v.v. Ropta Boys sinds 1965

Grensgeval?

Ropta Boys 45+ mocht vrijdag 19 augustus meedoen met het jaarlijkse Barkmeier Toernooi van Friese Boys. Het bleek een memorabele avond te worden. En dat niet alleen door de geweldige inspanningen van RB45+. Die waren zonder meer goed te noemen. Nu moet ik natuurlijk ook niet overdrijven, want niet alle wedstrijden werden deze avond gewonnen. Maar toch. Vanwege de aanleg van het nieuwe kunstgrasveld was de voorbereiding op dit gerenommeerde toernooi niet van olympisch niveau. Niet iedereen had kunnen trainen en degenen die wel hadden getraind voelden dat nog in de benen. Overigens, niets ten nadele van het nieuwe kunstveld. Dat ligt er prachtig bij. Ziet er mooi groen uit. Een veld waar menige club jaloers op zal zijn. Je kunt echter wel merken dat het nieuw is. De balsnelheid is wennen en het veld loopt ook wat zwaarder. Maar geen wanklank hoor.

Terug naar vrijdag 19 augustus. Met tien spelers stond er een team met mogelijkheden. Helaas moesten we het zonder onze enthousiaste en immer gedreven leider Jan Torensma doen. Zijn motiverende peptalk aan het begin van elke wedstrijd is wel gemist. Als goed leider (regeren is vooruitzien) had hij zijn taak overgedragen aan broer Piet. Die had de taak serieus en goed voorbereid opgepakt. Zijn tactische wijsheid bestond uit: ‘Als wij de bal hebben, hebben zij hem niet.’ En zo is het! Ook andere dragende spelers van RB45+ zoals Sjaak van der Vorst, Roek Sikkema, Yme Braaksma, Gerard Torensma en Marten Kooistra waren er om verschillende redenen niet. Gelukkig mochten we rekenen gastspeler Jan Braaksma.

De eerste wedstrijd was tegen Buitenpost. Deze werd met 1-0 gewonnen. Een prachtige paas (al zeg ik het zelf) van Geert van Wieren werd door Arnold Nutma direct ingeschoten. Wat verder volgde was een wat rommelige wedstrijd waarbij een goed keepende Jappie de Vries RB45+ in de race hield. Na 20 minuten voetbal waren de drie punten veiliggesteld.
De tweede wedstrijd was tegen De Westereen. Na 20 minuten spelen stond er 2-0 op het scorebord en dat was niet in ons voordeel. Het prima spelend De Westereen konden wij eenvoudigweg niet bijbenen. Dat zal ook te maken hebben met de leeftijd. Waar RB45+ gemiddeld 50 jaar is, was De Westereen gemiddeld 30 jaar. 2-0 verlies is dan nog zeer acceptabel.
De derde wedstrijd was tegen VVT. Die moest natuurlijk weer gewonnen worden. En dat lukte: 2-1. Op prima aangeven van Frans Sijtsma schoot Arnold Nutma onberispelijk in de korte hoek binnen. Kort daarna had het 2-0 moeten worden, maar Arnold Nutma schoot voorlangs. Uit de tegenaanval scoorde VVT vervolgens de 1-1. Niet veel later maakte Geert van Wieren de 2-1. Ook hij zag de ruimte in de korte hoek.

Met zes punten uit drie wedstrijden eindigde RB45+ op de tweede plek van deze poule. Dat betekende een ‘finale’ om de derde en vierde plek met de nummer twee van de andere poule: Friese Boys. Gezien de laatste jaren is Friese Boys een lastige tegenstander. Dat bleek ook deze keer. Met toch wel wat geluk kwam Friese Boys op 1-0. (Een van richting veranderd schot door de benen van Jappie de Vries.) De 2-0 volgde door een kopbal van een wel heel vrijstaande speler van Friese Boys. Uiteindelijk werd het nog 2-1 door Jan Braaksma na een voorzet van Geert van Wieren.
De einduitslag van een avondje voetbal: de vierde plek in deelnemersveld van acht ploegen. Dat betekent een plaats in het ‘linke rijtje’. Een goed begin voor een nieuwe competitie. Degenen die bij RB45+ verder nog meededen dit toernooi waren: Wiebe Dijkstra, Theun Bouius, Theunis Linthof en Andries Weidenaar.

Tot slot lijkt het mij goed om nog twee zaken uit het begin van dit stukje te verduidelijken. Allereerst de titel: Grensgeval? Op die vraag mag het antwoord duidelijk zijn: nee. RB45+ is niet door de ondergrens gezakt. Sterker, het zal dit jaar de vraag worden: waar ligt der de bovengrens van RB45+? Dan het tweede, ik schreef over een memorabele avond. Dat is het inderdaad geworden: In Rio wint Van Gorkum zilver op de BMX, de hockeysters verliezen in de shootouts de finale en winnen ook zilver, en Jeroen Dubbeldam liep een olympische medaille mis omdat hij twee hondersten te laat over de finish kwam.

Geert van Wieren