Seizoensslot Ropta Boys valt in het water

Vooraf aan de wedstrijd was er met de abacus in de hand gerekend aan de stand van de derde periode. Men kwam tot de conclusie dat er nog kans was op nacompetitie. Dat was een behoorlijk als/als schema. Als Anjum zou verliezen van VCR en als Grootegast dan niet zou winnen van Friese Boys én als Ropta Boys dan zou winnen van ASC’75, dan(!) had Ropta Boys nacompetitie verzekerd.

De ploeg vertrok om 1 uur van Easternijtsjerk naar sportpark Easterbuorren om rond de voor ASC’75 ongebruikelijke tijd van half drie af te trappen. Enkele amateurmeteorologen hadden voorspeld dat het om half drie droog zou zijn. Helaas viel hun voorspelling in het water(Ba dum tss). De hemel weende rijkelijk bij de start van de wedstrijd. Drie minuten later zou Ropta Boys dat ook doen. Ropta trok enthousiast ten strijde maar in de tweede aanval werd zij al onderschept en messcherp gecounterd. Uiteindelijk stond er bij de tweede paal een rood-witte vrij die simpel kon binnentikken(1-0). Niks aan de hand, ‘shit happens’ zou Forrest Gump zeggen. Ropta ging dan ook net zo fruitig met aanvallen verder na deze tegenslag. ASC’75 trok zich terug op eigen helft en gaf 25 meter van de goal pas druk. Hierdoor had Ropta Boys het veldoverwicht. Ropta Boys was continu in de aanval maar de ploeg was niet vruchtvol in haar campagne. ASC bleef rustig wachten tot Ropta Boys in haar eigen zwaard van offensie zou vallen. Dat deed het elftal dan ook in de 18eminuut. Vol in de aanval en met veel man voorin werd een pass onderschept en begon ASC direct aan een tegenoffensief. Zeer snel kwam Lieuwe Anne Verhaag twee tegen een te staan en verloor hij helaas deze strijd(2-0). Nu begon het te dagen bij de spelers dat er een schepje bovenop moest. Dat schepje werd echter niet op de juiste bult gelegd. Op een gegeven moment stond aan de zijkant de man met de bal en stonden er vijf man op de laatste lijn van ASC te wachten op de voorzet die heel moeilijk gegeven kon worden. De ploeg laakte geen wil of passie, het ontbrak echter wel aan tact. Ropta Boys bleef volop in de aanval en speelde het countervoetbal van ASC hiermee in de kaart. Lieuwe Anne Verhaag moest meerdere keren een grotere achterstand voorkomen. Het offensieve spel leverde echter ook enkele kansen op. In de 35e minuut wist Gerard Peter een aanval goed af te ronden(2-1). Het leek erop dat Ropta zou doorpakken maar de ploeg kon de keeper niet passeren. Een minuut voor rust was ASC wederom de snelste in de omschakeling en speelde de ploeg de counter goed uit(3-1).

Tweede helft

In de rust werden de mankementen aangehaald en de oplossingen aangedragen. De tweede helft zag echter een ASC met een vernieuwd elan. Waar de tegenstander de eerste helft passief wachtte op countermomenten ging  de ploeg nu volop druk zetten. Dit maakte het opbouwen voor Ropta Boys lastig en kwam het wedstrijdbeeld niet ten goede. De tweede helft was het spel zoals het weer werd terecht opgemerkt door het publiek. Enkele keren schoot Ropta Boys achterin tegen de jagende spitsen aan en moest het bakzeil halen om redding te brengen. Voorin slaagde het ook niet en dat kwam voornamelijk door de ervaren keeper van ASC. Hij was zeer attent op steekpasses en diepteballen en demonteerde menig aanval van Ropta Boys. Twintig minuten voor het einde werden Hillebrand Tanja en Oane Wijma erin gebracht voor Meindert Meindersma en Andries Weidenaar. Hillebrand bleek al snel gevaarlijk en dat had de verdediging van ASC ook in de gaten. Hillebrand tanjerde door de verdediging van maar werd door een sliding van achteren een halt toegeroepen. De vrije trap werd door Oane Westra genomen en die had waarschijnlijk wat anders in zijn hoofd dan een lobje over de doelmond. Er werd nog enkele keren gevuurd op de goal van ASC maar telkens smoorde het schot in een brij van spelers. Na negentig minuten wind en vochtigheid floot de scheids de verlossende drietoon.

Het verlies heeft geen gevolgen coor Ropta Boys en een overwinning had ook niks uitgehaald want Anjum wist te winnen en pakt daardoor de derde periodetitel. Het is jammer dat het seizoen zo eindigt maar hopelijk biedt het mixtoernooi soelaas. Dit was tevens de laatste wedstrijd voor trainer Sjoerd Bosgra. Na twee jaren zet hij het voetbal op een lager pitje, want hij heeft een kind op komst.