar vrouwen niet van houden. Nee mannen onderling wanen zich op deze momenten in de hemel.

De hemel was ook de locatie waar wij ons als vlaggenschip een aantal maanden gelden ook waanden. Er werd gesproken over kampioenschappen en nacompetitie. Kampioen zijn we niet geworden. Deze eer is ‘it Twadde’ van Dokkum ten goede gekomen. Uiteindelijk een verdiende kampioen die de topwedstrijden tot een goed einde wisten te brengen, via deze weg ook gefeliciteerd met het kampioenschap. Nacompetitie leek twee weken geleden nog een reële optie, maar na afgelopen twee wedstrijden lijkt dit toetje verder weg dan ooit.

9 april namen we het op tegen BCV 3. Driekwart van de wedstrijd waren de manschappen van Boskamp de bovenliggende partij. Tot de 80e minuut stond een verdiende 2-0 voorsprong op het scorebord en leek er geen vuiltje aan de lucht. Echter brak het missen van kansen op de 3-0 de groengele gladiatoren op. Het was een beetje zoals de godenzonen dit weekend terugkwamen tegen de voetballers uit de Domstad. Binnen 10 minuten stond er 2-2 op het scorebord en verlieten de mannen van het vlaggenschip teleurgesteld het veld. Met name Mini-Douche had zijn vizier niet op scherp staan en promoveerde minimaal drie open kansen niet tot goals. De gasten straften gerommel in de zestien genadeloos af met de 2-1, en vlak voor tijd vloog een als voorzet bedoelde bal in de linkerkruising. Dit betekende de 2-2, en de gasten vierden het alsof ze net kampioen waren geworden. Alle elfspelers betasten elkaar van vreugde en hoopten op nog meer. Gelukkig bleef het bij 2-2, maar dat er nog elf spelers van de gasten binnen de krijtlijnen stonden was een wonder. De aanvoeder vond het begin 2e helft nodig om Penny met een Cantona-achtige karatetrap onderuit te schoffelen. Eric zou trots zijn geweest, zo ook zijn trainer. De bejaarde 60plusser zag geen kwaad in de actie en bejubelde de overtreding, ‘vroeger gie it oltiid sa’. Ook tweemaal naschoppen van de linksvoor, ‘Rode’ Wallie, werd niet gezien door leidsman Jelthús. Toch hebben wij het als team nagelaten om de wedstrijd dood te maken en de drie punten in Oosternijkerk te houden. Eigenschuld,dikke bult!

Afgelopen zaterdag mochten we de degens kruisen met Rijperkerk, de nummer 2 van de competitie. Deze dag wellicht het jongste 2e team ooit van RoptaBoys. Vandaag geen Badslipper, Willem en LytseWiebe, maarwel de Mol en KeimpeJens. Twee B-junioren die maar al te graag wilden ruiken aan het niveau van het vlaggenschip. Met vijf wisselspelers die gezamenlijk even oud zijn als onze Bompa werd de wedstrijd gestart. Dit gebeurde niet zoals afgesproken op het hoofdveld, maar op het bijveld aan de rand van de N361. Nadat iedereen aanwezig was, sommigen via een ‘terroristische route’?, werd rond de klok van twaalf uur de wedstrijd gestart. Vanaf dit moment waren de Protters de baas en speelden ze Boskamp zijn bitches bij tijd en wijle scheel. Snel en gevarieerd aanvalsspel, ieder duel willen winnen, en kansen omzetten naar goals. Ja, we hadden eigenlijk niks in te brengen. Er vielen wel enkele kansjes te noteren, maar aanspraak op dan ook maar een punt was er niet bij. Het was dat met name de linksvoor grote problemen had en heeft met scoren, anders had het weleens een fikse oorwassing kunnen worden. Eigenlijk was het hoogtepunt van de groengele brigade de opkomst en start van de wedstrijd. Net zoals bij de thuiswedstrijd tegen BeQuick was er weer een Champions League achtige start. Handjes schudden en een ware videocamera aan de zijlijn. Positief was het feit dat er geen hordes supporters waren afgekomen op deze ‘topper’, anders had deze nederlaag er nog meer ingehakt. Vandaag waren er te veel afwezige basisspelers. Neem daarbij het feit dat we geen hulp kregen aangeboden vanuit het 1e elftal, zij kunnen nog nacompetitie behalen? God mag weten hoe, maar goed. Vervolgens werd Boskamp opgetrommeld om zich als de wiedeweerga naar Bi(e)rdaard te spoeden, omdat 1e keeper The Wizard in de war was van een frontale migraine aanval. Gelukkig nam Aant ‘de (Soep)Boer de honneurs over zodat hij in ieder geval de jonge honden op de bank in toom kon houden. Bij deze willen we Aant ook bedanken. Hij liet toch maar even de Mol debuteren, maakte het mogelijk dat KeimpeJens, de Blazer, Mooihaar, en Cissé weer minuten mochten maken in het vlaggenschip en dat Jaap Wiep ‘The Spits-slayer’ Torensma zijn kunsten als vlagger kon tonen. Wederom een memorabele wedstrijd in het toch al legendarische seizoen van RoptaBoys 2. Owja, uiteindelijk werd met een 4-0 nederlaag het veld verlaten.

