v.v. Ropta Boys sinds 1965

GERWIN HAAKSMA JONGE WINNAAR 23E CROSSLOOP V.V. ROPTA BOYS

Oosternijkerk – Afgelopen zaterdag, 5 januari 2019 stond de 23e crossloop centraal bij de voetbalvereniging Ropta Boys.  De crossloop commissie bestaande uit de heren Lolke Bergema (voor de 23e keer), Gert van der Meulen en Henk van Dekken hadden deze keer weer een mooie route uitgezet voor de lopers en voor de kuieraars. De crossloop was ongeveer 8,5 kilometer en de kuiertocht cq wandeltocht was ongeveer 12 kilometer.

De crossloop startte om half drie. Een grote groep van 31 lopers gingen over wegen, landerijen en schelpenpaden door in het Noord Oost Friese landschap rond Oosternijkerk, Metslawier en Niawier.
Niet alleen de senioren, maar ook de jeugd kreeg ’s morgens volop gelegenheid om de crossloop te lopen. De jeugd liet zich zoals altijd van haar allerbeste kant zien, want volgens organisatoren was de opkomst groot.

Route wandelaars.
Na de jeugd was het ’s middags eerst de beurt aan de wandelaars. De crossloop commissie had een  mooi parcours uitgestippeld van ongeveer 12 kilometer voor de wandelaars. De route voor de wandelaars ging vanaf sportpark “De Fiver”  via het fietspad richting Peasens. Halverwege het fietspad werd er afgeslagen naar de langgrousterwei richting Lioessens.

Vanaf Lioessens gingen de wandelaars richting en via de Ropta molen naar Metslawier. Via het Metslawierster bos ging de stoet over de oude spoorbaan richting Niawier. Vanaf Niawier ging de wandeltocht terug naar Oosternijkerk om zo terug te keren op sportpark “De Fiver”. Dit gebeurde door 30 wandelaars die zich hadden aangemeld voor deze geslaagde kuiertocht. Tijdens de tocht werden de wandelaars halverwege, bij het oude sportveld van Ropta Boys in Metslawier, door  commissielid Lolke Bergema getrakteerd op drinken en fruit. Na twee en half uur was een ieder weer terug in de kantine “De Tredde Helte” van Ropta Boys.

Route crossloop
Elk jaar probeert de crossloop commissie een mooie route uit te stippelen. Zo ook dit jaar.
Het parcours van ongeveer 8,5 kilometer startte natuurlijk bij sportpark “De Fiver” en ging door het dorp richting Niawier. Vanaf Niawier ging de crossloop richting Metslawier. Aan het begin van Metslawier werd rechts afgeslagen over de oude spoorbaan om uit te komen aan de zuidzijde van Metslawier. Hier ging men het Metslawierster bos in om zo geheel om Metslawier heen te lopen. Daarna werd koers gezet naar de Ropta molen om hier linksaf te slaan richting Oosternijkerk om zo terug te keren naar Sportpark “De Fiver”, waar de finish was getrokken. De opkomst was zoals de laatste jaren gewoonlijk goed te noemen. Er waren 31 crossers actief, waaronder één heldin. Femke Kingma was de enige vrouwelijke deelneemster aan de Ropta Boys crossloop. Ondanks dat ze de weg enigszins kwijt was heeft ze de crossloop volbracht in een keurige tijd van iets meer dan 47 minuten. Een topprestatie van Femke Kingma. Proficiat Femke.

Crossloop jeugd v.v. Ropta Boys.
Niet alleen ’s middags, maar ook ’s morgens was het zeer succesvol bij de crossloop voor de jeugd. Om half elf viel het startschot voor de jongste jeugd, de JO9. De opkomst bij de jeugd was, zoals eerder genoemd, heel goed. Bij de oudere jeugd is het meestal even moeilijker om iedereen enthousiast te krijgen. Deze keer was daar helemaal niets van te merken, want alle teams waren super goed vertegenwoordigd.

Onder aanmoediging van heel veel ouders en grootouders werd het parcours enthousiast afgelegd door de jeugd.

In navolging van de jeugd was het vervolg om 13.30 uur voor de wandelaars. Om 14.30 uur was de start voor de senioren, JO17, één dame en de sponsors.

Wedstrijdverloop.

