BEKERAVONTUUR  ROPTA BOYS  STOPT  TEGEN  STERKER  SCHARNEGOUTUM’70

Oosternijkerk – Op papier een mooi affiche voor de beker tussen de nummers 4 van de 4e klasse A en B. Maar in werkelijkheid wist Scharnegoutum de thuisclub Ropta Boys op alle fronten af te troeven. Ropta Boys was gewoonweg de mindere ploeg tegen het fysiek sterk en beter voetballend Scharnegoutum. Ropta Boys kreeg eigenlijk drie momenten om er een wedstrijd van de te maken. De grote kans van Erik de Vries op 1-1 voor rust en de niet te missen kans van Geert Linthof op 1-2 na rust. Daarvoor had Edwin de Vries pech met een bal op de paal. Voor het overige waren de bezoekers op alle fronten beter en volwassener.

1e helft niet bij de les.

De 1e helft was nog maar net begonnen of Ropta Boys liep meteen achter de feiten aan in deze bekerwedstrijd. De allereerste aanval van Scharnegoutum was meteen raak in de 4e minuut. Het eerste contact van keeper Johannes de Groot was de bal uit het net vissen. Op de linkerkant werd Rick Atsma geen strobreed in de weg gelegd om een puike voorzet af te leveren op Jaider Pommer, die ongehinderd de bal kon binnentikken voor 0-1. Na deze voorsprong ging Scharnegoutum super slim spelen. De ploeg trok zich terug als blok en gaf Ropta Boys helemaal geen ruimte om te spelen. Terwijl men zelf levensgevaarlijk bleven in de omschakeling bij balverlies van Ropta Boys. Gelukkig voor Ropta Boys wilde spits Jaider Pommer het allemaal te fraai afronden in plaats van effectief. Hierdoor bleef Ropta Boys tot tweemaal toe een grotere achterstand bespaard. Bij de eerste kans trapte Pommer te zacht richting Ropta doel en de tweede keer, helemaal alleen op keeper Johannes de Groot af, wilde hij fraai scoren om de bal te stiften. Dit mislukte helemaal en daardoor kwam Ropta Boys met de schrik vrij. Daarvoor had Erik de Vries zijn ploeg terug kunnen brengen in de wedstrijd. Uit een perfecte voorzet van Kees Kool kopt Erik de Vries de bal in vrijstaande positie naast. Deze mogelijkheid was niet gemakkelijk, maar een paar minuten later komt Erik de Vries via de kluts helemaal alleen op de keeper af. Veel doet hij goed, want hij kapt een teruggekomen verdediger uit en schiet dan alleen voor de keeper net naast. Een meer dan honderd procent kans werd hier om zeep geholpen met als gevolg dat Ropta Boys de broodnodige aansluiting mist. De rest van de eerste helft heeft Ropta Boys eigenlijk geen kans weten te forceren. Scharnegoutum kwam verder niet in gevaar, maar drukte ook niet door om de wedstrijd voortijdig te beslissen. Hierdoor bleef Ropta Boys hoop houden, want een niet bijster sterke eerste helft werd maar met 0-1 afgesloten.

2e helft was beter.

Trainer Groen moest noodgedwongen de geblesseerde Erik de Vries wisselen voor Nik van der Voort. Het trouwe Ropta Boys publiek rekende op een beter Ropta Boys in de tweede helft. In de eerste vijf minuten leek Ropta Boys goed uit de kleedkamer te zijn gekomen. Maar de dadendrang van Ropta Boys was koren op de molen van Scharnegoutum. Als blok wist men de bal van een Ropta Boys middenvelder af te pakken om daarna razend snel om te schakelen op de counter. Dit gebeurde na 6 minuten in de tweede helft. Aan de rechterkant werd Ropta Boys weggespeeld en de voorzet was op maat voor Johannes Wierda, die de bal simpel kon intikken voor 0-2. Ondanks de achterstand creëerde Ropta Boys twee kansen om er opnieuw een wedstrijd van te maken. In de 12e minuut werd een schitterende cross pass van Jan Pzn Braaksma door Edwin de Vries op waarde geschat. Op de rand zestien schoot hij de bal over keeper Gert Jan van den Berg op de paal. Jammer, maar Ropta Boys gaf een teken van leven. Daarna kreeg Mark Boschma de kans op 0-3, maar hij faalde alleen voor keeper Johannes de Groot door naast te schieten. In de 60e minuut creëerde Ropta Boys met een schitterende aanval de grootste kans op 1-2. Het was Kees Kool die met een steekpass de goed vrij lopende Tjidsger Braaksma bediende. Tjidsger was niet zelfzuchtig en lag de bal keurig breed op Geert Linthof. Maar met alleen nog een verdediger voor zich wist hij de bal niet binnen te schuiven. Zo bleef de 0-2 gehandhaafd en wist Scharnegoutum daarna de wedstrijd 10 minuten voor het einde te beslissen. Opnieuw een afgemeten voorzet van rechts werd opnieuw binnen getikt door invaller Johannes Greidanus voor de 0-3. De wedstrijd was gespeeld. Ropta Boys probeerde nog een eretreffer te pakken. Ondanks dat Tim van der Voort met zijn kopbal uit een vrije trap dichtbij was bleef het uiteindelijk bij een 0-3 nederlaag.

Conclusie: De nummer 4 van de 4e klasse A  Scharnegoutum was op alle fronten beter, fysiek sterker en volwassener dan de nummer 4 van de 4e klasse B Ropta Boys. Door dit verlies komt er net als vorig jaar tegen Heeg in de 2e ronde een einde aan het bekeravontuur van het seizoen 2016-2017. Eindstand: 0-3.