Waar v.v. Dokkum het kampioenschap heeft binnengehengeld, gaan de Harrekieten met het doucheklassement aan de haal. Van te voren heerste er al het gevoel dat de mannen uit Rijperkerk zich niet konden meten met de luxe in Harkema. Dit beeld werd bij aankomst bevestigd. Ten eerste de ligging van de box, hemelsbreed zo’n 400 meter verwijderd van het speelveld. Psychologische oorlogsvoering wellicht, je bent al bek-af wanneer je het strijdtoneel betreed. Bij binnenkomst in de box sprongen de tranen in de ogen. Spuuglelijke bruine tegels die onder een bedje van modder en gras waren bedolven. Na een korte, maar krachtige schoonmaaksessie werd de box burgemeester gemaakt. Ruimte voldoende en een aangename geur van (dames)deo? en douchegel. Ook de douches werden in eerste instantie goed beoordeeld, maar gaandeweg werd deze mening negatief aangepast. Hoe langer het water uit de douchekoppen bleef stromen, des te kouder het water werd. Temperaturen waarbij je jongeheer gaat krimpen en zich terugtrekt in het lichaam duid op onaangename temperaturen. De straal was echter wel goed. Het voelde als een aangename lentebui in hartje zomer. Ook was de stroomvoorziening naar behoren. Al met al werd de box, door de uitgedunde jury, beoordeeld met een 6,3. Wat betekend dat Rijperkerk naast de VV Dokkum komt te staan in het eindklassement.

Eindstand doucheklassement.

1. Harkemase Boys 7,5

2. VIOD-Driezum 6,6

3. VV Dokkum 6,3

4. Rijperkerk 6,3

5. Broekster Boys 6,1

6. BCV 5,7

7. Fryske Boys 5,5

8. WTOC 4,7

9. Be Quick Dokkum 4,5

10. V&V 68 3,8

Vanuit het klassement kan worden geconcludeerd dat met name WTOC, BeQuick en V&V 68 zich serieus zorgen moeten maken met betrekking tot de faciliteiten die zij bieden aan hun gasten. Treurige kleedboxen waarin je je vee niet eens wilt laten slapen. Met name de club uit de hoofdstad van Noord-Oost Friesland mag zich deze kritiek aanrekenen. Een club waar de mogelijkheden oneindig zijn, waar sponsoren bij de vleet zijn en waar de mensen zich meer voelen dan de rest.

Onbetwiste winnaar zijn dus de Harrekieten. Met afstand boden zij ons de beste kleedbox aan. Deze club zal binnenkort dan ook visite krijgen van een delegatie van het vlaggenschip.

Overige uitslagen:

VIOD 2 – Harkemase Boys 3: 3-2
Dokkum 2 – Broekster Boys 3: 5-0
V en V ’68 2 – Friese Boys 2: 2-2
BCV 3 – Be Quick 3: 3-2