v.v. Ropta Boys sinds 1965

Boerenkool voetbal van Ropta Boys en Holwerd

Dit was de titel van een voetbalverslag uit het jaar 1990 geschreven door de heer Reinders en ik zou het hier plaatsen als ik wist hoe ik met deze site om moet gaan. Anyway, Gisteren was er in plaats van een competitiewedstrijd een oefenwedstrijd. Tegen Holwerd, want die meenden dat ze nog wel een goed veld hadden.

 

De strijd begon al voor de wedstrijd want om te arriveren was er een tractor of monstertruck nodig. De omgeving rond het veld zag er uit alsof het door Duitsers tapijtgebombardeerd was. Goed, Duitsers, tapijt en Holwerd. Nu maak ik een bruggetje met het woord geschiedenis, alleen functioneert mijn brein niet optimaal, dus bedenk er zelf maar een. En dan komt de klapper van dit verhaal: geschiedenis herhaalt zich. Aldus iemand die dit ooit gezegd heeft. En óf het zich herhaalt. Het kleine groepje mensen(voornamelijk ongebalanceerde WAG’s) die gisteren de moeite namen om naar het voetbal te komen werden teleurgesteld. Niet alleen werden de schoenen vies nog voordat ze maar een voetbal gezien hadden en was er geen koffie, nee ook door de groen-geel hemden werden ze in de steek gelaten. De teleurstelling was op een schaal van nul tot tien een Hindenburg, of de man die die eerst in Hiroshima Little Boy op zijn dak kreeg en toen naar Nagasaki ging om te werken om aldaar Fat Man te koppen. Tsja, soms zit het mee soms zit het tegen.

Maar ik dwaal af. Er is nog een verhaal over boerenkool en voetbal te vertellen. Ropta Boys ging vlammend uit de startblokken tegen Holwerd. De ploeg domineerde het spel en deelde de lakens uit terwijl zij de broek aan had. Er werd op balbezit gespeeld en dit ging voortreffelijk. Holwerd had niks in de melk te brokkelen en kon enkel achter de feiten aanlopen. Ondanks het overwicht bleven de grote kansen uit. Ropta Boys wist goed de ruimtes in de hoeken te benutten maar elke keer als Tjidsger de hoek in werd gestuurd stond er niemand voor de goal om een voorzet af te maken, dus werd er gebreid aan de aanvallen. En ‘fan breien krijst eelt en truien’ aldus mijn oma, a.k.a. geen doelpunten. De grootste mogelijkheden moesten komen van schoten van buiten de zestien en die waren niet doelgericht en meerdere keren zonder snelheid dus bleef de brilstand lange tijd op het houtwerk staan. In de 23e minuut had daar verandering in kunnen komen toen Geert Linthof een 110% kans had. Tjidsger stoeide zich om twee verdedigers heen en wist strak voor te zetten. Geert kon de bal in een keer in de hoek schieten maar besloot aan te nemen en deed hier net zo lang over als een Dragonball Z aflevering erover deed om een gevecht te beginnen. Hij werd dus afgestopt nog voor hij kon schieten. Al zal hij zelf ontkennen dat dit een kans was, ik heb het hem gevraagd en volgens hem had hij geen kansen in de eerste helft. Deze kans ging dus aan splinters maar binnen tien minuten lag de 0-1 toch in de netten. Uit een corner ontstond een carambole te midden van een scrimmage en uiteindelijk tikte de bal tegen de netten en konden wij, de super supporters, hoezee roepen. Er werd toen nog vijftien minuten gevoetbald terwijl het toch wel koud was, al bleef Jan Age maar roepen dat het wel vijftien graden verschil was met vorige week. Toen de laatste minuten bibberend en bevend doorstaan waren kon de niet aanwezige koffie opgezocht worden.

Tweede helft

Met maar liefst wisselingen op vijf plaatsen begon Ropta aan de tweede helft. Dit viel niet in goede aarde want nog voordat de super supporters, wij, uit de kantine waren lag de gelijkmaker al in de touwen. Geen idee hoe dit is gegaan en het zal dus ook niet in de gospelen komen. De tweede helft liet Ropta Boys zich keer op keer in de luren leggen door de countertactiek van Holwerd en had de verdediging keer op keer het nakijken. Gepoogd werd er wel om te voetballen maar het kwam er niet uit. Verkeerde keuzes stapelden zich op en men wist niet hoe men om de verdediging van Holwerd moest komen, terwijl zij echt poeptraag waren. Ik heb ooit een keer echt een supperschattige puppy, zo’n kwispelende page plus puppy die ieders hart doet smelten bij aanblik, dood moeten maken door hem met mijn handen te stikken. Ik voelde langzaam het leven uit dat hondje gaan. En dat was nog leuker dan naar deze wedstrijd kijken. Er was gisteren een man die zijn balzak aan het Sint-Pietersplein vastspijkerde uit protest en die had waarschijnlijk een leukere dag dan het Ropta publiek. Het voetbalniveau was abominabel en als het als boerenkoolvoetbal geclassificeerd worden dan hebben we het wel over boerenkool die al een jaar heeft liggen rotten in de kelder van Josef Fritzl. In de 70e minuut stapte de verdediging op het foute moment in en kon het kleine rappe baasje van Holwerd het veld over vliegen en wist hij Lieuwe te passeren. Niet lerende van fouten gebeurde dit binnen tien minuten nog een keer. Op identieke wijze wist dat gastje weer de verdediging voorbij te komen en dit keer was er een maat meegelopen. Twee tegen een wisten zij goed uit te spelen en zo stond het 3-1. Er werd nog tien minuten gespeeld en tien minuten lang werd het publiek getergd en misbruikt door Ropta Boys. Na 90 minuten was deze strafexercitie afgelopen mochten we als beloning door de blubber lopen en konden we naar huis om dit debacle te verzuipen in een oceaan van alcohol.

Nee een pretje was het niet, dus laten we ervoor zorgen dat we niet naar de vijfde klasse gaan.

Dit verslag is mede mogelijk gemaakt door de archiverende archivaris en dien mem.

JJW

Ter inspiratie: http://www.youtube.com/watch?v=JoT_h2smb2A