Door de crossloop commissie werden de lopers klokslag half drie weggeschoten . Alle ogen waren gericht op de winnaar van vorig jaar, namelijk Jimke Haaksma. Heel lang voerde Jimke het veld aan, maar uiteindelijk moest hij in de slotfase afhaken. Hij zag met lede ogen toe hoe zijn jongere broer Gerwin (15 jaar) de macht greep in de 23e crossloop van Ropta Boys. Het bleef tot het einde spannend, want Anco Dijkstra en Erik de Vries van Ropta Boys 1 zaten Gerwin op de hielen. Anco Dijkstra finishte uiteindelijk als tweede op 21 seconden en Erik de Vries als derde op 28 seconden van de winnaar. Maar de grote winnaar werd JO17 speler Gerwin Haaksma. Een zeer knappe prestatie om als jongen van 15 jaar  alles en iedereen voor te blijven in deze niet gemakkelijke crossloop. Een verrassende maar mooie winnaar. Zijn oudere broer Jimke kon het tempo niet volgen en verloor iets meer dan een minuut en werd vijfde net achter Rudi Torensma die beslag wist te leggen op de vierde plaats.

Prijsuitreiking en Nieuwjaarstoespraak.

Na afloop van deze zeer geslaagde en gezellige crossloop werden de prijzen en wisselbeker uitgereikt door vice-voorzitter Bas Dijkstra. Bas Dijkstra bedankte de crossloop commissie voor de geslaagde en perfecte organisatie. In verband met de afwezigheid van voorzitter Theunis Linthof mocht Bas Dijkstra ook de Nieuwjaarstoespraak voor zijn rekening nemen. Tijdens deze toespraak kwamen alle kampioenen naar voren, de perfecte organisatie van het jaarlijks terugkerend Copa Ropta toernooi en natuurlijk mocht de historische promotie naar de 3e klasse niet ontbreken in het jaaroverzicht. Ook de saamhorigheid van de vereniging heeft in het jaar 2018 veel opgeleverd. De vele acties en natuurlijk de aanschaf en plaatsing van de prachtige nieuwe dug-outs via de initiators Kees Kool en Geert Linthof kwam langs. Jammer is dat trainer Yko de Boer in samenspraak (onderling overleg) met het bestuur tot de conclusie is gekomen om aan het einde van het seizoen te stoppen bij de v.v. Ropta Boys. Ropta Boys gaat op zoek naar een opvolger voor het seizoen 2019-2020. Ook was er droevig nieuws, omdat lid van verdienste Gosse W Braaksma in 2018 kwam te overlijden. Meestal wordt de Nieuwjaarstoespraak beëindigd met een quote van de voorzitter, maar vice-voorzitter Bas Dijkstra waagde zich hier niet aan en laat dit de volgende keer weer over aan voorzitter Theunis Linthof.

Verder wenste Bas Dijkstra iedereen een heel mooi en sportief 2019.

Hieronder volgt nog de volledige uitslag van de super geslaagde 23e crossloop van de v.v. Ropta Boys.

Winnaar 23e crossloop: Gerwin Haaksma.

1e elftal: 1. Anco Dijkstra     2. Erik de Vries         3. Rudi Torensma.

2e elftal: 1. Sander Braaksma          2. Hidde Torensma               3. Durk Slager.

3e elftal: 1. Andries Viesser   2. Jan Bekker.

JO17:      1. Gerwin Haaksma.         2. Gosse Jan Visser    3. Jelmer Torernsma.

35+:         1. Jan Ernst Meinsma.

45+:        1. Wiebe Turkstra.

Dames:   1. Femke Kingma.            

Buiten categorie: 1. Jimke Haaksma           2. Jan Meindert Castelein     3. Jan Braaksma.

JO15 – 1:        1. Roan van der Meulen       2. Jan Bandstra         3. Jelmer Castelein.

JO13 – 1:   1. Jelmar Wagenaar 2. Andries de Beer  3. Sybren Dorhout en Marthijs Gerritsen.

MO13 – 1:      1. Suzanne Torensma            2. Lisanne Snip          3. Hester Torensma.

MO11 – 1:      1. Marije Keegstra                 2. Anouk Weidenaar. 3. Charlotte Snip.

JO11 – 1:        1. Iwan Brouwer       2. Ties Weidenaar      3. Sjouke Pieter Pauzinga.

JO10 – 1:        1. Bouke Jan Faber  2. Lars Dijck              3. Tieme van der Wagen.

JO09 – 1:        1. Kees Tilma             2. Auke Meirink.

JO09 – 2:        1. Hidde Weidenaar  2. Jelmer Aardema.

JO09 – 3:        1. Theunis Durk Jongeling   2. Elwin van der Zee   3. Anne Lynn Keegstra                   4. Sybren Osinga.

 

Verslaggever Jan Torensma.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 29 30 31